Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Počinje 11. Liburnia Film Festival

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 22.08.2013. / Autor: Moj Film Počinje 11. Liburnia Film Festival

Od utorka 27. do subote 31. kolovoza / 25 hrvatskih filmova u programu 18 filmova u konkurenciji / Uveden nulti dan i nove nagrade / Edukacijski program - Masterclass Borisa Mitića, radionica 'Prvi put snimam' i 'Autorska analiza dokumentaraca' / Oko 60 domaćih i regionalnih gostiju / Glazbeni program.

Na programu 11. Liburnia Film Festivala u dva će programska bloka (20.30 i 22.45) biti prikazano 25 hrvatskih dokumentaraca koje je izabrao selektor festivala Oliver Sertić, od kojih čak 18 u konkurenciji. Započinjemo u utorak - Nultim danom - jednom od mnogih novosti 11. LFF-a, a završavamo, u subotu, dodjelom čak sedam nagrada - drugom novosti ovogodišnjeg festivala. Od ove godine petočlani žiri, uz nagradu za najbolji film dodijelit će nagrade za najbolju režiju, fotografiju, montažu i dizajn zvuka, a jedan od filmova iz regije odnijet će nagradu za najbolji regionalni film. Posjetitelji festivala dodijelit će nagradu publike.

Nulti dan i Regionalni program otvara film DRAGI JA, PRVO LICE JEDNINE, MUŠKI ROD redateljice Sabine Mikelić, emotivni film ceste kroz koji se autorica oprašta od bivših ljubavi, nakon kojeg gledamo još jedan film snimljen na putovanju, NASELJENICI - NAŠI NOVI SUSJEDI S PUŠKAMA Barbare Babačić, čiji su kadrovi nastali unutar palestinskih granica Zapadne obale te problematiziraju stereotipe o arapskom svijetu, ali i, kako kaže sinopsis 'prikazuju suptilno etničko čišćenje'. Film će lučici će imati svoju svjetsku premijeru. Nultog dana gledamo i TERASU Vedrana i Sanje Šamanović, o bijegu od grada u rehabilitacijsko okruženje vikendice, te - izvan konkurencije - ZIMSKO ČUDO Željke Sukove i Gustava Becka, dansko-hrvatsko-brazilsku koprodukciju izvedenu u obliku hibridnog impresionističkog filma, snimljenog u Rijeci i Rio de Janeira.

Prvu službenu večer festivala, 28.08., otvaramo s aktualnom temom - U BRAKU SA ŠVICARCEM (GROTESKA U 10 ČINOVA) filmskog kritičara, spisatelja i scenariste Arsena Oremovića koji o posljedicama kredita u «švicarcima» govori kroz nekoliko razina, potom prikazujemo minijaturom NE VJERUJ NIKOME mladog Luke Čurčića 'fatalne posljedice nepovjerenja jedne hladne noći u Zagrebu', a prvi programski slot zatvara DVIJE PEĆI ZA UDARNIKA JOSIPA TROJKA našeg starog poznanika Gorana Devića koji se bavio odnosnom prošlosti i sadašnjosti smjestivši ih u Željezaru Sisak. U ŠURANOVIM OVCAMA Ida Skoko nam kulturnog antropologa i muzičara Noela Šurana predstavlja i kao 'dizajnera ovaca', u filmu LIGNJE Tonći Gaćina na more ispraća ribara Brunu kojeg upoznajemo intimno, dok je u flmu OKUPACIJA, 27. SLIKA Pavo Marinković ispred kamere postavio kontroverznog Lordana Zafranovića.

U četvrtak 29.08. nisku 'karakternih filmova' otvara MACKO Davora Borića o čovjeku koji je umjetnički svjetonazor promijenio nakon sudjelovanja u Domovinskom ratu, a u filmu DEJAN Vinka Pejića istoimeni protagonist, kroz radijski eter ukazuje na svoju oporu svakodnevicu. S filmom ČEDO liburnijskog pobjednika (film 'Ubil bum te!') Nikole Strašeka, zaokružujemo mali ciklus sazdan od portreta i zavirujemo u «sudbinu» 45-godišnjeg beskućnika. Posljednja dva filma te večeri tematiziraju Rome. KUST UN BAREČ/ŽIVIM U BARAKAMA Željke Kovačević, društveni je komentar života Roma u Dardi koji pratimo kroz glazbu i hip-hop, a u dugometražnom TEATAR CHAPLIN - TRAGIKOMEDIJA U ČETIRI ČINA Zorana Kreme, pratimo Nasera Sokolija i njegovo veselo istoimeno kazalište.

