Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Kreće filmski šlep Vukovar Film Festivala

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 18.08.2010. / Autor: Moj Film Kreće filmski šlep Vukovar Film Festivala
STRANICA 1 OD 3 SLJEDEĆA

Još nas nekoliko dana dijeli do početka Vukovar film festivala,  pa je tim povodom uz tradicionalni fiš paprikaš u Zagrebu održana novinarska konferencija na kojoj su nekoliko uvodnih riječi rekli predstavnici organizatora i sponzora festivala.

Igor Rakonić, direktor festivala, zahvalio je prisutnima na odazivu te ukratko najavio nadolazeći program:

Ove smo se godine proširili na još jednu lokaciju, kino u Borovom naselju, dakle sada smo na tri lokacije. Sadržaj festivala ostaje isti, to je festival podunavskih zemalja, sa natjecateljskom konkurencijom u kategorijama kratkog, dugog i dokumentarnog filma. Ove godine festival u suradnji sa HRT- om pokreće tv sajam, koji je namijenjen za televizije u Podunavlju koje imaju svoj vlastiti program, a nemaju mjesto za mijenjanje i prodaju tog programa - bilo da se radi o dugom filmu,  kratkom filmu ili o serijama. To će privući u budućnosti i nezavisne producente serija koji će moći na sajmu predstavljati svoje projekte i sklapati poslove. 

Norman Mueller, predstavnik glavnog pokrovitelja festivala, T-com KulTurista nije skrivao zadovoljstvo suradnjom sa Vukovar Film Festivalom te je najavio jedan novitet:

Mi smo četvrtu godinu sa festivalom, i time dokazujemo koliko ga cijenimo. Jedina novost je da se od sada Vukovar film festival može gledati na MAXtv-u. Mi smo zadovoljni projektom, svake godine je sve više gledatelja, pozivam i sve vas da nam se pridružite i ove godine.

Procjena je da regionalne javne televizije raspolažu ozbiljnim količinama vlastitog programa - dokumentaraca, dugih i kratkih igranih filmova, serija i drugih formata, ali do sada nisu imale konkretno mjesto/događaj na kojemu bi svoj program mogle ponuditi drugim zainteresiranim televizijama podunavske regije. Osim televizija, sasvim je sigurno da će svoj interes u sudjelovanju na TV-sajmu pronaći i nezavisne producentske kuće, koje će na jednom mjestu svoje sadržaje moći ponuditi televizijama iz regije.

Novinarima je ideju TV-Marketa predstavila Tanja Šimić, predstavnica HRTa ponudivši najpoznatiji primjer takvog marketa, onaj u Cannesu:

Pristali smo na ulogu suorganizatora tv sajma, koji će nadam se olakšati posao svim televizijama, te producentima i privatnicima s kojima surađujemo na raznim koprodukcijama, da jednom godišnje razmijenimo informacije o tome o čemu se u pojedinoj televiziji radi, gdje možemo surađivati, kupiti i prodati program, kao što se radi i na drugim sajmovima, npr. u Cannesu. Ovdje su informacije iz regije, gdje ćemo u tri dana nastojati izmijeniti iskustva i ideje o načinima financiranja, budžetiranja, koprodukcijama i sl. Veselim se da ćemo to ostvariti upravo u Vukovaru i nadam se da će to postati tradicija.

Upravo bi male televizije mogle izvući najviše iz ovog TV-marketa, stoga će biti interesantno pratiti odaziv upravo te skupine medijskih kuća.

Vukovar Film Festival ima publiku, i to u impresivnim brojkama, samo prošle godine ovaj festival je obišlo oko 12000 posjetitelja, brojka koju neki festivali u regiji nisu probili već godinama. Ipak, cilj svakog filmskog festivala je privući što raznolikiju publiku, stoga je ove godine uveden novitet koji bi udaljenoj publici olakšao odluku o dolasku na Vukovar Film Festival. "Furam svoj film" i idem na Vukovar Film Festival je projekt ostvaren u suradnji Danubium toursa upravo kako bi se privukao veći broj posjetitelja iz Zagreba.
Zoran Šesto, predstavnik Danubium toursa:

Danubium tours je destinacijska agencija koja ima za cilj razvoj i puštanje tržišta onih proizvoda u destinaciji gdje djeluje, pa tako i ovdje. Festival nas je ponukao da ovu četvrtu godinu napravimo jedan program koji se zove Furam svojh film i idem na Vukovar film festival. Nastojimo da ciljna skupina – urbana gerila - proba doći do Vukovara iz Zagreba i iz Osijeka. Organizirali smo program u kojem će gosti doći u Vukovar i proći male znamenitosti, boraviti na obali Dunava, gledati film na šlepu, tj. vidjeti i doživjeti festival turistički. Sa turističke strane ćemo napraviti sve sto možemo i što je dogovoreno sa upravom festivala. Pripremili smo sve, od turističkog vlakića, baroknog vodiča, od laganog uživanja na obali Dunava na pijesku. To je nešto što se na drugim destinacijama ne može doživjeti. Stoga vas pozivam da budete dio jedne fantastične kulturno-turističke priče.

