Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

"Spojevi naslijepo" najbolji dugometražni igrani film ZFF-a

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 25.10.2014. / Autor: Moj Film "Spojevi naslijepo" najbolji dugometražni igrani film ZFF-a

Na konferenciji za medije koja je održana danas u dvorani Muller, u kinu Europa žiriji 12. Zagreb FIlm Festivala predstavili su laureate festivala te obrazloženja svojih odluka. Zlatna kolica za najbolji dugometražni igrani film osvojio je gruzijski film u režiji Levana Koguashivlija - "Spojevi naslijepo". Odluku žirija je predstavio producent  Čedomir Kolar:

Zbog svoje jednostavnosti, originalnosti, oslanjanja na izvrstan scenarij i dirljivu glumu i zbog humanosti svih likova.

Filmu "Hrabra djevojka" redatelja Zeresenay Berhane Meharija iz Etiopije zbog "aktualnosti i važnosti teme te poštenog i iskrenog pristupa pričanju priče i glumi" dodijeljeno je posebno priznanje žirija koje je dobio i film "O konjima i ljudima" u njemačko/islandsko/norveškoj koprodukciji a koji je režirao Benedikt Erlingsson.

"Petnaest minuta uživanja u izvanrednim dijalozima i sjajnoj glumi i režiji. I zato što je pokazao da je rumunjski film još živ i u vrhunskoj formi." - razlog je zašto Zlatna kolica Zagreb Film Festivala idu rumunjskom kratkometražnom igranom filmu "Kowalski" u režiji Andreija Ceretulescua.

Najbolji dokumentarni film 12. ZFF-a je "Putnik Karpo" redatelja Matjaža Ivanšina a žiri u sastavu Alice BardanŽeljka Suková i Petra Seliškar smatra da je Zlatna kolica zaslužio kao nježan film ceste koji potiče publiku da gleda na svijet zaigranim očima i da potraži smisao i poetske odjeke na najneočekivanijim mjestima.

Posebno priznanje žirija dobio je hrvatski dokumentarni film "GoliTihe K. Gudac jer "potiče ljude da progovore o svojim zatomljivanim sjećanjima na neugodna iskustva i ujedno istraže mogućnost mirenja s njima."

Najbolji hrvatski kratki film koji je bio u konkurenciji Kockica je "Tlo pod nogama"  redateljice Sonje Tarkotić što je odluka koordinatorice programa Short Shorts Film Festivala Aki Isoyama,  Asie Giulie Iannello te hrvatskog redatelja Ivana Sikavica koji smatraju da "ovaj film pokazuje tehnička znanja koja ova mlada redateljica primjenjuje u realističnoj i detaljnoj priči o međuljudskim odnosima. Na vrlo sugestivan način koji se duboko doima gledatelja, rafinirana kamera pokazuje kontrast između svjetlosti i sjene, unutarnjeg i vanjskog svijeta, obitelji i pojedinca."

Posebno priznanje ovogodišnji je žiri Kockica dodijelio filmu "Manjača" redatelja Tina Žanića a zbog "snažanog filmskog jezika u nenarativnoj formi koja omogućava uključivanje u unutarnji svijet protagonista."

Publika 12. Zagreb Film Festivala svojim je glasovima kao najbolji film odabrala dramu "Ničije dete" u režiji Vuka Ršumovića.

zff zagreb film festival zlatna kolica Ivan Sikavica Čedomir Kolar hrabra djevojka tiha k gudac goli spojevi naslijepo o konjima i ljudima kowalski putnik karpo tlo pod nogama tin žanić manjača


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?