Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Obavezni naslovi 11. Zagreb Film Festivala

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 16.10.2013. / Autor: Mladen Šagovac Obavezni naslovi 11. Zagreb Film Festivala

Uz svu mrzovolju potaknutu zagrebačkom maglom, teško je ZFF poimati kao još-jedan-festival. Dok se dobar dio domaćih festivala poput pojedinih umjetnika pretvorio u karikature samih sebe, Zagrebački festival filma je ostao dosljedan svojim počecima. Svakom godinom agresivno se drže aktivističkog i buntovničkog duha kojim su svojedobno spasili kino Europa. Možda je upravo to sastojak koji Zagrebački filmski festival izdvaja iz festivalske mase koja je narasla do već prilično iritantne brojke.

T. Matić i Laurenta komotno su mogli festival pretvoriti u paradu kiča. Zašto ne? Imaju na raspolaganju sve špicerske preduvjete za još jedan festival medijskog i showbiz snobizma. Kino dvorana na prestižnoj lokaciji u jezgri metropole i to ambijent koji se vrlo lako može pretvoriti u glamurozni elitistički objekt. Novac sponzora pljuštao bi poput jesenske kiše. Imali su bezbroj prilika pretvoriti se u Curzon ili Electric Cinema, ili pak u nešto kulturno potpuno suprotno što bi kod nas išlo kao halva, a eto, ipak su odlučili ostati bliže londonskom Roxy Baru, čime i široj zagrebačkoj publici. Hvalospjev? Nipošto! Ovo je ljubavno pismo koje to nije. Poput onih koja će ograničenom broju sretnika, koji se dograbe ono malo preostalih karata, u izuzetnom filmu "Pogrešna dostava" čitati glumci Irrfan Khan i Nimrat Kaur.

ZFF svake godine pripremi bogom dani egzotični ručak, a mi svaki puta kad ga Dabbawala (indijski dostavljač hrane) donese na stol zastanemo s poslom kako bi onjušili osebujnost ponuđenih filmskih slasti, nakon čega pak slijedi slatko iščekivanje pauze za ručak koji će nam uljepšati dan. A i da je ovo samo obični hvalospjev, bio bi  bez imalo srama. Danas smo, više no ikad, okruženi takvom društvenom mizerijom i kulturnom sirotinjom da su lijepe čini postale rijetki dragulji. Zlatna kolica u kojima se njišu i njeguju nezavisni filmski debitanti kojima je, na uštrb CGI efekata, filmski narativ imperativ, neprocjenjivost je koju valja čuvati. Stoga je ono najmanje što možemo učiniti je debelo nahvaliti taj njihov jesenski ručak. Teško je uopće odabrati poziciju od koje početi validirati neprocjenjivosti ZFF-a. Je li to odabir filmova kojima se pokušava pozitivno utjecati na društvo kao što su "Miss Violence" i "Nakon Lucije" iz glavnog programa? Možda program Kockice koje eksponiraju najbolje među hrvatskim filmskim početnicima? Je li to ovogodišnje otkrivanje pomalo zaboravljenog naslijeđa  istočnoeuropskog SF-a? Ili je to Zagreb Film Festival koji je tako zagrebački buntovnog duha i tako suprotan svemu što nam se sve agresivnije kroz medije trpa pod nos? Što biste radije? Brzu uličnu hranu u obliku mekdonaldiziranih filmova ili punokrvni desi (hindi) ručak ispunjen raznolikim umjetničkim mirisima od kojih svaki novi zalogaj priča zasebnu priču?

