Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Tjedan češkog filma u kinu Europa

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 02.10.2014. / Autor: Moj Film Tjedan češkog filma u kinu Europa

Uz misteriozne uljeze, ostarjele rokere, češki film noir i puno smijeha ulazimo u treće desetljeće češko-hrvatskog filmskog prijateljstva! Uz ostvarenja dobro nam poznatih redatelja, programom će se ove godine predstaviti čak tri izvrsna debitantska filma!

Od 7. do 12. listopada u kinu Europa zagrebačkoj će se publici po 21. puta predstaviti izbor recentnih čeških filmskih ostvarenja. U Tjednu češkog filma, jednoj od najstarijih međunarodnih filmskih manifestacija u Hrvatskoj, humorom nam bliska i uvijek rado viđena češka kinematografija predstavit će s ukupno šest naslova. Tjedan započinje filmom Idemo na more, debitantskim ostvarenjem poznatog češkog glumca mlađe generacije Jiříja Mádla, a donosi i dva češka hita - osvajača nagrade publike Festivala u Karlovym Varyma, komediju Revival u režiji Alice Nellis te romantičnu dramu Krila Božića redateljice Karin Babinske koji je po broju kino gledatelja jedan od 10 najuspješnijih filmova prošle godine u Češkoj.

Idemo na more
Prizor iz filma "Idemo na more"

Uz dobro nam poznata redateljska imena koja smo s velikim interesom pratili na prethodnim izdanjima Tjedna češkog filma, kao što su već spomenuta Alice Nellis i Jan Hřebejk, redatelj komedije Medeni Mjesec, ove su godine programom obuhvaćena čak tri debitantska filma. Neka nova strujanja u češkom filmu otkrit će nam već spomenuti film Jiříja Mádla Idemo na more, egzotična kombinacija found footage koncepta i dječjeg filma, zatim kompleksna tragikomedija Pokvarenjaci u režiji Romana Kašparovskog te crnohumorni krimić Krasno u režiji Ondřeja Sokola, koji atmosferom neodoljivo podsjeća na filmove braće Coen.

Tjedan češkog filma otvararedateljski debi Jiříja Mádla, jednog od vodećih čeških glumaca mlađe generacije. U filmu Idemo na more jedanaestogodišnji Tomáš želi postati redatelj pa kad za rođendan dobije kameru, odluči snimiti svoj prvi film. Tomáš kamerom nastoji zabilježiti istinu, a njegov će dječje naivni pristup nehotice razotkriti i nekoliko dobro čuvanih tajni, na primjer o njegovoj obitelji, najboljem prijatelju, ali i o djevojčici u koju je zaljubljen. Dječja perspektiva u svojoj čistoj jednostavnosti i nepatvorenoj ljudskosti dominira i u narativnoj i u vizualnoj komponenti filma.

Trailer - Revival

U Zagreb nam stiže i prošlogodišnji osvajač nagrade publike Festivala u Karlovym Varyima Revival. Riječ je o živahnoj i zabavnoj glazbenoj komediji o 'češkim Beatlesima' koju potpisuje nagrađivana kazališna i filmska redateljica Alice Nellis. U filmu pratimo četvoricu postarijih rokera, čija se nekoć jako uspješna skupina SMOKE za nejasnih okolnosti raspala još 1972., nakon čega su im se putevi razišli. Svaki od njih ima svoje različite razloge za obnavljanje benda: novac, čežnja za izgubljenom slavom, želja pomoći prijatelju, ali također strah od starosti, bolesti i smrti. Glazbu koju u filmu izvodi band Smoke posebno za film skladao je češki kompozitor i gitarist Jan Ponocny, koji se u filmu i pojavljuje u ulozi novog bubnjara.

