Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Počinje 24. Animafest

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 27.05.2014. / Autor: Moj Film Počinje 24. Animafest

24. Svjetski festival animiranog filma - Animafest Zagreb 2014., kratkometražno izdanje, održat će se od 3. do 8. lipnja 2014. godine u kinima Europa, Tuškanac i Cineplexx Centar Kaptol, s popratnim programima i posebnim događanjima na brojnim gradskim lokacijama.

Na današnjoj konferenciji za novinare povodom skorog otvaranja festivala Daniel Šuljić, umjetnički ravnatelj Animafesta, i Vjera Matković, producentica Festivala, otkrili su međutim kako Animafest nije više ekskluzivno zagrebački događaj, već će se u ovogodišnjem izdanju proširiti cijelom Hrvatskom.

Tijekom čitavog trajanja Animafesta 2014. publika diljem Hrvatske može po prvi puta istodobno sa zagrebačkim izdanjem festivala uživati u umjetničkoj animaciji koju nema prilike vidjeti u redovnoj kinodistribuciji. Devetnaest odabranih animiranih filmova prikazivat će se u čak 16 nezavisnih kina, u Čakovcu, Daruvaru, Gospiću, Koprivnici, Korčuli, Novskoj, Pazinu, Poreču, Puli, Rovinju, Samoboru, Sisku, Splitu, Velikoj Gorici, Zaboku i Osijeku

- izjavila je Matković.

Program "Animafest u nezavisnim kinima - Krenimo u kino!" nastao u suradnji Animafesta i Hrvatskog audiovizualnog centra kao nastavak uspješnog projekta digitalizacije nezavisnih kinoprikazivača donosi izbor iz tri festivalska segmenta; Cartoon d'Or (6 kratkih filmova nominiranih za najvažniju europsku animacijsku nagradu), Program za djecu i mlade (7 kratkih filmova), Lutka-film (izbor 5 naslova iz središnjeg Animafestova tematskog programa) te pobjednika prošlogodišnjeg dugometražnog izdanja Usvajanje odobreno. Daniel Šuljić primijetio je kako je izbor lutka-filma možda i najbolji pokazatelj koliko će publika navedenih gradova biti izravno uključena u događaje na Animafestu u Zagrebu.

Tematski program Animafesta 2014. sastoji se od svjetske top-liste Majstori lutkari nastale iz ankete koju smo proveli među 45 vodećih autora te tehnike, panorama hrvatskog i francuskog lutka-filma nastalih u suradnji s festivalom u Annecyju i Skrivenih blaga, a i dugometražna iznenađenja ove su godine u znaku lutke. Navedene filmove dopunjuju izložbe "Lutka u hrvatskom animiranom filmu" i "Sestre". Kako je lutkarski film vrsta animacije u kojoj djeluju neki od najslavnijih autora animiranog filma, tako u top-listi imamo filmove četverostrukog oskarovca Nicka Parka, "oca" Wallacea i Gromita, radove Suzie Templeton i Adama Elliota, također oskarovaca, potom sjajne blizance braću Quay, klasike poput Jana Švankmajera i Jirija Trnke. To je jedinstvena prilika da se na jednom mjestu stekne potpuni uvid u najbolje lutka filmove u povijesti

- rekao je Šuljić.

Daniel Šuljić Animafest 2014

Za buduće naraštaje hrvatskih animatora i poštovatelja animiranog filma iznimno je važno biti izložen vrhunskoj svjetskoj produkciji. Animafestov službeni telekom B.net brine stoga da autorska animacija stigne u svaki dom, istovremeno podupirući Festival i njegovu vjernu publiku. Kao rezultat sjajne suradnje koja traje već sedmu godinu za redom, B.net je pripremio brojna iznenađenja za ljubitelje animiranog filma: na B.netovim društvenim mrežama moći će se osvojiti ulaznice za projekcije, a u B.netovoj Videoteci do 16. lipnja besplatno pogledati pet dugometražnih animiranih filmova za sve generacije te film Usvajanje odobreno.

