Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Nagrade drugog FHAF-a

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 21.02.2011. / Autor: Moj Film Nagrade drugog FHAF-a

Dodjelom nagrada najboljim autorima u Zagrebu je u nedjelju, 20. veljače završen drugi Festival hrvatskog animiranog filma koji je u dva dana, u prostorima kina Europa, okupio sam vrh domaće animacije u svim kategorijama, od djece i mladih preko studenata do profesionalnih autora.

Ocjenjivački sud, koji je radio u sastavu Nikica Gilić, filmski teoretičar, Svjetlan Junaković, ilustrator i pobjednik prvog FHAF-a te Phil Mulloy, animator iz Velike Britanije, dodijelio je nagradu za najbolji scenarij i najbolju režiju Ireni Jukić Pranjić za film Ornament duše, a nagradu za najbolji dizajn Marku Tadiću, autoru filma I speak true things. Najbolju je glazbu po mišljenju članova ocjenjivačkog suda napisao Hrvoje Štefotić, za film Pas/Zec Nebojše Slijepčevića autora , a za najbolju animaciju nagrađeni su učenici Osnovne škole Jurja Šišgorića iz Šibenika, s voditeljicom Ivanom Rupić, za film Trnoružica.

Najbolji film u kategoriji djece i mladih je Žablji zbor u produkciji Centra za mladež i FKVK Zaprešić, s voditeljima Miroslavom Klarićem i Jadrankom Lopatićem, a najbolji namjenski špica Svjetskog festivala animiranog filma Animafest Zagreb, autora Darka Bakliže. Nagradu za najbolji film u kategoriji studenata osvojio je Gregor autorice Petre Zlonoge, a najboljim filmom profesionalnih autora proglašen je U lancima autora Danijela Šuljića.

Najboljim filmom cjelokupnog drugog Festivala hrvatskog animiranog filma proglašen je rad Ivane Jurić, film Soba koji je članove ocjenjivačkog suda osvojio individualizmom umjetničkog izraza i hrabrošću umjetničke vizije, a ponajviše pristupom animaciji, dizajnom, erotikom, humorom i postupkom provokacije, kako je na svečanosti dodjele nagrada istaknuo Nikica Gilić.

Bilo bi dobro ako bi se filmovi viđeni na drugom FHAF-u mogli pogledati i još ponegdje, no čini se da vrijeme posvemašnjeg društvenog prepoznavanja domaćeg filmskog i videostvaralaštva, pa tako i hrvatske animacije, tek predstoji. Već i zbog toga valja s nestrpljenjem i nadom čekati i treći Festival hrvatskog animiranog filma. A u međuvremenu uživati u plodovima koje su nam ove godine darovali autori čiji ćemo rad s pažnjom pratiti i ubuduće.

(HFS)

Kino Europa animirani film nagrade havc fhav hfs


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?