Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Otvoren 8. Zagreb Film Festival

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 18.10.2010. / Autor: Moj Film Otvoren 8. Zagreb Film Festival

Razumno otvaranje 8. ZFF-a

Uz svjetlucavi ambijent netom kišom ispranog Zagreba, kino Europa otvorilo je festivalska vrata prvim posjetiteljima 8. Zagreb Film Festivala. Prvi film večeras ponuđen zagrebačkoj publici, u kojoj su se našli i Predsjednik RH Ivo Josipović i ravnatelj Hrvatskog Audio Vizualnog Centra Hrvoje Hribar, bio je Razumno rješenje švedskog redatelja Jorgena Bergmarka koji se metaforički kroz ljubavni četverokut bavi propitkivanjem strasti i racionalnosti u partnerskim odnosima. 

Bergmark se ovom prilikom našalio riječima - "Izuzetno mi je drago što je baš moj film odabran za otvorenje ovog festivala i, priznajem, uzbuđen sam jer nikad do sada nije bio prikazan pred takvom publikom – predsjednikom republike i gradonačelnikom! Morat ću nazvati svoju majku…" - te nastavio - "Nadam se da moj film neće upropastiti vaše mišljenje o braku i ljubavi".

Zagreb Film Festival najavili su direktori festivala, producent i Boris T. Matić i domaćin Hrvoje Laurenta.

"Kao što znate, ovo je prva godina da smo se preselili u Zagreb i u Novi Zagreb. Nakon 7 festivala u Studentskom centru, od ove godine filmove ćete moći gledati na više lokacija: uz kino Europu i kino Tuškanac filmove ćemo prikazivati i u Plesnom centru i Muzeju suvremene umjetnosti", najavio je Boris T. Matić. "Tu je i Dokukino Croatia gdje ćemo prikazati izbor iz programa od ukupno 95 filmova iz preko 30 zemalja svijeta koji su raspoređeni u 9 različitih sekcija", dodao je izvršni direktor Hrvoje Laurenta.

Prvi Albert Kapović 

Nakon što je gradonačelnik Zagreba, g. Milan Bandić otvorio 8. Zagreb Film Festival, dodijeljena je prva godišnja Nagrada Albert Kapović koja je utemeljena na spomen preminulog producenta i osnivača HAVC-a.

Nagrada Hrvatske udruge producenata se dodjeljuje fizičkim i pravnim osobama koje su se tijekom godine istakle u radu u polju filmske umjetnosti ili čije je djelovanje doprinijelo kvaliteti i promociji hrvatskog filma a ovogodišnju nagradu primila je Martina Petrović, voditeljica MEDIA desk Hrvatska.

"Iako je MEDIA desk Hrvatske osnovan tek prije dvije godine, Hrvatska se već odlično pozicionirala u dobivanju potpora od ovog europskog fonda. Ovi izvanredni rezultati postignuti su velikim dijelom zaslugom Martine Petrović čija posvećenost poslu i edukacija filmskih djelatnika u Hrvatskoj daleko prelazi profesionalne norme i obaveze“, istaknula je Dana Budisavljević predajući nagradu Martini Petrović.

Do nedjelje 24. listopada u Zagrebu 95 filmskih naslova

Zagreb Film Festival traje do 23.10.2010., a u nedjelju, 24.10. predviđene su dodatne projekcije nekih filmova iz programa u kinu Europa. Više informacija o programu i rasporedu projekcija na www.zagrebfilmfestival.com 

Jutarnji program prvog dana Zagreb Film Festivala započinje već u 9 sati projekcijama dokumentarnih fimova. Ratni izvjestitelji Sebastian Junger i Tim Hetherington u dokumentarcu 'Restrepo' bilježe svakodnevicu voda američke vojske u afganistanskoj dolini Korengal i život petnaestorice vojnika na isturenom položaju Restrepo. 

U dugometražnoj konkurenciji tu je 'Medalja časti' rumunjskog filmaša Calina Petera Netzera koji prati 75-godišnjeg Iona u post-Ceauşescovo doba. Ispunjen ironičnim humorom koji je postao zaštitni znak suvremene rumunjske kinematografije, ovaj je film na festivalima diljem svijeta nagrađen nizom nagrada. Spomenuti film bit će prikazan u dva termina: u 10.30 sati u kinu Tuškanac te u 19.30 sati u kinu Europa.

U večernjim terminima – 19.30 sati u kinu Tuškanac te u 20.30 sati u Muzeju suvremene umjetnosti - svakog će dana biti prikazani filmovi iz programa Velikih 5. Spomenuti program uključuje kinohitove pet velikih europskih kinematografija: Španjolske, Francuske, Italije, Njemačke i Velike Britanije. Britanski predstavnik je film 'Sex&Drugs&Rock&Roll' autora Mata Whitecrossa Naslovljen je po pjesmi jednog od najutjecajnijih i najoriginalnijih britanskih pjevača i autora pjesama u posljednjih trideset godina, začetnika punka i novog vala u UK-u Iana Duryja, a riječ je o vjernoj rekonstrukciji njegova života. 

Plesni centar u slijedećih će sedam dana biti domaćin slijedećih programa - Film: protest i Moj prvi film. U potonjem su u ponedjeljak na repertoaru prvijenci dvaju danas renomiranih redatelja: 'Ubit ću te, Wolf' diplomski je rad Wolfganga Petersona ('Instinkt', 'Oluja svih oluja', 'Air force one', 'Troja'), a 'Leptiri' prvijenac Wolfganga Beckera, redatelja megauspješnog filma 'Good Bye, Lenin!'.

otvorenje zff zagreb film festival


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?