Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Radionica sinkronizacije filma na RAF-u

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 27.03.2010. / Autor: Moj Film Radionica sinkronizacije filma na RAF-u

Ovaj je tjedan u sklopu RAF festivala održana radionica sinkronizacije filma, u kojoj su polaznici naučili osnove sinkronizacije te radili na konkretnom crtanom filmu.

Riječ je o irskom crtanom filmu novijeg datuma, "Jakers", koji govori o anegdotama praščića Piggleya i njegovih najboljih prijatelja; patke Dannan i krave Fernya. Film je preveden na hrvatski jezik sa naslovom „Ideš!“, što se odnosi na „reakciju oduševljenja“ koju djeca kod nas često koriste. Sačuvana su originalna imena likova.

Radionicu u trajanju od četiri dana vodila je Nada Zmijanac, uz pomoć tonskog tehničara. Nakon prijava, odabrani su polaznici, njih devetero.

Uz pomoć profesionalnih glumaca koji imaju dugogodišnje iskustvo rada na sinkronizaciji, polaznici radionice su najprije pogledali crtani film, a potom isprobavajući i vježbajući odradili zadani posao. Davali  su glasove Fernyju, Piggleyevoj majci i sestri, ovci Wileyu, te njegovim trima unucima i kćeri – u fazi kada je ostario. Glavna uloga – Piggley – pripala je glumcu Zoranu Pribičeviću.

U početku su se mučili sa bojom glasa, odabirom pravog lika, stapanjem s likom, dužinom trajanja replike. No, te su sitne prepreke brzo nestale.

Osim same sinkronizacije, pružena su im mnoga znanja iz svijeta animacije, od toga kako nastaje lik, tko ga stvara, tko ga „oživljava“ na slici, preko informacija o tome kako nastaju zvuk glasova i pozadinski tonovi, do mnogih drugih praktičnih informacija. Dakako, sve se to odvijalo u ugodnoj prijateljskoj atmosferi.

Radionica se održavala u prostorijama Croatia Filma.

U sklopu ovogodišnjeg RAFa održane su još dvije radionice; radionica lomografije i radionica snimanja 365 filmova u trajanje od 20 sekundi.

Autor: Ines Ignjačić

radionica RAF animirani sinkronizacija festival animiranog filma


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?