S liste od preko 150 uglednih svjetskih gostiju Animafesta 2014. može se izdvojiti Adam Wright, stručnjak za specijalne efekte koji je ostvario briljantnu karijeru u filmu i visokoj modi. Surađivao je s Timom Burtonom i Lady Gagom, kompanijama Disney, Warner Brothers i Jim Henson's Creature Shop te kreirao efekte filmova o Harryju Potteru i otvaranja Olimpijskih igara u Londonu. Wright će u Zagrebu održati radionicu animatronike u sklopu Programa za djecu i mlade. Osim rada s Wrightovim modelima, djeca će slavnog gosta moći upitati kako je napravio haljinu Lady Gage za turneju Monster Ball ili likove iz Burtonova filma Moje najdraže čudovište. Pored radionice, Wright će u festivalskom segmentu Animafest Pro održati predavanje o svom radu i aktualnosti mehaničke lutke u vremenu digitalne animacije. Uz Wrightovu radionicu, najmlađi se mogu uključiti i u radionicu lutka-filma Ivane Bošnjak, autorice nagrađivanog filma Simulacra. Radionice su, međutim, tek dopuna bogatog Programa za djecu i mlade kojeg je središnji događaj Natjecanje filmova za djecu s 37 filmova iz Europe, Azije i Sjeverne Amerike. Medijska psihologinja Martina Peštaj svrstala ih je u kategorije primjerene različitim uzrastima (4-7, 7-10, 10-14 i 14+), a pobjednika će izabrati dječji žiri. Dodatnih šest filmova donosi Obiteljski program, posebno namijenjen zajedničkom gledanju roditelja i djece, dok Animafest tradicionalno, u suradnji s kulturnim centrima Travno, Dubrava i Trešnjevka, besplatne projekcije iz Programa za djecu i mlade dovodi u zagrebačke kvartove pod naslovom "Čudesni svijet Animafesta".

Novinari i posjetitelji iz Hrvatske i svijeta imat će prilike razgovarati i s drugim slavnim gostima jer na Animafest stižu i redatelji filmova iz glavnih festivalskih programa, poput švicarskog klasika Georgesa Schwizgebela, Bugarina Theodorea Usheva čiji je film Gloria Victoria hit animacijske scene, sjajnog japanskog nezavisnog animatora Miraija Mizuea te, dakako, hrvatskih animatora, od kojih je Tomislav Mikulić doputovao iz Australije gdje živi i radi. Listu zaokružuju vodeća imena animacijskih studija Giannalberto Bendazzi i Paul Wells, sudionici znanstvenog skupa Animafest Scanner 2014.

Umjetnički ravnatelj festivala predstavio je i članove međunarodnih žirija Velikog natjecanja te Studentskog natjecanja i Natjecanja namjenskih filmova: Joan Ashworth iz Velike Britanije, voditeljicu studija animacije na Royal College of Art koji upravo proslavlja 30 godina rada i kojem također pripada poseban program Animafesta 2014. s 29 biranih filmova, Marie-Hélène Girod iz Francuske, urednicu na Arte Creative, Leija Leija, kineskog multimedijalnog umjetnika i autora ovogodišnje festivalske špice i plakata, Edu Lukmana, utemeljitelja Škole animiranog filma u Čakovcu i voditelja brojnih filmskih radionica u zemlji i svijetu, Belgijanku Emmu De Swaef, ko-autoricu filma Oh Willy..., dobitnika Animafestova Grand Prixa 2012., estonsku animatoricu Chintis Lundgren, kustosicu i organizatoricu festivala Wiktoriju Pelzer iz Austrije te Krešimira Zubčića, urednika Redakcije za animirani film HRT-a i emisije Animatik.

Osim bogatih filmskih programa, gosti i publika Animafesta moći će uživati u nizu popratnih događanja. Za večernje opuštanje pobrinut će se tri koncerta: vrhunac je svakako tradicionalni "Animatori sviraju" (četvrtak 5. lipnja u Caffe baru Melin) na kojem će se Lei Lei prihvatiti VJ pulta, a ako je suditi po proteklim godinama i drugi animatori pridružit će se veselom jam sessionu. Otvaranje festivala također će biti okrunjeno koncertom, u petak 6. lipnja "vrijeme je za jazz", dok će goste i publiku nakon zatvaranja u subotu 7. lipnja u Vip klubu zabavljati riječki rokeri My Buddy Moose. Tu je i glazbeni program videospotova Kino za uši, dok će oni koji se odluče za šetnju Novim Zagrebom vidjeti 16 site-specific animiranih radova izloženih na medijskoj fasadi Muzeja suvremene umjetnosti. Zaljubljenici u proširenu animaciju neće propustiti niti prezentaciju Ars Electronice - vodećeg svjetskog festivala medijskih umjetnosti koji će kroz 10 radova prikazati kako se video-mapiranjem kreira proširena stvarnost ili stvaraju spektakularne cyber instalacije i projekcije na zgradama u Seulu i Weimaru. Pored spomenutih izložbi, radionica i znanstvenog skupa, publici se nude i predstavljanja triju knjiga - o vizualnoj glazbi (uz prateći filmski program), Dušanu Vukotiću i Nedeljku Dragiću te razgovori s autorima u Medijateci Francuskog instituta. Naposljetku, središte ugodnog druženja bit će Animafestov festivalski štand u obliku šešira polucilindra smješten ispred kina Europa na kojem sudionici i publika mogu doznati sve informacije, sudjelovati u promotivnim aktivnostima i nagradnim igrama te nabaviti ulaznice uz posebne pogodnosti.