U prethodnim izdanjima Tjedna češkog filma imali smo prilike upoznati ostvarenja jednog od najproduktivnijih čeških filmaša današnjice Jana Hřebejka (Pupendo, Moramo si pomagati, Kawasakijeva ruža), a ove godine program donosi njegov najnoviji film, Medeni mjesec, nastao prema scenariju Petra Jarchowskog. Radnja filma odigrava se tijekom dva dana proslave vjenčanja Tereze i Radima, dražesnih mladenaca koji za sobom vuku gorka iskustva iz prethodnih brakova. Idilu intimne proslave iznenada pomućuje dolazak nezvanog gosta, koji brzo stječe naklonost svih prisutnih. Ali tko je on zapravo? I otkud se tu stvorio?  Za ovaj je film Jan Hřebejk na Međunarodnom festivalu u Karlovyim Varyima osvojio nagradu za najbolju režiju.

Pokvarenjaci
Prizor iz filma "Pokvarenjaci"

Tragikomedija Pokvarenjaci prati dvojicu braće čiji se životni putovi u mladosti raziđu, a u zrelim godinama ponovo se približe i naposljetku isprepletu. Miki je vrhunski neurokirurg, koji se vrti u začaranom krugu operacija, alkohola, ljubavnih avantura i nevjere. Njegov temperamentni brat Ricky upravo se vratio iz češke vojne misije u Afganistanu, vodi tešku borbu s dugovima i nastoji se vratiti u normalan život. Usto se brine za dvije kćeri, u čemu mu pomaže njegova majka. U sudbinu braće upleću se i priče drugih likova - tu su Mikijev kolega liječnik i njegova žena, ali i Rickyjev suborac iz Afganistana te dvojica prijatelja. Glavne uloge u svom debitantskom redateljsko-scenarističkom ostvarenju Roman Kašparovský povjerio je vodećim češkim glumcima Ondřeju Vetchýju i Jiříju Langmajeru.

Krásno, debitantski film Ondřeja Sokola crnohumorna je komedija s elementima ‘film noira’ i atmosferom koja neodoljivo podsjeća na filmove braće Cohen. Michal (glumi ga koscenarist filma Martin Finger) i Adam (Ondřej Sokol) prijatelji su iz djetinjstva koji se nakon dvadeset godina vraćaju u svoj rodni grad. Michalova majka već je nekoliko godina mrtva, a njegov otac umro je na dan njegova povratka. Jedino što mu ostaje jest tuga i osjećaj da se dogodilo nešto loše, a on ne zna što. Michal sumnja da je u majčinu smrt upleten i njegov otac, a očeva druga žena svojim ponašanjem takvu sumnju i potvrđuje. Dvojica prijatelja odluče doznati istinu i tako razvijaju spiralu katastrofe.

Krila Božića
Prizor iz filma "Krila Božića"

Romantična drama Krila Božića redateljice Karin Babinská, poznate po dugometražnom prvijencu ‘Lutke’ (2007.), po broju kino gledatelja jedan je od deset najuspješnijih filmova u Češkoj prošle godine. Veliki dio filma odigrava se u trgovačkom centru pred Božić, gdje se isprepletu priče četvoro osebujnih likova koji tu rade. Svaki od junaka ima svoje čežnje i snove, a Božić je vrijeme kad se oni ostvaruju. Imaju li čuda šansu u životu i može li se živjeti u bajci?

Ulaznice za Tjedan češkog filma u prodaji su od 16. rujna, a mogu se kupiti na blagajni kina Europa svakoga dana od 12 sati. Cijena pojedinačnih ulaznica iznosi 25 kuna. Cijena ulaznica za djecu, studente i umirovljenike iznosi 20 kuna, a paketa ulaznica za svih šest projekcija 100 kuna.

Program je realiziran u suradnji s Veleposlanstvom Republike Češke u Zagrebu i Zagrebačkom pivovarom.

Kino Europa europa zff zagreb film festival tjedan češkog filma alice nellis medeni mjesec jan hrebejk pokvarenjaci idemo na more ondrej sokol krasno češka republika


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?