Ovaj bezočno ljubavnički uvod daje naslutiti da vrh liste preporučenih naslova ovogodišnjeg Zagreb film festivala zauzima indijska romantična drama "Pogrešna dostava" redatelja Ritesha Batrae kojem je za dlaku izmaklo indijsko kandidiranje za Oscara u kategoriji stranih filmova. Inače, za koji je u trenutku nastajanja ovog teksta ostalo svega 12 karata u prodaji. Mušku glavnu ulogu igra Irrfan Khan koji je u Indiji jako o dugo na samom vrhu popularnih glumaca, pa je već njegova pojava u filmu preporuka sama po sebi. Kod nas su ga mnogi uočili tek s prošlogodišnjim kandidatom za film godine "Pijev život" Anga Leea, no, žešći filmofili su ga sigurno primijetili i u imigrantskoj obiteljskoj drami "Imenjak" (The Namesake) iz 2006. godine, te u segmentu filma "New York, volim te" iste redateljice Mire Nair. Priča kreće uslijed pogrešne dostave ručka koje u Indiji raznose takozvani Dabbawale. Ritesh je oko romanse u nastajanju spleo fino tkanje o Indiji nekad i danas, gdje se usput otkriva koliko važno mjesto hrana zauzima u indijskoj obitelji. Dakle, ako niste do sad, kupite karte makar i preko preprodavača jer se ovu toplu romantičnu dramu o nesretnoj domaćici i beznadnom budućem umirovljeniku isplati pošto-poto pogledati.

Pogrešna dostava: Trailer

"Nakon Lucije", još jedan je film iz ovogodišnjeg programa kojem je za dlaku izmaklo selekcijsko kandidiranje za "stranog" Oscara. Film meksičkog redatelja Michaela Francoa trebao se baviti temom obiteljskih odnosa uslijed i nakon zlostavljanja u školi. Međutim, prema priznanju samog autora film je potonuo dublje u tminu teme samog zlostavljanja te eskalaciju i eksploraciju istog prikazuje slojevito i toliko rezonantno da vam odzvanja glavom čak i nakon zadovoljavajuće osvetničkog ali jednako mučnog kraja. Nasilje nastaje na zlobi i ne može rezultirati ničim doli nasiljem. U trenutku ponovne Facebook pojave kontroverznog vinkovačkog "Mr. Nobody", ovaj film je suvremen i upravo ono što treba prikazivati mladim ljudima u nastojanju da ih se senzibilizira sa žrtvama bullinga.

Nakon Lucije. Trailer

Nešto manje intenzivan, ali jednako mučan film o zlostavljanju, ovaj put onom obiteljskom, dolazi iz Grčke. Riječ je o filmu Miss Violence za koji je redatelj Alexandros Avranas nagrađen Srebrnim lavom za režiju na ovogodišnjoj Mostri. Usred rođendanske proslave jedanaestogodišnjakinja Angeliki ničim izazvana počini samoubojstvo. Ono što na početku filma izgleda kao sasvim obična obitelj srednje klase polako se razotkriva kao tamnica pedofilskog seksualnog zatvora u kojem je glava obitelji ujedno i tamničar. Posrijedi je prilično izravno filmsko djelo, ujednačenog ritma koje počinje i završava smrću. U programu festivala stoji da zahtjeva izvjesnu dozu tolerancije na bol, što je zapravo blaži način da se ukaže na potrebu izdržljivog želudca pri gledanju ove mučne priče.

Miss Violence: Trailer

Izađemo li na čast izvan okvira glavnog programa ovogodišnjeg Zagreb film festivala, jedan od ovogodišnjih Velikih pet koji bi svakako trebalo pogledati je film "Izletnici" Bena Wheatleya. Wheatley se na poprilično bizaran način kroz dvoje putujućih ubojica izruguje britanskom društvu. Žrtve njegovog cinizma su razvratne i pijane engleske mladenke, urbane seljačine, snobovski pripadnici više-srednje klase te konačno glavni dvojac Chris i Tina kao ljudi koji se uzaludno pokušavaju pretvarati da su nešto što nisu - normalni. Film ceste koji je nastao na nizu skečeva komičarskog dvojca Lowe/Oram intenzivna je mješavina filmskog trasha i narativne psihodelije te je kao takav više crno no komičan. Wheatley je ovaj psihodelični narativ dodatno pojačao glazbom u kojoj dominira Danovanova kultna pjesma Season of the Witch. Film s golemim potencijalom cijelog niza kratkometražnih nastavaka na žalost završava baš kako dolikuje cijeloj priči.

