Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

"Od zrna do slike" u selekciji festivala Life After Oil

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 31.07.2014. / Autor: Moj Film "Od zrna do slike" u selekciji festivala Life After Oil

Dokumentarni film "Od zrna do slike" scenariste i redatelja Branka Ištvančića koji je nastao u koprodukciji između Hrvatske i Srbije uvršten je u selekciju prvog izdanja programa pod nazivom LIFE AFTER OIL (Život nakon nafte) koji se održava u okviru IX Sardinia film festivala u Martisu na Sardiniji od 1. do 3. kolovoza 2014.

Ištvančićev film natjecat će se za jednu od nagrada u konkurenciji od devet dugometražnih filmova i deset kratkometražnih filmova iz različitih zemalja svijeta.

Glavni cilj festivala je istaknuti probleme koji se odnose na posljedice korištenja fosilnih goriva ali i uzimanje u obzir alternative koje nude rješenje u bolju budućnost, u skladu s najsuvremenijim spoznajama i iskustvima u očuvanju okoliša i kulturne baštine.

Dokumentarni film "Od zrna do slike" istražuje kulturu i umjetnički izričaj hrvatske nacionalne manjine u Vojvodini. Fokus filma je na "slamarkama", bačkim narodnim umjetnicama koje su svoj idealni medij pronašle u ekološkom materijalu slami iz koje su stvarale slike, skulpture i različite predmete.

Od zrna do slike
Od zrna do slike

Film oslikava povezanost njihove svakodnevice i umjetničkog izričaja, njihov specifični socijalni i nacionalni položaj, a protagonostice filma su istaknute slamarke Ana Milodanović i Jozefa Skenderović. Kroz niz razgovora i autentičnih snimki, film ukazuje na njihovu osamljenost u Vojvodini i potiče potrebu obnavljanja ove vještine i kulturne baštine koja postupno koja je ekološki osviještena, ali i ugrožena.

Jedan od protagonista Ištvančićeva filma je i Ivo Škrabalo, hrvatski filmski kritičar, povjesničar i redatelj, koji je 1971. godine na istu temu snimio istaknuti dokumentarni film "Slamarke divojke", po nekima i jedan od najboljih hrvatskih dokumentarnih filmova. Autor filma Branko Ištvančić, redatelj igranih filmova (Duh u močvari, 2006., Most na kraju svijeta, 2014.,) i nagrađivanih dokumentarnih filmova (Plašitelj komorana, 1998., Bunarman, 2003.), koji je inače i sam rodom iz Subotice i Tavankuta, gdje se odvija značajan dio filma, veliku je pozornost usmjerio na poetsku atmosferu i vizualno. Poseban naglasak stavljen je na kompoziciju kadra, njegovu puninu sadržajem i značenjem, kolorističku autentičnost i likovnost, baš kao i na same "divojačke" slike. Poruka je u filmu jasna: život i umjetnost ovdje nisu odijeljeni već čine jedan život.

Film je sudjelovao na niz domaćih i svjetskih filmskih festivala, dobio je niz uglednih nagrada od kojih je posebna nedavno osvojena prestižna nagrada Liliane Stewart za moderni dizajn na festivalu filmova o umjetnosti FIFA u Montrealu u konkurenciji među najvećim svjetskim produkcijama.

Više o filmu i redatelju

branko ištvančić Most na kraju svijeta Duh u močvari Od zrna do slike life after oil sardinia film festival slamarke divojke


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?