Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Predstavljeno deseto, jubilarno izdanje ZagrebDoxa

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 29.01.2014. / Piše: Mladen Šagovac Predstavljeno deseto, jubilarno izdanje ZagrebDoxa

Premda je danas informacije moguće dobiti jednostavnim klikom miša, te je na isti način u nekoliko minuta moguće obići cijeli svijet, u toj šumi informacija često nećemo vidjeti "drvo". Zato je ponekad najbolje prepustiti se nekoj objektivnoj (ili subjektivnoj) ruci vodilji koja će nas ciljano provesti ispod šume medijskih informacija i uputiti prema nečemu što bi stvarno moglo biti bitno te u nama probuditi interes za neku specifičnu temu. Iako ZagrebDox ima programsku cjelinu nazvanu "Stanje stvari", pravi uvid u stanje stvari dobivamo tek pogledom na širu sliku kompletnog programa dokumentarističkog festivala koji se ove godine održava od 23. veljače do 2. ožujka. Još ako je taj informativni komplet dokumentarnih filmova dobro uobličen izborom filmova koji i umjetnički odudaraju od standardiziranog formata, užitak je neizostavan baš kao i rasprave nakon filmova. Donosimo izbor filmova 10. ZagrebDoxa - Međunarodnog festivala dokumentarnih filmova.

Nenad Puhovski

10% od onoga što će biti prikazano na jubilarnom 10. ZagrebDox festivalu dokumentarnog filma okupljenim medijima je danas predstavio direktor festivala Nenad Puhovski. Vidno zadovoljan postignutim u proteklih deset godina prof. Puhovski je istaknuo regionalnu jedinstvenost ZagrebDoxa:

Prije deset godina, objašnjavajući razloge upuštanja u avanturu nazvanu ZagrebDox, napisao sam: ZagrebDox je novi međunarodni natjecateljski dokumentarni festival koji bi trebao zauzeti ono mjesto u kulturnoj ponudi Zagreba i Hrvatske koje u stvari nikada i nije bilo napučeno. Jer takvog festivala u Hrvatskoj, pa i u regiji, naprosto nema. ... Gledatelji su stoga uskraćeni za mogućnost da saznaju kako je dokumentarac danas, možda više nego ikada u svojoj povijesti, živa, kreativna, uzbudljiva, popularna, rizična ali i prekrasna vrsta filmskog izražavanja. Zbog svega toga odlučili smo pokrenuti festival čija je ambicija upoznati najširu publiku s najboljim svjetskim dostignućima dokumentarnog filma i predstaviti širok spektar dokumentarističkih tema, autora i žanrova.

Osim samih filmova koje ZagrebDox svake godine predstavlja zagrebačkoj i regionalnoj publici, impresivne su i brojke s kojima raspolaže ovaj festival, a koji teško da bilo koji drugi veći festival u hrvatskoj može nadmašiti. Pri čemu valja uzeti u obzir da je riječ o brojkama gledatelja, a ne posjetitelja.

Danas, deset godina kasnije, mislim da mirno mogu reći kako smo ispunili zadatak koji smo stavili pred sebe. Jer ako ubrojimo filmove koji će biti prikazani na ovogodišnjem ZagrebDoxu i usvojimo projekciju njihovih potencijalnih gledatelja dolazimo do zaista impresivne brojke od 1.500 filmova i oko 200.000 gledatelja! Brojke su to kojih se ne bi postidjeli ni daleko veći i financijski 'potkovaniji' festivali u sredinama čije metropole imaju više stanovnika nego čitava Hrvatska.

No kako i sam Nenad Puhovski priznaje, glavni adut ovog festivala nisu brojke već kvaliteta raznolikih programa. Tu je moguće primijetiti i programsku pedantnost kakvu je, realno gledano, teško pronaći hrvatskoj festivalskoj ponudi. Uz glavne službene programske cjeline opet su tu Kontroverzni Dox, Stanje stvari, Happy Dox, Majstori Doxa, Glazbeni globus, Teen Dox, Biografski Dox, ADU Dox, Factumentarci i Phone Dox. Popratni programi uključuju brojne retrospektive: selekciju najboljih dokumentaraca po izboru filmskih kritičara i dokumentarista Moj najbolji dox, Retrospektivu filmske škole Wajda iz Poljske i retrospektivu filmova u izboru Gerwina Tamsme s Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu - Dokufikciju.

Kao i prethodnih godina, izbor filmova ZagrebDoxa nudi paletu prizora koji pružaju jedinstven (na trenutke i spektakularan) uvid u svijet oko nas. Ovo je izbor koji je danas predstavio direktor ZagrebDox festivala Nenad Puhovski. Bolju preporuku od ove nećete dobiti nigdje drugdje.

Međunarodna konkurencija ove godine broji niz izvanrednih ostvarenja. Uz otprije najavljene filmove Brat po krvi i Pjesma iz šume, koji su osvojili priznanja na Sundanceu, Hot Docsu, IDFA-i i brojnim drugim festivalima, u utrci za Veliki pečat ove se godine natječe i sirijsko-njemački film Povratak u Homs u režiji Talala Derkija koji je prije nekoliko dana osvojio veliku nagradu žirija na festivalu u Sundanceu.