Matković i Šuljić iznijeli su i neke osobne programske preporuke posjetiteljima festivala. Umjetnički ravnatelj  svim ljubiteljima animiranog filma uputio je poziv da nikako ne propuste najbolje filmove majstora animacije Jurija Norštejna i Normana McLarena koji se prikazuju s 35mm vrpce, odnosno s kopija posebno restauriranih povodom McLarenova 100. rođendana.

To su doista umjetnički događaji prvog reda - Norštejnova Bajka nad bajkama, najbolji animirani film svih vremena, pa Ježić u magli kojeg Rusi smatraju jednim od najvećih postignuća svoje kulture u cjelini, ili kad je o McLarenu riječ nezaboravni, duhoviti i potresni Susjedi, genijalni Blinkity Blank, baletni Pas de deux itd. Jednom riječju, prikazujemo vam najbolje od najboljeg

- naglasio je Šuljić.

Matković je, pak, skrenula pozornost na glavne programe festivala, Veliko i Studentsko natjecanje, Veliku i Studentsku panoramu, u kojima se nudi pregršt poetičnih, duhovitih, stiliziranih i minimalističkih djela za sve ukuse.

Mene posebno privlače filmovi s Dalekog istoka. Primjerice Čudo - sugestivni japanski apstraktni film, pravi umjetnički podvig nastao od preko 8000 crteža, pa Futon - senzualni ženski film o svakodnevnim užicima i neugodama. Kod kineske animacije atraktivno je što se podjednako interesira tradicijom, dakle kazalištem sjena, carevima, zmajevima i konkubinama, kao i suvremenim političkim i psihološkim temama, pa se primjerice Vuk na drvetu bavi traumatičnom ljubavi između vuka i Crvenkapice, a Kečap kolektivnom i obiteljskom poviješću. Volim i queer filmove poput U ophodnji i seksi humoresku Tramvaj, a moram preporučiti i korejske Ljubavne igre. Posebno me raduje što se filmovi jednog od mojih omiljenih redatelja Roberta Catanija mogu vidjeti i u programu 3 x 3 i u Velikom natjecanju

- navela je Matković.

Hrvatski animirani film na Animafestu 2014. također zauzima istaknuto mjesto - 46 domaćih djela čini više od deset posto ukupnog programa, što je na festivalu koji je, kako primjećuje Šuljić, "svjetsko prvenstvo animacije" fantastično postignuće.

Prikazujemo autore svih generacija, ali smo posebno ponosni što su mlađe animatorice i animatori poput Petre Zlonoge, Čejen Černić i Davida Lovrića izborili svoje mjesto u međunarodnim programima. Osim međunarodne konkurencije, skrećemo pozornost i na Hrvatsku panoramu, Hrvatski lutka-film i izbor domaćih filmova iz godina 1964-1965. Borivoja Dovnikovića

- naglasio je Šuljić.

Na kraju konferencije govornici su zaključili kako Animafest Zagreb 2014. predstavlja potpuni pregled svjetske animacije koji nudi uvid podjednako u malo poznate i jake kinematografije, radove mladih talenata i renomiranih autora, oskarovaca i majstora animacije kojima posvećuje bogate retrospektive. A nakon McLarena, Norštejna, najboljih lutka-filmova u povijesti i majstora Zagrebačke škole gledateljima tek slijedi centralno Veliko natjecanje koje donosi filmove aktualne globalne produkcije u konkurenciji za festivalski Grand Prix i izravnu kvalifikaciju za Oscara, po čemu je Animafest jedinstven u regiji. Panoramski programi nude, pak, širi uvid u animacijske trendove, Studentsko natjecanje donosi najbolje radove sa svjetskih škola animacije. Royal College of Art i MOME, dvije akademije koje se posebno predstavljaju u programu Škole animacije otkrivaju rana djela bivših studenata, danas poznatih autora. Natjecanje namjenskih filmova donosi obrazovne filmove, reklame i muzičke spotove.

Više od 80% filmova domaća publika može vidjeti samo na Animafestu, a među njima se krije i nekoliko svjetskih premijera. S filmovima raspoređenima u kompaktne projekcije od sat vremena gledatelji za cijenu jedne ulaznice mogu vidjeti od 6 do čak 14 vrlo različitih djela, a ako se odluče za festivalsku iskaznicu ANIMATE omogućen im je ulaz na sve projekcije, s popustom za umirovljenike, studente i osobe s invaliditetom. Tu su i Obiteljske iskaznice za sve projekcije primjerene djeci i klince u pratnji roditelja. Sve ulaznice ove su godine po prvi puta dostupne i u online prodaji putem sustava Entrio.

Svečano otvaranje Animafesta 2014. je u utorak 3. lipnja u 19:30 sati u kinu Europa.

kratkometražni film festival animiranog filma animafest animafest zagreb


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?