U petak 30.08. riječku autobusnu stanicu Žabica gledamo kao POLAZIŠTE ZA ČEKANJE (redateljica je Riječanka Maša Drndić). Sjecište je to, pa i svojevrsna zajednica radnika, putnika, beskućnika i prolaznika od kojih je nekima Žabica svakodnevna štacija. Đuro Gavran u filmu PRESUDA bio je na glavnom zagrebačkom trgu prilikom izricanja presude hrvatskim generalima, dok u ŽIVOTU Matija Vukšić upire prstom u nebrigu zdravstvenog sustava, nasuprot kojeg se nalazi brižnost jedne snažne žene. PARK LJUBAVI debitantice Lane Kosovac intimno je prisjećanje triju bračnih parova na običaje u neobičanom novozagrebačkom parku, dok još jedna debitantica, mlada Kaja Šišmanović u KAK' JE DOMA? hrabro i otvoreno prikazuje dramatičnost razvoda svojih roditelja. AUTOFOCUS još jednog LFF pobjednika, Borisa Poljaka (film 'Splitski akvarel'), sazdan je od neobičnih kadrova Crkvice svetog Nikole i još neobičnijih turista koji je posjećuju. AUTOFOCUS se u Hrvatskoj prikazuje premijerno. Glazbenim filmom PUNČKE o istoimenom vinkovačkom bendu, mladih autora Filipa Meštrovića i Marinka Marinkića zatvaramo natjecateljski program LFF-a.

Posljednjeg dana, u subotu 31.08. izvan konurencije, prikazujemo filmove iz produkcije Restarta, suorganizatora LFF-a. SOL, MASLINA, KAMEN Branka Vilusa, svojevrstan je esej o tišini i prirodi, nasuprot divljajućem neodrživom turizmu. Darovan Tušek u kratkometražnom LJUBI BLIŽNJEGA SVOGA bori se sa svojim protagonistom za kontrolu nad pričom i sadržajem vlastitog filma. Nakon dodjele nagrada (21.30), službeno će Liburnia Film Festival zatvoriti Restartova uspješnica GANGSTER TE VOLI Nebojše Slijepčevića, dokumentarna komedija koja prati Nedjeljka Babića - Gangstera, vlasnika imotske tvrtke za bračna posredovanja.

Žiri 11. LFF-a čine redateljica i producentica Željka Sukova, dobitnica posebnog priznanja žirija prošle godine za film 'Marijine', riječka snimateljica i montažerka Iva Kraljević, snimatelj i redatelj Silvestar Kolbas, pobjednik 9. LFF-a s filmom 'Ratni reporter', dok međunarodne boje brane uspješni srpski redatelj Boris Mitić te češki redatelj, producent i dokumentaristički tutor Filip Remuda. Remunda nam dolazi i kao suosnivač našeg partnera - Instituta za dokumentarni film - IDF koji će jednom od autora dodijeliti svoju nagradu.


U braku sa švicarcem (Groteska u 10 činova)

Velika novost festivala je i ponovno uvođenje edukacijskog programa. Borisa Mitića ugošćujemo i kao predavača koji će održati Masterclass na temu 'Kompletan uvid u suvremeni dokumentarni film u pet crteža' (29.08., pivnica Burin, Ičići, 17 sati) u kojemu ovaj cijenjeni autor na duhovit način demistificira filmsku industriju. Tijekom festivala održava se i radionica za mlade 'Prvi put snimam' u partnerstvu s Filmaktivom, te Autorska analiza filma na kojoj će uz pomoć Nebojše Slijepčevića i Vanje Jambrović iz Restarta te izabrane publike autori analizirati svoje filmove.

Glazbeni gosti 11. LFF-a su popularni Svadbas koji nastupaju u subotu 31.08. (23.30, lučica Ičići). Inače, glavni autori Svadbasa, Pavle Miholjević i Jura Ferina, trenutno su najzaposleniji autori filmske muzike u nas.Među gostima festivala ponovno se nalaze mnogobrojni predstavnici distribucijskih kuća i festivala iz regije, nekoliko filmskih kritičara, te naravno redatelji, producenti i članovi filmskih ekipa filmova u programu. Sve zajedno, na LFF-u očekujemo oko 60 gostiju što je najveći broj dosad.

11. Liburnia Film Festival organiziraju riječka Delta i zagrebački Restart u suradnji s Filmaktivom i Festivalom Opatija. Ulaz na sve projekcije i sva događanja je slobodan!

liburnia film festival delta masterclass Oliver Sertić restart boris mitić ičići festival opatija


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?