Po cijeni od 296kn osiguran je prijevoz iz Zagreba, koji uključuje degustaciju dobrodošlice, točnije slavonskih specijaliteta u Dunavskim vrtovima, "slow" turistički obilazak Vukovara, večeru na obali Dunava uz zagrijavanje za filmsku večer. U paket su uključene dvije filmske projekcije na filmskom šlepu + kokice, video film DVD za svakog izletnika. A za one koji se odluče noćiti, osiguran je i smještaj po povoljnim cijenama. Polasci iz Zagreba i Osjeka su 27. i 28. kolovoza. Dodatne informacije vezane uz ove filmske izletničke možete potražiti na internetskim stranicama festivala.

Tročlani žiri ovogodišnjeg Vukovar Film Festivala sačinjavaju redatelj Ivan Salaj; za dokumentarac Drugi kat, podrum nagrađen prvom nagradom u kategoriji dokumentarnog filma na festivalu u Karlovim Varyima 1990. Za srednjemetražni dokumentarni film Hotel Sunja dobio je rektorsku nagradu i debitantsku nagradu na Puli 1993. S istim filmom sudjelovao je i na filmskom festivalu u Amsterdamu, te na studentskim festivalima u Munchenu i Tel Avivu. Za svoj prvi igrani film Vidimo se nagrađen je Specijalnom arenom na prvom Hrvatskom filmskom festivalu u Puli 1995.

Zatim filmski kritičar Radija 101 i jedan od urednika kulturnjačke Antene, Željko Luketić; U filmskoj je kritici od 1993. godine, kada je počeo u tada kultnom časopisu 'Kinoteka'. U razdoblju od 1998. do 2001. na HRT-u je radio rubriku o kultnim filmovima za emisije 'Fatamorgana' i 'Zvjezdana prašina', a prije i nakon toga boravio je na 101ci, uz 'Borderline Cinema' angažman u net.klubu mama.

Treći član ovogodišnjeg žirija je karizmatični Filip Šovagović; U početku poznat samo kao sin renomiranog glumca Fabijana Šovagovića, Filip Šovagović glumio je u mnogim filmovima i serijama u posljednjih 15-tak godina. Među ostalim, glumio je u filmu Ničija zemlja (2001.), koji je dobio Oskara, a 2005. bio je redatelj i scenarist filma Pušća Bistra. Do sada je samo u filmskoj karijeri ostvario pedeset uloga.

Od svih noviteta ovogodišnjeg Vukovar Film Festivala, izdvojili bismo još novu internetsku stranicu festivala koju su, kreirali IT eksperti naše (MojFilm) izdavačke kuće Elatus IT. Podatak možda i ne bi bio nešto posebno da stranica naših ITevaca ne nosi sa sobom brojne novitete i inovacije u obliku prezentiranja samog VFFa pa čak i općenito kada su u pitanju internetske stranice filmskih festivala u regiji.

Zvučat će ironično, međutim ovogodišnja zemlja partner Vukovar Film Festivala je, ni više, ni manje nego Planet Zemlja. Unutar tog intrigantnog programa biti će prikazana tri filma, Prosvijetljeni Larrya Kuranskoga, Draquila - Italija drhti redateljke Sabine Guzzanti i vjerojatno najintrigantniji film ovog programa Doktrina šoka redateljskog dvojca Mata Whitecrossa, Michaela Winterbottoma. Kada se sve zbroji i oduzme, ostaje dojam da je Vukovar Film Festival ozbiljan filmski festivalski "igrač", odnosno sve ozbiljniji regionalni filmski faktor koji će ubuduće biti sve teže izbjeći.

Puno je razloga za ovogodišnje filmsko hodočašće dunavskom Šlepu, Ružičkinoj Kući i kinu Borovo Naselje a izdvojili smo neke od najslađih smo za čitatelje najfilmskijeg internet portala.

U nastavku članka - kratki pregled najznačajnijih filmova 4. VFF

Autori: Ines Ignjačić i Mladen Šagovac

festival vff vukovar film festival festival podunavskih zemalja dunavski šlep Igor Rakonić Tanja Šimić Norman Mueller


STRANICA 1 OD 3 SLJEDEĆA
Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?