Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

"TIR" osvojio glavnu nagradu filmskog festivala u Rimu

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 17.11.2013. / Izvor: HAVC "TIR" osvojio glavnu nagradu filmskog festivala u Rimu

U jakoj konkurenciji u kojoj su se našla nova ostvarenja Spikea Jonzea, Takashija Miikea, Isabel Coixet i Kiyoshija Kurosawe Međunarodni žiri rimskog festivala kojim je predsjedavao američki redatelj i scenarist James Gray na jučerašnjoj je svečanosti glavnu nagradu dodijelio talijansko-hrvatskoj koprodukciji TIR redatelja Alberta Fasula. Nagradu je za svoj rad osvojio i montažer filma Johannes Hiroshi Nakajama.

Naslov filma odnosi se na standardnu međunarodnu oznaku transportnih kamiona, a riječ je o dugometražnom dokumentarno-igranom hibridu čija radnja prati pedesetogodišnjeg Branka, nastavnika iz Rijeke koji se zbog teških životnih prilika odluči zaposliti kao vozač kamiona kod jednog talijanskog autoprijevoznika.

Branka tumači poznati slovenski glumac Branko Završan, a među ostalim protagonistima pojavljuju se naturščik i stvarni vozač kamiona Marijan Šestak i slovenska glumica Lučka Počkaj. Talijanski koproducenti su Alberto Fasulo i Nadia Trevisan iz kuće Nefertiti Film, a hrvatski Irena Marković iz kuće Focus Media. Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, a predstavljen je i na događaju MEET CROATIA! koji se održao u sklopu sajma Filmskog festivala u Veneciji početkom rujna.

Osim što je režirao film, Alberto Fasulo bio je i snimatelj, a scenarij uz njega i Završana supotpisuju Enrico Vecchi i Carlo Arciero. Dizajnerica zvuka je Dubravka Premar.

Nagradu žirija za najbolju režiju osvojio je Kiyoshi Kurosawa za film Seventh Code, najbolji glumac je Matthew McConaughey (Dallas Buyers Club), a najbolja glumica Scarlett Johansson (Her Spikea Jonzea).

Međunarodni filmski festival u Rimu, čije se osmo izdanje održavalo od 8. do 17. studenog, u europskim filmskim krugovima sve više dobiva na važnosti, posebice otkad mu je umjetnički ravnatelj postao Marco Müller, dugogodišnji umjetnički direktor venecijanske Mostre.

festival nagrada havc Branko Završan TIR Alberto Fasulo


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?