Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

"Kralj" u utrci za nominaciju za Oscara

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 21.11.2012. / Izvor: HAVC "Kralj" u utrci za nominaciju za Oscara

Od petka 16. studenog dokumentarni film Dejana Aćimovića Kralj prikazuje se u Pasadena Laemmle Playhouse u Los Angelesu, a od 23. studenoga i u Quad Cinema u New Yorku. Neposredno prije losanđeleske premijere recenziju inspirativne filmske priče o hrabosti bacača kugle objavio je i utjecajni Los Angeles Times čiji kritičar Gary Goldstein piše: Kralj je inspirativna priča o trijumfu pojedinca u prevladavanju ograničenja. Uz LA Times, recenzije Kralja objavili su i Indiewire i Examiner.

Kralj je dokumentarni film o Darku Kralju, jedinom sportašu u povijesti sporta koji je u jednom danu rušio svjetski rekord čak pet puta zaredom. Darko je hrvatski paraolimpijac i stopostotni invalid. 1991. godine u teškom ranjavanju gubi lijevu nogu. Četrnaest dana leži u komi, liječnici mu jedva spašavaju život, a nedugo nakon toga ostavlja ga supruga. Ponovno uči hodati i jedva se odupire depresiji. Danas je svjetski i olimpijski prvak u bacanju kugle i svjetski rekorder.

Kralj: Trailer

Film je doživio svjetsku premijeru na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Solunu, a u Hrvatskoj je osvojio Nagradu za najbolji dokumentarni film na Vukovar Film Festivalu i Nagrade publike Mediteran Film Festivala u Širokom Brijegu i Liburnia Film Festivala u Ićićima.

Kinodistribucijom u Los Angelesu Kralj je zadovoljio jedno od pravila selekcijskog procesa Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti za nagradu Oscar te se može uključiti u utrku za nominaciju u kategoriji najboljeg dokumentarnog filma.

Uz to, Kralja su Američkoj akademiji filmskih umjetnosti i znanosti preporučili njezin član i producent svjetskog glasa Branko Lustig, Hrvatski paraolimpijski odbor te predsjednik Međunarodnog paraolimpijskog odbora (IPC), sir Philip Craven koji u svojoj preporuci navodi kako se radi o moćnom i očaravajućem filmu o jedinom atletičaru koji je pet puta zaredom rušio svjetski rekord na jednom Svjetskom prvenstvu, što je izvanredan pothvat koji se ne može ponoviti.

Kralj je nastajao tijekom dvije godine u produkciji tvrtke D.A. film d.o.o uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra i Hrvatske radiotelevizije. Fotografiju filma potpisuje Dario Hacek, montažu Vladimir Gojun, a za glazbu je zaslužan Livio Morosin.

Oscar dokumentarni havc Kralj darko kralj the king


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?