Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Revija dokumentarnog filma Fibula

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 16.11.2010. / Autor: Moj Film Revija dokumentarnog filma Fibula
STRANICA 1 OD 2 SLJEDEĆA

Kada generalno promatramo hrvatske medije, imamo dojam kako se nigdje u Hrvatskoj ništa ne događa dok se ne dogodi nekakva politička ili gospodarska afera. Štoviše za gotovo mrtvačku kulturološku sliku Hrvatske treba kriviti upravo velike medije zbog čije nezainteresiranosti za manje gradske sredine ispada da se sve što je vrijedno pažnje filmskih ljubitelja odvija isključivo u Zagrebu, Splitu, Puli i Dubrovniku. Čak ni Motovun više ne dobiva toliko medijske pozornosti koliko u biti svojom kulturološkom veličinom zavređuje.

Upravo zbog ovakvog stava "velikih" medija Fibula, a i brojni drugi kulturni događaji u Hrvatskoj izgledaju kao "mali" i nebitni. S druge strane, spremnost filmskih djelatnika da sudjeluju i u "tzv" malim programima, te spremnost publike koja unatoč svojevrsnoj medijskoj blokadi pronalazi put do ovakvih događanja pokazuje da Hrvatska ima itekako živu kulturološku i filmsku sliku.

Dovoljno je spomenuti tri imena; Goran Dević, Irena Škorić i Branko Ištvančić čiji su dokumentarni filmovi nastupili na ovogodišnjoj Fibuli i ovo događanje postaje nezaobilazno za svakog iole ozbiljnijeg ljubitelja filmske kulture. Možda šesto izdanje Fibule koje bi prema najavi organizatora nagrađenima trebalo donijeti i "čvršće" nagrade bude zanimljivije i redakcijama velikih medija. Do tada, Fibulu očekuju slatke pripreme za narednu godinu jer kako nam otkriva voditelj Filmskog centra Doma kulture Kristalna kocka vedrine, Danijel Pavlić broj posjetitelja iz godine u godinu sve više raste a šestu Fibulu najavljuje kao punokrvni festival.

Zadovoljna je i Ivona Nemeth kojoj je ovo prva godina na mjestu ravnateljice sisačkog doma kulture i koja je svjesna važnosti dokumentarnog filma u kulturološkom razvoju pojedine sredine.

Za Sisčane ovo predstavlja još jedan jak i važan kulturološki izboj kontra medijske "cenzure" koja iz malih sredina propušta uglavnom vijesti iz crne kronike, dok za hrvatsku filmsku kulturu 5. Fibula znači još jedan mali ali nezaobilazan novitet - kum/a festivala.

Ovogodišnja kuma festivala bila je Irena Škorić koja je s oduševljenjem pristala na ovu "ulogu" jer kaže, vani je to već sasvim normalno da filmski festivali i revijalna događanja imaju svoje kumove koji prezentiraju događaj na višoj instanci.

5. Revija dokumentarnog filma - Fibula pred sisačku publiku je dovela ukupno četrnaest dokumentarnih naslova od kojih je deset nastupalo u natjecateljskoj konkurenciji a među kojima su upravo posjetitelji odabrali najbolji. Tako je posljednjeg dana Fibule ravnateljica Doma kulture „Kristalna kocka vedrine“ uručila je plaketu pobjednici festivala, ni više ni manje nego samoj kumi ovogodišnje Fibule Ireni Škorić, koja se predstavila filmom „Sudbina broja 13“, što je ovom filmu 4. nagrada. Drugo mjesto pripalo je filmu "Benjamin" Matije Vukšića, dok je treći prema sisačkoj publici film Gorana Devića "Park u izgradnji“.

Na zatvaranju Fibule, prikazani su filmovi van konkurencije, tako da je publika mogla vidjeti turističko-promotivni film dobitnice nagrade Emmy, Ashley Colburn „Wow Croatia“, te životnu priču mlade djevojke koju roditelji žele prodati „Duhan djevojka“, redateljice Biljane Garvanlieve. Ipak najemotivniji dojam je na publiku ostavio film „Zaljev“, oskarovca Louiea Psihoyosa, koji govori o izlovu i ubijanjima dupina u Japanu.
    
Također je organizator Revije dokumentarnog filma Fibula za sljedeću godinu najavio novog kuma festivala koji će promovirati ovu reviju. Biti će to Siščanin Goran Dević, koji se ovaj vikend predstavlja u Rimu na Danima hrvatske kinematografije s dva svoja filma; „Crnci“, koji je ovogodišnji hrvatski predstavnik na dodjeli Oscara, te „Poplava“, koji će zasigurno biti prikazan na jednom od dva sisačka festivala.

film dokumentarni Irena Škorić dokumentarci dokumentarni film Goran Dević fibula kristalna kocka vedrine sisak revija dokumentarnog filma branko ištvančić


STRANICA 1 OD 2 SLJEDEĆA
Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?