Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Pet sjajnih filmova koje morate pogledati na 4. ETNOFilm festivalu

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 23.04.2012. / Autor: Moj Film Pet sjajnih filmova koje morate pogledati na 4. ETNOFilm festivalu

Selektori programa  ETNOFILm festivala preporučuju pet filmova iz bogatog festivalskog programa 4. ETNOFILm festivala. Druga Europa redateljice Rosselle Schillaci progovara o životu zakonitih izbjeglica u Italiji koji intimnim pogledom otkrivaju kolektivnu povijest i emblematsku priču svih današnjih europskih zemalja i njihovih imigracijskih zakona. Film je osvojio brojne nagrade od kojih izdvajamo one najznačajnijih etnografskih festivala kao što su: This Human World International Film Festivala, 12. RAI International Festival of Ethnographic Filma i 5. Salina Doc Fest sezione ITALIA.DOC.

Cholita Libre: Ako se ne boriš, unaprijed si izgubio Jane Richter i Rike Holtz lucidna je i zabavna priča o četiri Cholita hrvačice. Njihov stil borbe zvan Lucha Libre (latinoameričko hrvanje) spoj je sporta, kazališne predstave, atletike i koreografije. Film ima 14 festivalskih nagrada, a među važnijima su nagrade žirija na festivalima Festival international du film ethnographique du Quebec (FIFEQ) i Mujeres en Foco 2010.

EtnoFilm

Divlje pamćenje redatelja i producenta Zacharyja Stuarta bavi se naslijeđem Bronislawa Malinowskog, jednog od najprominentnijih antropologa 20. stoljeća. Ispričan iz perspektive njegova praunuka, film slijedi kontroverzno naslijeđe Malinowskog unutar antropologije i vlastite obitelji.

Mladi ljudi iz zemalja u razvoju širom svijeta sanjaju o odlasku na Zapad. No, kad jednom tamo stignu, završe radeći loše plaćene, drugorazredne poslove, a žive u malim kućama s ostalim, tek pristiglim imigrantima. Živjeti kao običan čovjek prati svakodnevni život stanara u jednoj takvoj kući istočnog Londona... Kupica je film hrvatskog autora Marija Vrbančića o istočnoeuropskom društvenom klubu u kojem se okupljaju marginalizirani, zaboravljeni, alkoholičari i usamljenici koji viču od radosti usred depresije.

U raznolikom popratnom programu održat će se okrugli stol, izložba, radionica, predstavljanje knjige i glazbeni program. Okrugli stol u suradnji s UNESCO uredom u Veneciji za temu ima "Vizualno antropološke metode u bilježenju i interpretiranju nematerijalne kulture i relevantne kulturne politike na prostoru jugoistočne Europe". Sudjeluju Vladimir Đukanović, Jana Kocevska, dr. sc. Naško Križnar, Marija Krstić, dr. sc. Irena Miholić, a moderira Saša Srećković.

Savage Memory

Radionica vizualne antropologije i montaže filma prethodit će festivalu i održat će se u Rovinju od 27. travnja do 3. svibnja. Voditelji radionice su profesora dr. Alan Grossman iz dublinskog Centre for Transcultural Research and Media Practice i sveučilišta University of Wales-Cardiff i University of London te profesor Vlado Gojun s Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu.

Izložba Retour en terre tematizira petoricu Malijaca deportiranih u svoju rodnu zemlju nakon godina rada u inozemstvu gdje započinju novi život.  Jay Ruby (Sveučilište Temple) i Marcus Banks (Sveučilište Oxford), urednici nedugo objavljene knjige Made to be seen: Perspectives on the History of Visual anthropology, predstavit će knjigu u petak,  4. svibnja,  u 15 h. Za glazbeni dio zaduženi su momci iz Tetkinih radosti. Tetkine Radosti započete su 2007. godine kao eksperimentalani mixtape muzike producirane u bivšoj Jugoslaviji za vrijeme šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina od čega su napravili trodjelni kolaž jugo funka, diska i šlagera. Ovi kopači vinila rasplesat će sve do dugo u noć.

Podsjećamo da će se četvrto izdanje međunarodnog festivala etnografskog filma, ETNOFILma, u organizaciji Etnografskog muzeja Istre održati od 3. do 5. svibnja u Multimedijalnom centru grada Rovinja. U natjecateljskoj konkurenciji prikazat će se 24 filma domaće i svjetske produkcije. Specijalni gosti festivala su svjetski priznati profesori antropologije Jay Ruby i Marcus Banks. Sve projekcije su besplatne.

Više informacija na www.etnofilm.com.

festival etnofilm etno film


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?