Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Teen Dox: o sazrijevanju i odrastanju kroz 11 dokumentaraca

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 07.02.2014. / Autor: Moj Film Teen Dox: o sazrijevanju i odrastanju kroz 11 dokumentaraca

Ove godine ZagrebDox obilježava jubilej - desetu godinu zaredom domaća publika ima priliku gledati najaktualnije svjetske dokumentarce. A kao i prijašnjih godina, ZagrebDox i ove godine misli na mladu populaciju! Program Teen Dox namijenjen je tinejdžerima, a želi im približiti i popularizirati formu dokumentarca. U programu se prikazuje jedanaest dokumentarnih filmova za mlade koji progovaraju o različitim problemima: o odnosima u obitelji, utjecaju interneta i novih medija na odrastanje, zaljubljivanju, nevinosti i prvim seksualnim iskustvima te samom sazrijevanju i pokušaju integracije u društvu.

Jeste li čuli za ovisnost o internetu? Kina je prva država koja je tu pojavu proglasila kliničkim poremećajem! Američki film Ovisnik o internetu autorica Shosh Shlame i Hille Medalie donosi priče triju tinejdžera koji se reprogramiraju u rehabilitacijskom centru u Beijingu. Ovisnik o internetu stiže direktno sa Sundancea, a prikazuje mikrokozmos modernog kineskog života.

Ovisnik o internetu
Prizor iz filma "Ovisnik o internetu"

O susretu kultura, i to u odnosu oca i kćeri, progovara talijanski film Korijeni i krila redateljice Lise Mirjam Wimmer. Protagonisti te dokumentarne priče žive udaljeni tisućama kilometara. Oliver je njemački paraglider koji većinu vremena provodi na putovanjima, a njegova je kći Čileanka iz Santiaga koja nikada nije putovala dalje od Argentine. Njihov međusobni kontakt ograničen je jezičnim barijerama i ovisi o Oliverovim povremenim posjetima Čileu.

Neobična priča o ženskoj nevinosti stiže u američkom filmu Kako izgubiti nevinost redateljice Therese Shechter. Taj urnebesan, nevjerojatan i povremeno uznemirujući dokumentarac uz autoričinu priču o gubitku nevinosti istražuje i neprekinutu vrijednost nevinosti u hiperseksualiziranom društvu. Spajajući dokumentarne intervjue i stare filmove o spolnom odgoju s iskrenom autorefleksijom i dovitljivim pripovijedanjem, Shechter razotkriva mitove, dogme i zablude tog dragocjenog dara.

Zaustavi otkucaje srca
Prizor iz filma "Zaustavi otkucaje srca"

U obitelj uzgajivača koza na američkom jugu smješten je dokumentarac Zaustavi otkucaje srca Roberta Minervinija. Glavni lik je mlada Sara koja odrasta u pobožnoj obitelji i koju odgajaju da čuva svoju emocionalnu i tjelesnu čistoću do braka. No sve se promijeni kada upozna mladog jahača bikova i počne preispitivati jedini način života koji je poznavala. Film je nagrađen Zlatnom golubicom za najbolji dokumentarni film na DOK Leipzigu 2013. godine i posebnom nagradom žirija na Međunarodnom festivalu mladog filma u Torinu iste godine.

Iz Indije pak dolazi Leti lagano, leti visoko norveških autorica Beathe Hofseth i Susanne Østigaard u čijem je središtu mlada Thulasi, Indijka rođena izvan kaste koja se intenzivnim treniranjem boksa bori za svoj položaj na društvenoj ljestvici. Film prati djevojku tijekom tri burne godine u kojoj joj se događaju brojne neočekivane promjene, od ekstremnih uspona i padova do pobjeda i poraza u ringu i u privatnom životu.

Leti lagano leti visoko
Prizor iz filma "Leti lagano leti visoko"

Domaći predstavnik u programu Teen Dox film je Borba poznatog televizijskog voditelja i novinara Tomislava Jelinčića. Riječ je o još jednoj sportskoj priči, i to zagrebačke maturantice koja trenira tajlandski boks ali se u Hrvatskoj nema protiv koga boriti. Učeći za maturu i upis na fakultet, sve napore i misli polaže u pripreme za nadolazeće Europsko prvenstvo u Portugalu gdje je konačno očekuju protivnice.

Teen Dox donosi i pet kratkometražnih dokumentaraca. Višestruko nagrađivani Crveni tepih autora Manuela Fernándeza i Iosua Lópeza donosi priču djevojčice Rubine koja je problem odrastanja u siromaštvu predgrađa Bombaya samo nakratko riješila ulogom u filmu Milijunaš s ulice Dannyja Boylea. Argentinska Kraljica Manuela Abramovicha vodi gledatelje u svijet dječjih natjecanja ljepote, a švedski Urlik na Flogsti Johana Palmgrena prikazuje jedinstvenu tradiciju na svijetu: naime, na studentskom kampusu Flogsta svake večeri stotine studenata istovremeno se rješava tjeskobe vrištanjem kroz prozor. Teen Dox uključuje još jedan švedski film, Otvorenih očiju Erika Bäfvinga, te španjolske Poljupce Guillerma Beneta.

Cijena ulaznice za filmove iz programa Teen Dox iznosi 15 kuna. 

zagrebdox dokumentarni festival teen dox međunarodni festival dokumentarnog filma


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?