Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Ovogodišnji Animafest donosi bogati program

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 29.05.2013. / Autor: Moj Film Ovogodišnji Animafest donosi bogati program

Ovogodišnji Svjetski festival animiranog filma Animafest Zagreb počinje nekoliko dana kasnije nego što je to uobičajeno, u utorak 4. lipnja i traje do nedjelje 9. lipnja. Filmovi će se prikazivati u kinima Europa i Cineplexx Centar Kaptol, dio programa bit će prikazan i na medijskoj fasadi Muzeja suvremene umjetnosti, a popratni programi održavat će se u nekoliko gradskih galerija.

U konkurenciji za glavnu nagradu festivala, Grand prix, nalazi se devet dugometražnih animiranih filmova.

Ove godine za Veliko natjecanje sveukupno je prijavljeno 65 filmova, a među njima smo izabrali najbolje predstavnike široka spektra autorskih pristupa i tema. Tražili smo intrigantne i zanimljive filmove koji će nas učiniti pametnijim i boljim ljudima. Više od 90% programa čine filmovi crtani rukom, s puno ljubavi, a tematski su se iskristalizirale dvije grupe: filmovi bazirani na stripovima i slikovnicama te dokumentarni filmovi. Svih devet filmova u Velikom natjecanju vrijedno je odlaska u kino, a predvodi ih film otvorenja Ernest i Celestina, izabran upravo zbog toga što govori o prevladavanju međurasnih razlika.

- predstavio je Daniel Šuljić konkurentski program festivala

Daniel Šuljić, umjetnički ravnatelj Animafesta
Daniel Šuljić, umjetnički ravnatelj Animafesta

Najbolji će film proglasiti tročlani žiri: Norvežanin Gunnar Strøm, izvanredni profesor na Sveučilištu Volda, Kanađanin Chris Robinson, umjetnički direktor Međunarodnog festivala animiranog filma u Ottawi te cijenjena ličnost u svijetu animacije, i Darko Bakliža iz Hrvatske, profesor na Akademiji likovnih umjetnosti  i Studiju dizajna u Zagrebu te autor animiranih i eksperimentalnih filmova.

Stalni program Svjetska panorama ove godine broji pet dugometražnih naslova, dok je programska cjelina Majstori animacije ove godine posvećena stogodišnjici norveškog animiranog filma te donosi dosad najveću retrospektivu norveške animacije u nas.

Svjetska panorama, publici jedna od najdražih programskih kategorija, nudi širok uvid u recentnu svjetsku produkciju filmova specifičnih naracija. Istaknula bih Kakav divan dan, jednog od najzanimljivijih suvremenih američkih autora i miljenika zagrebačke publike, Dona Hertzfeldta. Za isti, samo u kratkometražnoj formi, Hertzfeldt je na prošlogodišnjem Animafestu osvojio nagradu Zlatni Zagreb. Ovoj predivnoj crnohumornoj priči potpuna je suprotnost hladnokrvni triler o nasilju među adolescentima Kralj svinja, dok je za ljubitelje lutka filma i horora u programu španjolski Apostol

- istaknula je Vjera Matković neke iz panoramske petorke filmova.

Ciklus Majstori animacije ovaj put daje presjek suvremenih i klasičnih autora iz Norveške, a razlog je proslava 100 godina norveške animacije. Prava je poslastica stoga i projekcija njihova najstarijeg sačuvanog filma, Roald Amundsen na Južnom polu,iz 1913. godine. Norveška animacija doživljava velik uzlet 90-ih godina, a 2006. Danski pjesnik osvaja Oscara. Norvežani su aktivni i uspješni u TV-serijama, digitalnoj animaciji i računalnim igrama, te smo ponosni što ćemo dio njihove suvremene produkcije gledati i u Zagrebu

- najavila je dosad najveću retrospektivu norveškog filma u nas Olinka Vištica.

Olinka Vištica i Vjera Matković, producentice Animafesta
Olinka Vištica i Vjera Matković, producentice Animafesta

Povijesni trenutak ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju Animafest obilježava opsežnim programom Was ist Europa?, a ništa manje bogat program očekuje djecu i mlade, koji će, osim u filmovima, moći uživati u Animafestovu centru Pčelica u zagrebačkom Centru Kaptol, gdje će se održati radionice izrade optičkih igračaka i stop-animacije. Zainteresirani roditelji mogu prijaviti svoju djecu na radionice putem e-maila djeca@animafest.hr.

Animafest u vašem kvartu ove godine 9. lipnja u Dubravi, Travnom i na Trešnjevci besplatno prikazuje na hrvatski sinkroniziran film Lota i tajna mjesečevog kamena.

U sklopu programa Animafest Pro, namijenjenog profesionalcima iz područja filma i animacije, održat će se Regionalni forum za razvoj projekata (pitching forum), niz predavanja, razgovori s autorima te produkcijske analize. Ove se godine prvi put organizira i radionica videoigara. Popratni program Animafesta obuhvaća programe realizirane u suradnji sa zagrebačkim Muzejom suvremene umjetnosti - Animation goes MSU (projekcije filmova na medijskoj fasadi muzeja, počinje 29. svibnja) i izložbu Ivana Marušića Klifa Volim crtiće. Još će dvije izložbe obogatiti popratni program Animafesta - izložba crno-bijelih stripova Alois Nebel: Moj život i interaktivna izložba nezavisnih videoigara Level up!

Službena stranica festivala

Kino Europa festival animirani film animafest animafest zagreb cineplexx centar kaptol Daniel Šuljić


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?