Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Počela je festivalska ludnica na VAFI-ju

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 26.04.2013. / Autor: Moj Film Počela je festivalska ludnica na VAFI-ju

Animirani traileri MTV-a otvorili su 4. VAFI (Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin) u kinu Galerija. Ovogodišnje izdanje festivala obojano je partnerom festivala, MTV-em, pa su tako otvorenju preko platna nazočili i Red Hot Chilli Peppers, Franz Ferdinand te Peter&Bjorn&John u svojim animiranim spotovima.

Sandra Malenica i Hrvoje Selec
Sandra Malenica i Hrvoje Selec

Za male i one starije

VAFI-jev je petak pravi festivalski. Jutro je bilo rezervirano za službene projekcije, a u ostatku dana mogli ste naučiti oživjeti lik na papiru, povesti djecu na crtiće i prestrašiti se tame.

Strahovi od tame

Tek navečer na red će doći i malo stariji ljubitelji animacije. VAFI je u 20 sati pripremio animirani film prestrašan za djecu i odrasle slabih živaca. Radi se o crno-bijelom filmu Strah(ovi) od tame kojeg je radilo 6 poznatih strip crtača. Udahnuli su život svojim noćnim morama, a njihove isprepletene priče tvore nikad prije viđen ep u kojem fobije, gnušanje i noćne more oživljavaju i otkrivaju Strah u njegovom najčišćem i najintenzivnijem obliku.

Festival za koji se prođe pola svijeta

Uz ekipu iz Hong Konga koja već četvrtu godinu zaredom dolazi na VAFI prvi put u Varaždin iz dalekog Tajvana stigla je voditeljica Yu-Hsin Yao s dvoje malih animatora - 12-godišnjom Wen-Chin Chen i njenim vršnjakom Tzu-Heng Wengom.

Za nas je ogromna stvar biti ovdje i pokazati naš film u kinu. Pogotovo zato jer se radi o našoj provinciji Kinmen Quemay - naime u filmu prikazujemo jato kineskih dupina koji žive u oceanu i bore se protiv zagađenja. Ovdje je sve lijepo, puno boja i topline. Ljudi su jako dragi i ja i djeca osjećamo se kao kod kuće.

- ispričala nam je Chen.

Animatori iz Tajvana
Animatori iz Tajvana

Na VAFI-ju se dobro osjeća i Belgijanka Geertrui de Vijlder (16) koja se natječe sa svojim filmom "Super pas". Iz Jeruzalema je stigao tročlani tim od kojih neki nisu prvi put na VAFI-ju. Zalman (15) prije 2 godine "upao" je na festival sa prvim filmom koji je ikad napravio. Nije osvojio VAFI, ali se nada da će biti nagrađen za film "Oštra mačka" koji je proteklih godinu dana radio sa kolegama.

Ghozala reze balone

Svoje filmove na VAFI-ju gledaju i "lokalci". Animatori Filmsko-kreativnog studija VANIMA u konkurenciji imaju čak 16 filmova, iz VK Osijek natječu se 2 filma, iz Škole crtanog filma Dubrava 9, a  iz Foto kino video kluba Zaprešić te Škole animiranog filma Čakovec 8 je filmova u utrci za narančastu statuu. Upravo iz čakovečke škole dolazi jedna od najmlađih u utrci za VAFI, Linda Ljubić (9).

VAFI TV

Ove godine pokrenuta je i VAFI TV. pogledajte prvi prilog:

VAFI traje do nedjelje 28. svibnja, a svi programi su besplatni.

Službena stranica festivala

crtić festival animirani mtv vafi vanima kino galerija


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?