Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Objavljen dio programa Avvantura festivala

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 12.08.2013. / Autor: Moj Film Objavljen dio programa Avvantura festivala

Od 24.08 do 31.08 u Zadru će se okupiti ljubitelji i profesionalci filma i cijeli tjedan uživati u zanimljivim filmskim druženjima i naslovima: od novih arthouse filmova, prvijenaca, dokumentaraca, kratkih filmova, mainstream naslova. Filmove glavnoga programa, u koji ulaze europske koprodukcije, ocjenjuje renomirani međunarodni stručni žiri u sastavu: Arta Dobroshi, Krzysztof Zanussi, Shigeru Umebayashi, Dean Šoša i Christian Jeune.

Nimalo slučajno, jer je Umebayashi koji dolazi u Zadar skladatelj i na novom filmu hongonškog redatelja Wong Kar-waia, festival otvara hrvatska premijera filma "The Grandmaster" ("Veliki meštar") dugo očekivanog povijesno-borilačkog spektakla koji je otvorio ovogodišnji Berlinale. Film kultnoga filmaša, jedan od najiščekivanijih ovogodišnjih naslova s mnoštvom najistaknutijih istočnoazijskih zvijezda, govori o životu slavnog učitelja borilačkih vještina Yipa Mana. Na zadarskom Forumu prikazuje se uz glazbu i prisustvo sjajnoga japanskog skladatelja (Shigeru Umebayashi).

U kinu na otvorenom (rimski Forum), ove se godine prikazuju filmovi izvan konkurencije  među kojima će najšira publika svakako pronaći nešto za sebe.  Poput Linklaterovog hita "Prije ponoći" (Before midnight) s Ethanom Hawkeom i Julie Delpy u glavnim ulogama koji su odavno osvojili gledatelje s prethodna dva filma iz trilogije: mnogi se sjećaju "Prije svitanja" i "Prije sumraka". Kada je film "Like father like son" japanskog redatelja Hirokazu Kore-eda prikazan ove godine u glavnome programu canneskoga festivala publika je sjajno primila film, pa se nadamo takvoj reakciji i kod zadarske publike. Osim romantike, akcije i smijeha na Forumu će biti i spoja bluegrass glazbe i teških životnih situacija u festivalskom hitu "Broken circle breakdown" belgijskog redatelja Felixa Van Groeningena. Film doživljava velike uspjehe kod publike širom svijeta i zbog toga je ovjenčan brojnim nagradama.

Tu je i zadarski "Mali div", dugo očekivani film ponajprije za zadarsku publiku. Režirao ga je  Igor Goić, u potpunosti je sniman na zadarskim lokacijama,  sa zadarskom ekipom. Pa je Forum pravo mjesto za njegovo prikazivanje.

I ove godine Avvantura festival Film forum Zadar okrenut je mladim redateljima, pa u sekciji Prvi i drugi film donosi naslove poput: "Hide your smiling faces" koji je režirao, montirao i za njega napisao scenarij Daniel Patrick Carbone. Priča je to o emocijama dvojice braće koja je bila  jedan od vrhunaca ovogodišnjeg Tribeca festivala.

"Compliance" Craiga Zobela baziran je na stvarnom događaju o sociopatu koji upućuje lažne pozive u fast food restoran, triler koji kritizira konzumerizam suvremenog društva.  "Villegas" argentinskog redatelja Gonzala Tobala zanimljivi je road movie o susretu jedne obitelji, prati vrlo različite rođake iz Buenos Airesa koji su prešli 30-u, a odlaze na pogreb svome djedu u Villegas. Sekciju Prvi i drugi film očekuje i online inačica festivala na tportalu. To konkretno znači uistinu revolucionarni iskorak  jer će zaljubljenici u film ove jeseni imati priliku besplatno gledati debitantske filmove autora iz cijeloga svijeta. To će se dogoditi zahvaljujući suradnji "Avvantura festivala Filmforumzadar”, platformi "Eye on Films”, sales kući WIDE, Hrvatskom telekomu i francuskom Dailymotionu.

Glavni program okrenut koprodukcijama odvija se u novoj dvorani Kazališta lutaka.

"Silent ones", nizozemsko-mađarska koprodukcija debitantskoga filma redateljice Ricky Rijneke film je o tihim ljudima na rubu zapadnoga društva koji su za većinu nas neupadljivi. "Soldate Jeannette" Austrijanca Daniela Hoesela dobitnik je glavne nagrade rotterdamskoga festivala 2013. Vodi nas u art filmove 60-ih, baveći se ponajprije formom, ne toliko pričanjem priče. Film je  snimljen bez scenarija, s minimalnim budžetom i glumačkom improvizacijom. "Tango Libre" belgijskog redatelja Frederica Fontayna premijerno je prikazan 2012. na venecijanskom filmskom festivalu . Sjajno  glumljena drama kroz ritmove strastvenoga plesa, a ovdje se  pleše  u zatvoru, ocrtava kroz tango, kompliciranu mrežu ljudskih odnosa. Za jednom ženom čeznu tri muškarca..

"Epizoda u životu berača željeza" Danisa Tanovića dobitnik je ovogodišnjeg Zlatnog medvjeda u Berlinu. Stvarna priča o diskriminaciji... "Obrana i zaštita" ovjenčana brojnim Arenama u Puli 2013, apsolutni festivalski pobjednik, redatelja Bobe Jelčića govori o bosanskoj postratnoj traumi. "Floating skycrapes" poljskog redatelja Tomasza Wasiliewskoga dobitnik je Kristalnoga globusa iz Karlovyh Vary za seksualno provokativnu  dramu gay tematike.

Avvantura festival Film forum Zadar, u raznim sekcijama, prikazuje i dokumentarne filmove. Nakon sarajevskoga festivala, kao hrvatska premijera, u Zadar stiže "Okupacija u 27 slika" redatelja Pave Marinkovića o kontroverznome redatelju Lordanu Zafranoviću. "U braku sa švicarcem" Arsena Oremovića donosi svjedočanstva žrtava omraženoga kredita koji je razorio mnoge domove, donio i neimaštinu. Portret velikog umjetnika donosi nam "Austrija zemlja partner" ovogodišnjeg festivala.  "Michael H. Profesija : redatelj"  Yvesa Montmayeura  u briljantnom dokumentarnom portretu otkriva i onu opuštenu stranu velikog filmaša koji će svoj uspjeh opisati riječima "Sada dobivam bolji komad mesa u mesnici". "Google and the World Brain" postavlja upitnik pred megaprojekt skeniranja svjetske pisane riječi i stvaranja velike digitalne knjižnice dostupne svima.

U Zadru se natječu i kratki filmovi, pa se u suradnji s EFA Europskom filmskom akademijom prikazuju najbolji europski kratki filmove godine, a u suradnji s Austrijskim ministarstvom vanjskih poslova i Austrijskom filmskom akademijom festival donosi najbolje austrijske kratke filmove. U programu "Klasici na Jadranu" slijedi retrospektiva renomiranog francuskog redatelja i estetičara Roberta Bressona (1991-1999).

Listu svih filmova i programa festival će objaviti za nekoliko dana. 

festival program avvantura festival film forum zadar avvantura


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?