Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

U nedjelju počinje 3. Supertoon

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 26.07.2013. / Autor: Moj Film U nedjelju počinje 3. Supertoon

Predstavljen je program 3. međunarodnog festivala animacije SUPERTOON koji se od nedjelje, 28. srpnja do petka, 2. kolovoza 2013. održava na šest lokacija u Šibeniku.

Organizatori festivala Slave Lukarov i Ivan Klepac predstavili su konkurenciju:

Među više od 600 prijavljenih filmova iz cijelog svijeta, u žestokoj konkurenciji, selekcijska komisija odabrala je 24 filma za konkurenciju kratkih animiranih filmova ANIMASAURUS REX, 27 filmova za konkurenciju animiranih filmova za djecu i mlade PLANKTOON i 65 radova za konkurenciju animiranih glazbenih videa SUPERTUNES.

U konkurenciji kratkih animiranih filmova ANIMASAURUS REX koja se prikazuje u četiri bloka od ponedjeljka do četvrtka u terminu od 22.00 sata u Kinu iza škole (Trg Ivana Gorana Kovačića, Šibenik), publici će se predstaviti dva filma koja su 2012. i 2013. bila nominirana za Oscara. Riječ je o "Head Over Heels" britanskog autora Timothyja Reckarta, duhovitom animiranom filmu o bračnom paru koji nakog godina razmirica pronalazi formulu uspješnog suživota u stanu. On živi na podu, a ona na stropu! Drugi konkurent za Oscara u kategoriji animiranog filma je "Sunday" (Dimanche), kanadskog autora Patricka Doyona koji prati živopisnu svakodnevicu kanadskog dječaka.

Oh, Willy
Oh, Willy

U konkurenciji Supertoona ne propustite pogledati animiranu uspješnicu "Oh, Willy" autora Emme De Swaef i Marca James Roelsa. Ovaj šarmantni lutka-film čiji se vuneni junak Willy u svojim 50-im godinama vraća u nudističku koloniju u kojoj je odrastao da bi se brinuo o umirućoj majci među najnagrađivanijim je animiranim naslovima u 2012. Osvojio je dvadesetak nagrada na najznačajnijim svjetskim festivalima animiranog filma, među ostalim i Grand prix Animafesta 2012. Ljubitelje 3D animacije i video igara oduševit će "The Butterfly Effect"  autora Dana Sumicha. Riječ je o posveti akcijskim filmovima iz 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća, nastaloj u suradnji s platformom za razvoj 3D video igara Unity, dok će obožavatelji Harry Pottera svakako uživati u animiranoj priči o ljubavi, izdaji, čudovištima i magiji "The Boy in the Bubble" u kojem je narator Alan Rickman, poznat po ulozi Severusa Snapea u popularnom dječjem filmskom serijalu.

The Butterfly Effect
The Butterfly Effect

Posebno smo zadovoljni što svake godine u konkurenciji imamo sve više odličnih domaćih animiranih filmova

- istaknuli su organizatori.

Head over heels
Head over heels

"Fliper" Darka Vidačkovića razigrana je dekonstrukcija popularne igre fliper prikazana na brojnim svjetskim festivalima i nagrađena posebnim nagradama u Stuttgartu i na AniFestu u Pragu.

Fliper
Fliper

Animirani film "Bla" autorice Martine Meštrović koji je na ovogodišnjim Danima hrvatskog filma osvojio Veliku nagradu za najbolji film "Surogat", također je u konkurenciji Supertoona, a tu su i animirano - dokumentarni omnibus "Otac" skupine autora među kojima je i hrvatski autor Veljko Popović, nagrađen na preko dvadeset festivala te animirani film "True Angel" Stjepana Mihaljevića.

