Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Proglašeni pobjednici filmskog festivala u Cannesu

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 27.05.2013. / Autor: Moj Film Proglašeni pobjednici filmskog festivala u Cannesu

Svečanom dodjelom nagrada završio je 66. filmski festival u CannesuZlatnu palmu za najbolji film dobio je francuski film "La vie d'Adèle" (Blue Is The Warmest Colour) redatelja Abdellatifa Kechichea sa Adèle Exarchopoulos i Léom Seydoux u glavnim ulogama. Riječ je o lezbijskoj drami koja je privukla pozornost eksplicitnih scena seksa, no isto tako i zbog ljubavne tematike koja je jednostavno oduševila žiri.

Grand Prix osvojio je film "Inside Llewyn Davis" u režiji braće Coen, Nagrada žirija otišla je japanskoj drami "Like Father, Like Son", a najboljim redateljem proglašen je Amat Escalante za meksički film "Heli".

Cannes 2013

Bérénice Bejo (The Past) i Bruce Dern (Nebraska) osvojili su nagrade za najbolju glumu, a Jia Zhangke dobio je nagradu za najbolji scenarij za film "A Touch of Sin".

Berenice Bejo
Berenice Bejo

Kritičar Slobodne Dalmacije Marko Njegić, koji je i ove je godine izvještavao iz Cannesa, generalno je zadovoljan nagradama:

Cannes je znao napraviti pokoji krupniji propust u prošlosti, no ove godine srca filmofila više-manje mogu biti mirna. Od 20 probranih filmova iz glavne konkurencije, za mene je barem njih pet odgovaralo epitetu 'veliki' ('Blue Is The Warmest Colour', 'The Past', 'Young&Beautiful', 'Borgman', 'Like Father, Like Son'). Drago mi je da je Spielbergov žiri prepoznao čak tri od njih ('Blue Is The Warmest Colour', 'The Past', 'Like Father, Like Son'). Još draže što je moj izraziti favorit, Kechicheov 'Blue Is The Warmest Colour', osvojio centralnu nagradu, kao i to da su prepoznate glumice Lea Seydoux i Adele Exarchopoulos bez čije fantastične interakcije ne bi bilo filma. S druge strane, žao mi je što, recimo, režija i scenarij nisu otišli u ruke Asgharu Farhadiju za 'The Past', ali zato je barem njegova glumica, divna Berenice Bejo, proglašena najboljom. Kompenzacija je na mjestu.

- javio nam je Marko Njegić.

Cijelu listu nagrada potražite na službenim stranicama festivala

festival zlatna palma cannes nagrade Lea Seydoux Inside Llewyn Davis marko njegić Blue Is The Warmest Color la vie d adele Abdellatif Kechiche Adele Exarchopoulos Like Father Like Son The Past Heli Berenice Bejo Bruce Dern Nebraska Jia Zhangke A Touch of Sin Cinemark


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?