Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Kratki na brzinu - oživljavanje publike u malim sredinama

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 12.05.2014. / Razgovarao: Mladen Šagovac Kratki na brzinu - oživljavanje publike u malim sredinama

Jedinstvena prilika se ukazala da kroz nedavno održanu Reviju hrvatskih kratkih filmova - Kratki na brzinu promotrimo efekte dugoročne apstinencije kulturalnog pluralizma u manjim ruralnim sredinama Lijepe naše. Sveti Ivan Zelina, mali gradić na istočnim obroncima Medvednice, s ukupnom populacijom od jedva 16.000 stanovnika, skoro puno desetljeće bio je zakinut za bilo kakav oblik filmskih kino sadržaja. Lokalno kino ugaslo je pod pritiskom videoteka koje su zbog praktičnosti i brzine postale privlačnije od hrvatskih kina devedesetih godina koja su tada kaskala za tržištem. Lokalna videoteka pak, propala je zbog iste stvari kojom su videoteke doprinijele bržem propadanju hrvatskih kina devedesetih - piratstva, koje se pak s VHS kaseta preselilo na još praktičniji medij - kompaktne diskove.

Unatoč činjenici da je svega 27 kilometara udaljen od hrvatske političke, društvene i kulturne metropole, izostanak kulturne raznovrsnosti itekako je vidljiv u ovome gradiću. Mještani kao da su s vremenom razvili strah od svega što nailazi kulturne okvire lokalnog. Sveti Ivan Zelina je vlastitom greškom zaostala za vlakom digitalizacije lokalnih i neovisnih kino dvorana koju je prošle godine provodio Hrvatski audiovizualni centar. Srećom, tamo se baš lani skrasio strastveni sineast Toma Zidić koji je uz pomoć Ivice Kukovačeca, ravnatelja tamošnjeg pučkog otvorenog učilišta, odlučio kompletnu situaciju iz temelja promijeniti.

Ovo je vaše prvo iskustvo organizacije filmske manifestacije?

U organizaciji sam prošao put od asistenta na festivalima i revijama, pa evo sve do sada do čelnog mjesta. No, sva ta iskustva ne mogu biti dovoljna niti uopće ne možete biti spremni na odgovornost koju ova pozicija nosi. U svakom slučaju, osjećam se kao da mi je prvi put. Izazovno je, prekrasno, no uistinu morate biti spremni na sve i prije nego se to sve dogodi.

Koliko ste zadovoljni postignutim?

S obzirom da se radi o prvoj reviji i o prvoj manifestaciji ovakvog tipa u Zelini, jako sam zadovoljan i imamo na što biti ponosni. Znate, cijelo ovo putovanje nošeno je golemom količinom entuzijazma, neograničenim izvorom ljubavi i strasti prema onome što činimo i što smo učinili. Ponosan sam na svoju ekipu jer su hrabro prihvatili svoje zadatke i doslovno se bacili na glavu. Iskreno, naš KNB tim je društvo opičenih, nasmiješenih i vedrih ljudi koji imaju određen fazni pomak. Jer da nije tako ovo sve se ne bi dogodilo. Postavili smo tako čvrste i jake temelje, udarili na ono mjesto u kojem ćemo u budućnosti, bez pretjerivanja imati događaj koji će sve naše sugrađane činiti sretnima. Naučio sam da se manifestacije mjere po količini osmijeha. Na ovoj reviji ih je bilo beskonačno. Zahvalan sam autorima na podršci i svima koji su doprinijeli ovom vikendu filma.

Kakve su reakcije publike i gostiju?

Reakcije su mnogobrojne i vrlo jake i emotivne. Sami sebi kao timu, a nadam se i autorima i ostalima smo priuštili uistinu intenzivne i nezaboravne uspomene. Autori koji su bili sa nama ovdje biti će trajno upisani u reviju jer su bili ovdje s nama na ovom skromnom ali kolosalno emotivnom otvaranju i stvaranju revije.

Reviju ćete sigurno nanovo oživjeti dogodine, a planirate li u međuvremenu oživjeti kino?

Apsolutno. Nastavljamo dalje raditi, u pripremamo nove naslove za kino. Imamo i veliku obavezu i odgovornost prema zajednici, jer smo uočili veliki jaz. Nažalost, zbog izostanka kina od gotovo cijelog desetljeća dogodilo se to da je zapravo izgubljena jedna cijela generacija. Ljude moramo obrazovati i naučiti ih kako da postanu prava filmska, pa i festivalska publika. U toj rupi izostali su domaći filmovi, uopće jako malo saznanja imaju, za što svakako nisu oni krivi. Niti je itko kriv, no pred nama je veliki zadatak, koji je ujedno i poticajan izazov. U svakom slučaju nastavljamo dalje i ovdje smo sve glasniji, sve primjetniji. Pa, hej, ljudi, Zelina opet ima kino. To stvarno nije mala stvar.

kratkometražni film kratki film hrvatski film intervju Mladen Šagovac interview razgovor kratki na brzinu Toma Zidić revija hrvatskog kratkometražnog filma


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?