Povratak u Homs: Trailer

Višestruko nagrađivani dansko-švedski dokumentarac Ekspedicija na kraj svijeta Daniela Dancika vodi nas na veličanstveno putovanje na sami kraj svijeta, do otapajućih masiva sjeveroistočnog Grenlanda.

Ekspedicija na kraj svijeta: Trailer

Konkurencija uključuje i jednu nominaciju za Oscara - riječ je o američkom filmu Prljavi ratovi o istraživanju američkih tajnih ratova od Afganistana do Jemena i Somalije.

Prljavi ratovi: Trailer

Cijenjeni poljski dokumentaristi Marcel i Paweł Łoziński odvažili su se na neobičnu filmsku avanturu, a rezultat su dvije različite verzije i vizije istog projekta, dva uspješna filma Otac i sin te Otac i sin na putu.

Otac i sin: Trailer

I ove godine publiku zagrebDoxa očekuje čitav niz premijera hrvatskih dokumentaraca, nove programe i autorefleksivne retrospektive. U regionalnoj konkurenciji ćemo gledati dobitnika Zlatnog lava na prošlogodišnjoj Mostri, talijanski film Sacro GRA i najbolje dokumentarce s netom završenog festivala u Trstu Posebna potreba Carla Zorattija i Bujica ljubavi u režiji Ágnes Sós.

Sacro Gra: Trailer

Jubilarni ZagrebDox donosi i svjetske premijere brojnih domaćih filmova: Naslovnica Silvane Menđušić, Mitch - dnevnik jednog šizofreničara Damira Čučića, Još jednom Ane Opalić i Noe Pintarića te festivalske premijere filmova Ovrha Nevena Hitreca, Dragi Lastane! Irene Škorić i druge.

Dragi Lastan

Program Biografski Dox donosi zanimljive portrete utjecajnih ličnosti, dok Kontroverzni Dox i Stanje stvari nanovo aktualiziraju probleme i fenomene suvremenog društva, kao što to čini Ukrajina nije bordel Kitty Green, film o provokativnom ukrajinskom feminističkom pokretu Femen ili Gospodar svemira Marca Baudera o vodećem njemačkom investicijskom stručnjaku koji bez ikakvih kompleksa otkriva tajne buzrovnih malverzacija.

Ukrajina nije bordel: Trailer

Happy Dox donosi priče koje će gledatelje razveseliti i zabaviti, a tu je neupitna perjanica "pimpekmentarac" "Visuljak" koji je nastao kao posljedica nevjerojatne blamaže koju je doživio redatelj Brian Spitz kad je zaprosio djevojku i dobio odbijenicu nasred sportskog događaja. Razlog odbijanja bračne ponude? Premali "alat"! Nakon što video njegove blamaže dosegne 10 milijuna gledatelja na Youtubeu, Spitz se baca u potragu za rješenjem svog "problema"

Visuljak: Trailer

Glazbeni globus uključuje još jednu nominaciju za Oscara, film Pet metara od slave Morgana Nevillea

Pet metara od slave: Trailer

Majstori Doxa donose nove filmove renomiranih imena svjetske dokumentaristike: Lucy Walker, Alexa Gibneya, Wanga Binga, Nicka Broomfielda i drugih. Ovim festivalskim izdanjem završava prva dekada ZagrebDoxa. Druga tek što nije započela!

- zaključio je Puhovski.

Mjesto okupljanja je već dobro znani i provjereni Cineplexx čije dvorane nude vrhunski filmski užitak. Ove godine će ukupno 18 filmskih programskih cjelina zagrebačkoj publici pružiti ukupno 150 dokumentarnih filmova. Cijena ulaznica je, krizi unatoč, ista kao i prošle godine te ostaje 20 kuna za dnevne i 25 kuna za večernje projekcije, a za program Teen Dox iznosi 15 kuna. Nakon zatvaranja festivala i dodjele nagrada u nedjelju, 2. ožujka, posjetitelji će tradicionalno moći po cijeni ulaznice od 35 kn pogledati sve nagrađene filmove u programu The Best of Fest.

Filmovi u natjecateljskim programima ZagrebDoxa, međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji, u utrci su za Velike pečate, glavne festivalske nagrade. Mali pečat dodjeljuje se autorici ili autoru do 35 godina starosti, a nagrada Movies That Matter filmu koji na najbolji način promiče ljudska prava. Tradicionalno i publika bira najbolji dokumentarac ZagrebDoxa. Nagrada mojoj generaciji dodjeljuje se prema izboru direktora festivala Nenada Puhovskog, i to najboljem filmu autora njegove generacije, a nagrađuju se i najbolji filmovi iz programa Teen Dox i Phone Dox.

dokumentarac zagrebdox dokumentarni Mladen Šagovac Nenad Puhovski međunarodni festival dokumentarnog filma brat po krvi pjesma iz šume povratak u homs Ekspedicija na kraj svijeta prljavi ratovi sacro gra naslovnica dragi lastane


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?