Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Počinje 6. ETNOFILm festival u Rovinju

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 23.04.2014. / Autor: Moj Film Počinje 6. ETNOFILm festival u Rovinju

6. ETNOFILm festival, u organizaciji Etnografskog muzeja Istre, počinje 24.travnja te u rovinjskom Multimedijalnom centru predstavlja 22 filma domaće i svjetske etnografske dokumentarne produkcije s ciljem otvaranja dijaloga među kulturama.  S glavninom događanja u MMC-u, festival će se ove godine održati i u Centru za vizualne umjetnosti Batana, kao i gradskom kazalištu Gandusio i time cijelom gradu dati pečat ETNOFILm-a. 

U popratnom programu ETNOFILm donosi program talijanskog etnografskog filma kao i predavanje "Eksperimentalni film, vizualna umjetnost i antropologija", izložbu fotografija Petra Nagliča "Od domaćeg praga do Jeruzalema", fotografsku radionicu vizualne antropologije, predstavljanje knjige "Drugi na filmu" autorice Etami Borjan i koncert etno sastava Čipkice. Sav program je besplatan.

Već od srijede, 23. travnja u  Centru za vizualne umjetnosti Batana bit će otvorena izložba "Od domaćeg praga do Jerusalema”autora Mihe Špičeka, koja je organizirana u suradnji sa Slovenskim etnografskim muzejem. Izložba će se moći pogledati za vrijeme trajanja festivala.

Filmski dio festivala počinje 24. travnja u Multimedijalnom centru, a prvi film iz konkurencije, "Nyarma” ruskog autora Edgara Barteneva,  na rasporedu je u 11 sati. "Nyarma” nam približava svakodnevicu uzgajivača sobova, stanovnika Urala. Film je prikazan na više od 15 festivala, a osvojio je preko 10 nagrada.  

Prvi dan festivala obilježit će predstavljanje talijanskog etnografskog filma od 16 sati u kazalištu Gandusio, kada će autor Michele Trentini predstaviti svoj film "Mala zemlja”.  

Festivalu prethodi međunarodna fotografska radionica "Turizam, arhitektonski razvoj, vizualna i kulturna percepcije prostorne proizvodnje duž Jadranske obale” pod vodstvom Davida Kendalla, gostujućeg predavača na Centre for Urban and Community Research na Goldsmithsu u Velikoj Britaniji. Prvog dana festivala od 17:30 sati očekuje vas prezentacija radova s radionice i to u Zavičajnom muzeju grada Rovinja.

Nakon službenog otvorenja festivala u 19 sati na rasporedu su filmovi "Snimati drugog” koji propituje motivaciju i ekonomske segmente kulturnog turizma, slijedeći priču grupe posjetitelja etiopijskog plemena Mursi. Rumunjski film "Dolina uzdaha" svjedoči o sudbini 25 tisuća Rumunja koji su između 1943. i 1945. godine deportirani u Pridnjestrovlje.

Ovogodišnjim međunarodnim žirijem predsjeda Alberto Lastrucci, ravnatelj Festivala internacionalnog dokumentarnog filma u Firenzi, Tanja Miličić, članica Umjetničkog savjeta Pula film festivala i voditeljica pulskog kina Valli, te Tomislav Pletenac, docent na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta. Pobjednici će se znati na zatvaranju festivala 26. travnja, kada će najbolji biti nagrađeni radom Dominika Meštrovića, studenta riječke Akademije primijenjenih umjetnosti.

Doživite različite kulture na filmu i uživajte u bogatom popratnom programu 6. ETNOFILm festivala. Više na etnofilm.com

etnofilm festival etnografskog filma etno film etnofilm festival


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?