Izletnici: Trailer

"Vis-a-Vis" domaćeg redatelja Nevia Marasovića prije nekoliko godina slavljenog zbog, za naše prilike, vanrednih filmskih efekata i maštovitosti u filmu "The Show Must Go On", donosi vanredno kvalitetnog Rakana Rushaidata. Marasović još jednom pokazuje svoj redateljski i inovativni potencijal te opet za male pare snima scenarij unutar scenarija. Sve dvojbe koje prolaze likovi njegovog filma za Marasovića su nedvojbene. Uz Rushaidata i Janka Popovića Volarića u filmu "Vis-a-Vis" glume  Krešimir Mikić i Darija Lorenci Flatz. Preporuka? Kalkulacije s ovogodišnje Pule gdje je "Vis-a-Vis" uz pobjednika "Obranu i zaštitu" Bobe Jelčića i "Svećenikovu djecu" Vinka Brešana slovio kao jedan od izglednih pretendenata za nagradu žirija, te Diploma mladih filmofila.

Vis-a-Vis: Trailer

"Privremeni dom" Dastina Daniela Crettona nastao je na tragu kratkometražnog filma. Jedinstvena i iskrena glumačka ostvarenja u ovom filmu su najbolja preporuka priči o Grace, odgojiteljici u domu za problematične klince. Naravno, izvrsna izvedba Brie Larson u ulozi Grace dodatno podiže Crettonovu priču o ispreplitanju sadašnjosti, prošlosti i budućnosti. Inače, epizodni niz situacija kroz koji upoznajemo likove ovog filma pruža vanredni osjećaj stvarnosti prizvanom snažnom strujom emocija koji teško da vas neće ni najmanje dotaći. Nepredvidljivost života je ono na što svi moramo računati i to ovaj film opisuje na fascinantan način.

Tajne starog tavana
Prizor iz filma "Tajne starog tavana"

Što može biti bolja preporuka filmu od priznatog i sveopće prihvaćenog filmologa i profesora povijesti Daniela Rafaelića? Zapravo to može predstavljati problem ako se radi o kratkom festivalskom vremenu u kojem je Rafaelić ponudio komplet od pet istočnoeuropskih znanstveno-fantastičnih filmova. Tada je teško odlučiti koji od naslova izbaciti s liste za gledanje. Popratni program  - Istočnoeuropski SF - na ovogodišnjem ZFF-u nudi filmove Protazanova, Maetziga, Polaka, Klopčića i Tadeja. Za mnoge će filmofile dragulj ovog segmenta 11. Zagreb Film Festivala biti upravo film "Tajna starog tavana" Vladimira Tadeja iz 1984. godine jer je posrijedi premijera restaurirane kopije. Osim što je ovo podsjetnik da hrvatskoj kinematografiji žanr znanstvene-fantastike nije stran pojam, prilika je to za publiku da se prisjeti glumačkih začetaka Renea Bitorajca, kojem je ovo zapravo drugi SF u karijeri, te Maria Mirkovića.

Krugovi: Trailer

Naravno, tu su još "Krugovi" Srdana Golubovića koji se prikazuje izvan konkurencije, a za koji se bojim da je već sad ponestalo karata. Kako je ovaj najavni tekst već postao predug nema mjesta za nabrajanje nagrada. Priča o posljedicama junačkog čina u jednom paketu donosi fenomenalnog Leona Lučeva uz Hristinu Popović, Aleksandra Berčeka, Nebojšu Glogovaca, Nikolu Rakočevića i Vuka Kostića. Glumačka krema čija je zasluženo laskava titula glumačke kreme preporuka sama po sebi.

Može li Zagreb Film Festival ponuditi bolji program? A vjerojatno može. No, odgovor na to ćemo kao i do sad morati pričekati slijedeću godinu. Prve preporuke za ovogodišnje izdanje su tu, karte u pretprodaji znatno su jeftinije, a i sigurnije za nabaviti, pa se razbacajte. Kažu da je indijski Dabba sustav masovne dostave ručka od kuće na posao nepogrešiv do te mjere da privukao pažnju svjetskih znanstvenika. Do sad se takvim pokazao i odabir filmova Zagreb Film Festivala, što je sasvim dovoljno da svake godine nanovo privlači sve veću pažnju zagrebačke publike.

Kino Europa festival Mladen Šagovac nevio marasović zff zagreb film festival zlatna kolica kockice Tajna starog tavana Hrvoje Laurenta Boris T Matić Daniel Rafaelić Krugovi miss violence nakon lucije pogrešna dostava imenjak izletnici velikih pet vis a vis privremeni dom


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?