Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Predstavljen 3. VAFI: Japanska animacija kakva se rijetko viđa

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 07.04.2012. / Izvor: VAFI Predstavljen 3. VAFI: Japanska animacija kakva se rijetko viđa

Danas je u Lumini centru sve počelo najboljim dječjim animiranim filmovima prikazanim na prošlogodišnjem VAFI-ju (Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin). Upravo među djecom čijoj je i kreativnosti posvećen festival detaljno je na konferenciji za novinare predstavljen program 3. VAFI-ja koji počinje u četvrtak, 12. travnja i traje do nedjelje 15. travnja.

Kako je ove godine zemlja partner Japan, svi će popratni programi biti posvećeni upravo Zemlji Izlazećeg Sunca, a hrvatska će se publika, ona mlađa ali i starija upoznati se sa ne tako poznatom animacijom ove daleke zemlje.

Promovira animaciju kao umjetnost

Posebno smo ponosni što je ove godine na čelu žirija potpredsjednica ASIFE (Međunarodne asocijacije animiranog filma) Sayoko Kinoshita, pionirka japanske animacije. Kinoshita je cijeli život posvetila promoviranju animacije kao umjetnosti. Na službenom otvorenju u četvrtak u 18 sati prikazat ćemo filmove koje je radila sa suprugom Renzom.

- istaknula je programska direktorica festivala Sandra Malenica.

Rad bračnog para Kinoshita poseban je i po tome što su radili animirane dokumentarne filmove, a među najpoznatijima je “Pica Don” o Hiroshimi kojeg potpisuje Sayoko i na temelju kojeg je nastao festival u tom povijesnom gradu.

Više od Pokemona i Pikachua

Ozbiljnija publika će u tzv. “off programu” u subotu  navečer u 19:30 u MMC-u KULT moći zaploviti u svijet ne tako poznatog japanskog animiranog filma.

Svi znaju za Pokemone, Pikachua i Hello Kitty. Mi ćemo publici približiti onaj drugi dio japanske animacije - povijesni, dakle temelje na kojima su nastali danas popularni japanski animirani filmovi. Ti se filmovi ne mogu vidjeti na televiziji, zaista su raritet, a prikazat ćemo ih u programu “Povijest japanske animacije”

- objasnila je Malenica.

Publika će dobiti i vodič kroz 70 minuta povijesti japanske animacije, a najstariji isječak filma koji ćemo vidjeti nastao je prije više od 90 godina.

Hrvoje Selec i Sandra Malenica
Hrvoje Selec i Sandra Malenica

Anime film fantastike i mala Chihiro

Oni koji vole popularnu japansku animaciju, petak trebaju rezervirati za anime film fantastike oskarovca Hiyao Miyazakija. "Pokretni dvorac" bit će prikazan u "starom dvorcu", na velikom platnu u atriju Starog grada. Njegov drugi film "Avanture male Chihiro" vidjet ćemo u pretprogramu u CineStaru u Lumini centru u srijedu u 19 sati.

Uz japanske filmove u Varaždin dolaze i istaknuti japanski animatori Maya Yonesho i Dino Sato koji će održati radionicu animiranog filma i crtanja likova.  Sato će održati i predavanje o animeu, pa ovim putem pozivamo sve da ga preeispitaju o svemu što su ikada željeli znati o ovom tipično japanskom stilu.

Službena konkurencija: različite tehnike, različite teme

U službenoj konkurenciji natječe se 86 filmova. Njih 25 u kategoriji MINI (do 10 godina), 36 u kategoriji MIDI (11-14) i 25 u kategoriji MAXI (15-18).

Teme pristiglih filmova i ove godine dosta variraju. Ono što je nama bitnije od tema je to da mladi i mali animatori rade u svim tehnikama – od plastelina i gline preko pijeska i lutka filma do naravno – crtanog filma

- rekla je programska direktorica.

Dolazi nam više od 50 gostiju iz Kine, Engleske, Italije, Češke i naravno iz nekoliko hrvatskih gradova

- rekao je izvršni direktor festivala Hrvoje Selec.

Plavi VAFI

Neki od prijavljenih filmova dobit će novu nagradu - PLAVI VAFI i to za film koji najviše promovira dječja prava. Nagradu dodjeljuju Ured pravobraniteljice za djecu te UNICEF Hrvatska i to izvan kategorija, a bit će također jedna prva i četiri ravnopravne druge nagrade, kao i u službenim kategorijama festivala.

Posebno mi je drago što će Maja Flego iz Ureda pravobraniteljice za djecu u petak u 12:30 u Gradskoj vijećnici održati predavanje na temu "Film, djeca i dječja prava" te što će Gorana Dojčimović iz UNICEF-a forumašima Društva naša djeca pričati o Konvenciji dječjih prava. Nadam se da će svatko na ovom VAFI-ju naći program za sebe. Kako i djeca tako i odrasli. Sve ovo ne bi moglo biti moguće bez pomoći sponzora od kojih bi izdvojio Hypo koji nas već treću godinu za redom podržava, Dukat i Nestle, a ne smijemo zaboraviti ni Grad Varaždin i Hrvatski audiovizualni centar, pokrovitelje festivala.

- rekao je Selec.

Respektabilan festival

VAFI je danas posjetio i varaždinski gradonačelnik Goran Habuš.

Iznimno mi je drago što je već sad vidljivo da VAFI nakon treće godine održavanja prerasta u jedan respektabilan, renomirani festival. Pozdravljam opredijeljenje da VAFI poput Varaždinskih baroknih večeri i drugih festivala ima zemlje partnere. Uvjeren sam da će festival u potpunosti obogatiti kultuni život našeg grada. Organizatorima dajemo snažnu podršku.

-kazao je Habuš.

Dodao je da će se VAFI sljedeće godine održati u kinu Gaj kojim će uskoro upravljati Filmsko-kreativni studio VANIMA, a svoj dugoočekivani prostor tamo će naći i Udruga "Trash".

VAFI uz pomoć ASIFE Hrvatska, Hrvatskog filmskog saveza i Koncertnog ureda Varaždin organizira VANIMA. Glavni pokrovitelji su Grad Varaždin i Hrvatski audiovizualni centar (HAC). Zemlja partner je Japan.

Sav program je besplatan! (preuzmite program u PDF formatu).

Više na službenim stranicama VAFI-ja.

festival animirani film najava vafi vanima Sandra Malenica Hrvoje Selec internacionalni festival animiranog filma


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?