Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

"Pustara" i "Prolaz za van" u programu 7. Zagreb Dox-a!

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 01.03.2011. / Autor: Moj Film "Pustara" i "Prolaz za van" u programu 7. Zagreb Dox-a!

Ovogodišnji, sedmi po redu ZagrebDox - međunarodni festival dokumentarnog filma u okviru regionalne konkurencije prikazat će i dva dokumentarna uratka proizašla iz filmske tvornice Hrvatskog filmskog saveza!

Tako će se u srijedu, odnosno u petak u 20 sati (s repriznim projekcijama u četvrtak i petak, te u petak i subotu) u kinu Movieplex prikazati filmovi Prolaz za van Vedrana i Sanje Šamanović i Pustara Ivana Faktora.

Prolaz za van je film utemeljen na dugotrajnom razgovoru s gospođom Gabrijelom, koja je nedavno izgubila kćer. Uz evidentnu, stalnu i nezabilaznu autorsku intervenciju "Prolaz za van" nije samo metaforički prolaz za van za protagonisticu (kroz proživljavanje nametnutih joj emocija), već i za same autore.

Pustara prema mađarskoj riječi puzsta, označava prostranu, ravnu stepu u Mađarskoj; to je zemljište koje se ne obrađuje, već služi za stočarstvo, konjarstvo i uzgoj svinja na otvorenom. Pustare su i oblici organiziranog, urbanistički isplaniranog, kolektivnog stanovanja, specifične za Mađarsku, Slavoniju i Baranju, izgrađivane tijekom 18. i 19. stoljeća, u vlasništvu imućnih vlastelinskih obitelji. Faktorova Pustara puno je više od navedene definicije.

Ova dva dokumentarno-eksperimentalna bisera samo su dio niske Zagreb Dox-a koji se održava od 27. veljače do 06. ožujka u kinu Movieplex. Za sve one koji su ih dosad propustili pogledati, predstojeće projekcije idealna su prilika! Pogotovo kada se uzme u obzir i mogući razgovor s autorima nakon samih filmova.

(HFS)

zagrebdox hrvatski filmski savez havc prolaz za van pustara


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?