Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Otvoren 2. VAFI - Počinje utrka za statuu

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 30.04.2011. / Autor: Moj Film Otvoren 2. VAFI - Počinje utrka za statuu

U multimedijskom centru Kult u petak, 29. travnja otvoren je 2. internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin - VAFI. O jedinstvenosti festivala i njegovom doprinosu očuvanju animiranog filma odnosno predstavljanju stvaralaštva djece i mladih govorila je Vesna Dovniković, predsjednica ASIFA-e Hrvatska i glavna tajnica Međunarodne organizacije animiranog filma. - Varaždin je predivan grad i nadam se da će zahvaljujući ovom festivalu postati jedan od svjetskih centara animacije – rekla je predsjednica ASIFA-e.  Da je VAFI sjajan festival, a Varaždin prekrasan grad  rekao je  Dan Bennet, osnivač i producent ovogodišnjeg partnerskog festivala Los Angeles Children's Film Festivala. Gradonačelnik Ivan Čehok je istaknuo kako VAFI potvrđuje da se u Varaždinu, koji je među prvim gradovima u Hrvatskoj postao Grad prijatelj djece, brine o stvaralaštvu djece i mladih. Festival su otvorili organizatori Sandra Malenica, programska voditeljica i Hrvoje Selec izvršni producent.

U palači Herzer otvorena izložba Dušanu Vukotiću u čast

Ovogodišnji je festival posvećen jedinom hrvatskom oskarovcu Dušanu Vukotiću, pa je u Kultu održana projekcija njegovih animiranih filmova – od nagrađenog Surogata do nikad prikazanog Dobrodošli na planet Zemlju. U palači Herzer je otvorena izložba  njemu u čast, a izložene su fotografije koje prikazuju dio njegova života i nagrade koje je dobio te slike iz njegovih filmova, a posebnost je njegova knjiga snimanja u pravoj veličini, u kojoj se vidi koliko su Vukotiću pri stvaranju filmova bili važni detalji. Izložbu je otvorio veteran zagrebačke škole animiranog filma i Vukotićev prijatelj Borivoj Dovniković – Bordo, ujedno i partner prošlogodišnjeg VAFI-ja.

U Kultu je prikazan i izbor animiranih filmova sa partnerskog festivala iz Los Angelesa, a organizatori su oduševili Benetta poklonivši mu statuu Vafi.

U večernjem terminu u Kultu je održana projekcija animiranih filmova za odrasle iz arhive Animafesta.

Pet službenih projekcija, dvije radionice i dva predavanja

Od 9 ujutro sve do 18 sati u pet službenih projekcija će biti prikazano 87 odabranih animiranih filmova, koje se u tri kategorije Mini, Midi i Maxi natječu za statuu Vafi. O tome će ove godine odlučivati Ana-Marija Vidaković,  članica ASIFA-e iz Zagreba, Vera Vlajić,  predsjednica Udruženja filmskih umjetnika Srbije te predsjednik žirija Dan Bennet, producent i osnivač partnerskog festivala.

Uz to, danas će u palači Herzer animator iz Disneya Josh Staub od 11 sati govoriti o nastanku svog filma The Mantis Parable koji mu je donio posao u Disneyu, a u 15 sati održat će predavanje o animacijskom procesu u Boltu i Vrlo zapetljanoj priči.

U 11 počinje u palači Herzer i radionica u Klinfo kutku gdje će djeca moći bojati najveće bojanke, a  svi zainteresirani naučiti izrađivati origami ždralove te doznati nešto više o Japanu.  Uz Japan, koji bi trebao biti partner VAFI-ja iduće godine,  je vezana i ovogodišnja humanitarna akcija. U suradnji s Crvenim križem Varaždinske županije prikupljaju se donacije za stradale u katastrofalnom potresu i tsunamiju u Japanu.

U 19 sati u Kultu će biti projekcija animiranih filmova za djecu s partnerskog festivala iz Los Angelesa, a u 21 sat počinje projekcija iz arhive Animafesta – za odrasle.

Svi su programi besplatni i otvoreni za javnost.

Službena stranica festivala -  www.vafi.hr

Disney festival moj film animirani film djeca havc vafi varaždin dušan vukotić vanima internacionalni festival mladi asifa surogat krava na mjesecu igre Dobrodošli na planet Zemlju Dan Bennett Josh Staub Childrens Film Festival


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?