Bla-Martina-Meštrović
Bla (Martina Meštrović)

Konkurencija filmova za djecu i mlade PLANKTOON prikazivat će se od ponedjeljka do četvrtka u terminu od 21.00 sat u Kinu iza škole, a najmlađima će se, među ostalim, predstaviti simpatična oda trigonometriji i prapovijesti "Phytagasaurus" nastala u radionicama slavnog Aardman studija, zatim osvajač studentskog Oskara 2012. u kategoriji animiranog filma "My Little Friend" američkog autora Erica Praha, kao i duhovito izvrtanje stereotipa o Disneyevim princezama "Princess of the Magical Tears" američkog autora Briana Cartera u kojoj se naizgled bezizlazna situacija u kojoj se Princ i Princeza nađu rješava na domišljat i krajnje komercijalan način.

Princess of the Magical Tears
Princess of the Magical Tears

Konkurencija animiranih video spotova SUPERTUNES donosi izbor ponajboljih recentnih animiranih glazbenih spotova, a posebnost ovogodišnjeg programa svakako je činjenica da se on održava svake večeri od 23.00 sata u Kinu na plaži Banj gdje će se publika, nakon uživanja u odličnoj glazbi i animaciji moći zabaviti uz šank i probrane glazbene čarobnjake kao što su DJ Schullio, DJ Ska Sapiens, DJ D-Gree, DJ Minoise i domaće šibenske snage Bass Matters.

Phytagasaurus
Phytagasaurus

Žiri ovogodišnjeg Supertoona čine Anna Ida Orozs, suosnivačica festivala Primanima u Budaörsu, Mađarska i istraživačica na polju dokumentarno-animiranog filma pri ELTE’s Institute of Art Theory and Media Studies, Wiktorija Pelzer, kustosica programa avangardne animacije Animation Avantgarde festivala VIS Vienna Independent Shorts i Simon Bogojević Narath, autor kratkih animiranih i eksperimentalnih filmova koji su prikazivani i nagrađivani na nekima od najznačajnijih svjetskih filmskih festivala.

Popratni programi SUPERTOONA edukativni su, informativni i zabavni, a među ostalim, donose program filmova o animiranom filmu ANIMATRAZ u tamnici Muzeja Grada Šibenika u kojem će se prikazati animirano-dokumentarni film "1001 crtež" (A Thousand And One Drawings) jednog od najvećih naših animatora, oskarovca Dušana Vukotića, zatim dokumentarac "Quirino Christiani - misterij prvih animiranih filmova" te lutka-film "Novi guliver" (The New Gulliver) (1935.). U programu animiranih filmskih špica POPCORN TOONS prikazat će se neke od najboljih animiranih filmskih špica i uz retrospektive Saula Bassa i Boba Kurtza otkriti zašto se filmske špice od sredine 20. stoljeća smatraju umjetnošću za sebe, a u RETROSPEKTIVI MILANA BLAŽEKOVIĆA predstaviti neke od najvažnijih radova velikog hrvatskog animatora i najistknutijeg "diznijevca" poteklog iz Zagrebačke škole crtanog filma koji će ujedno biti i gost festivala.

1001 crtež
1001 crtež

Izložba "Od stripa do animiranog filma (i natrag)" autora Božidara Trkulje koja se otvara 29. srpnja u Galeriji Sv. Krševana predstavit će strip-table i animirane filmove nekih od najznačajnijih domaćih autora čiji rad objedinjuje obje forme, a djeca će se na Supertoonu moći zabaviti uz RADIONICU FANTASKOPA koju ove godine organiziramo u suradnji s Pulskom Filmskom Tvornicom.

Pozivamo vas da se pridružite na 3. izdanju jedinog festivala animacije u Dalmaciji, u Šibeniku, gradu koji s pravom nosi titulu ljetnog epicentra kulture i upustite se u šestodnevno putovanje svijetom recentnih uspješnica, klasika i skrivenih blaga animacije.

Svi programi 3. Supertoona besplatni su, a održavaju se u HNK Šibenik (Trg kralja Zvonimira 1), Kinu iza škole (Trg Ivana Gorana Kovačića), Galeriji Sv. Krševana (Ulica Don Krste Stošića), Muzeju Grada Šibenika, Kinu na plaži (Banj) i glazbeno - kulturnom centru Azimut.

Supertoon je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, Grada Šibenika i TZ Grada Šibenika.

Programska knjižica

Službena stranica festivala

festival animirani film supertoon međunarodni festival animacije


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?