Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Peti VAFI u znaku Francuske, bogatiji nego ikad

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 17.04.2014. / Autor: Moj Film Peti VAFI u znaku Francuske, bogatiji nego ikad

Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin - VAFI (22. - 27. travnja) na svom petom izdanju u znaku zemlje partnera - Francuske u šest dana trajanja Varaždincima i njihovim gostima nudi izuzetno bogat program.

Francuski genijalci i oskarovci

Peto izdanje publici nudi doista kvalitetan sadržaj. Uz radionice i crtaonice, tu su i besplatne projekcije francuskih animiranih filmova. Među njima je jedan od najboljih filmova svih vremena "Kralj i ptica rugalica" čija genijalnost ne blijedi ni nakon 30 godina, a u programu kratkih filmova nikako ne propustite "Logoramu", film koji je 2010. dobio Oscara. Po prvi put u svom rodnom gradu strip izložbu pod nazivom "Originali i kopije" otvorit će Varaždinac iz Zagreba, strip crtač i animator Darko Kreč.

Svjetska premijera

Na festivalu će svoju svjetsku premijeru doživjeti i animirani film Boje (Colours) kojeg su u sklopu AWG-a (ASIFA Workshop Group) zajedno izradili članovi animacijskih studija iz cijelog svijeta, ali i varaždinskog Filmsko-kreativnog studija VANIMA.

To je samo potvrda da smo postali itekako važni u svijetu animacije jer do sada su se premijere održavale samo na "odraslim" festivalima. Struka nas je prepoznala, a mi se okrećemo i stručnosti pa ćemo održati i okrugli stol na temu "Animacija kao pedagoško sredstvo"

- istaknula je programska direktorica Sandra Malenica.

Animacija je umjetnost

VAFI od ove godine službeno ima dva dijela. VAFI Senior (gdje se natječu filmovi odraslih za djecu) i trajat će prva tri dana te VAFI Junior (filmovi djece i mladih) koji traje zadnja tri dana. U oba dijela festivala pogledat će se 194 filma pristigla sa svih strana svijeta.

Pred žirijem na čelu kojeg je predsjednica AWG-a Grkinja Anastasia Dimitra te u čijem su sastavu filmski kritičar iz Egipta Sherif Awad i strip crtač i animator iz Zagreba Darko Kreč neće biti lak zadatak.

Od Grčke do Hong Konga

Rekordan broj filmova koji je stigao u Varaždin je na peto izdanje VAFI-ja privukao i rekordan broj gostiju.

Dolazi nam oko 90 gostiju sa svih strana svijeta. Već petu godinu zaredom najavljeni su animatori iz Hong Konga, ali i Rusije, Egipta, Belgije, Grčke, Izraela, Poljske i naravno - Hrvatske. Mogu reći da ih je svake godine sve više jer se među animatorima širi dobar glas o našem festivalu. Iza ovih šest dana koliko trajemo mogu reći da ima 365 dana posla. Već sada, pred peto izdanje, radimo na partnerstvu za šesto izdanje. U svemu su nam velika pomoć pokrovitelji Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) i Grad Varaždin. U zadnje vrijeme puno teže nalazimo sponzore u privatnom sektoru i zato puno hvala Hypo Alpe Adria banci što nas prati iz godine u godinu. Financijska pomoć uvijek nam treba pogotovo zato jer svim gostima plaćamo smještaj, kao što je i običaj na festivalima.

- objasnio je izvršni direktor festivala Hrvoje Selec.

VAFI uvijek prati i humanitarna akcija, a ove godine u ime učenika Centra za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar prodavat će se keramičke figurice kako bi oni mogli otići na ljetovanje.

Detaljan program festivala možete naći na www.vafi.hr

Svi programi su besplatni!

animirani film vafi vanima internacionalni festival animiranog filma


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?