Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Koga ćemo sve vidjeti u Motovunu?

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 19.07.2010. / Autor: Moj Film Koga ćemo sve vidjeti u Motovunu?

Osim rekordnog broja filmova, ove godine u Motovun stiže i niz cijenjenih filmaša iz svijeta i regije.

Uz već najavljene Pythonovca Terryja Jonesa i rock dokumentarista Juliena Templea, na festival stiže i Razvan Radulescu, slavno ime rumunjske kinematografije - smatraju ga predvodnikom, ideologom i ključnim scenaristom rumunjskog vala. Surađivao je na scenarijima za niz rumunjskih filmova - „Smrt gospodina Lazarescua", "Papir će biti plav", "Boogie", „4 mjeseca, 3 tjedna, 2 dana". U glavnom programu MFF-a prikazuje se njegov redateljski prvijenac film „Prije svega, Felicia", za film „Utorak nakon Božića" napisao je scenarij, a treći film koji se prikazuje njemu u čast je „Roba i lova", njegov scenaristički debi - film iz 2001. za koji kritičari tvrde da je označio početak rumunjskog novog vala.

Pored ova tri slavna filmaša, festivalu će se slijedećeg tjedna pridružiti još niz uvaženih gostiju. Zemlja partner šalje niz renomiranih imena slovenske kinematografije: Karpo Godina, legendarni je slovenski redatelj i filmski snimatelj, a  na Motovunu dolazi u funkciji predsjednika glavnog žirija. Damjan Kozole najplodniji je slovenski redatelj čiji se film „Slovenka" prikazuje u glavnom programu, a „Rezervne dijelove" u retrospektivi novog slovenskog filma. Jan Cvitkovič čuveni je slovenski  scenarist, redatelj, glumac i arheolog, a dva njegova filma prikazuju se u programu Made in Slovenia. Radko Polič slovenski je kazališni i filmski glumac, član je žirija nagrade Bauer i glumac u filmu „Zujanje u glavi" koji se prikazuje u programu Made in Slovenia. Danijel Hočevar, producent slovenske produkcijske  kuće Emotion film, apsolutni rekorder po broju filmova koji se prikazuju na  MFF-u 2010. Konačno, Nina Ivanišin, nova je zvijezda slovenske kinematografije, a domaća kino-publika upoznala ju je ove godine u filmu Rajka GrlićaNeka ostane među nama". U Motovunu ćemo je, osim na ulicama, vidjeti u glavnoj ulozi filma „Slovenka" te u festivalskom spotu „Motovun pleše".

Iz glavnog programa pak stiže redateljski par Tizza Covi i Rainer Frimmel, koji u svojem prvom igranom filmu, „La Pivellina", kombiniraju fikciju i dokumentarizam,  a prate svijet prognanika u današnjoj Italiji, život onih koji žive na marginama društva. Mira Fornayova, slovačka je redateljica, autorica filma „Male lisice" koji progovara o problemima imigranata u suvremenom europskom gradu. Kultni redatelj filmova "Grlom u jagode" i "Virdžina" Srđan Karanović, u svom novom filmu „Besa" prezentira priču o zabranjenoj ljubavi na Kosovu u vrijeme Prvog svjetskog rata.  U Motovun stiže i nekoliko autora koji na festivalu predstavljaju svoje prvijence: Saša Hajduković predstavlja prvi banjalučki film, svoj diplomski rad „32. decembar", a Aleksandar Janković film „Flešbek". Danilo Šerbedžija, koji je MFF upoznao prije deset godina, radeći kao festivalski volonter, stiže s prvim cjelovečernjim filmom „Sedamdeset i dva dana". Srđan Spasojević predstavlja pak jedan od najiščekivanijih naslova sezone, kontroverzni i zastrašujući „Srpski film". Nenad Dukić, filmski kritičar i producent iz Beograda osmislio je i producirao omnibus „Neke druge priče", film koje potpisuju redateljice iz BiH, Hrvatske, Makedonije, Slovenije  i Srbije s lajtmotivom materinstva i trudnoće.

Pored svih navedenih, festival će posjetiti i članovi žirija nagrade Bauer: bosanskohercegovački scenarist i redatelj Namik Kabil, makedonski redatelj Darko Mitrevski i kultni srpski redatelj Srđan Dragojević. Motovun će pohoditi i dobitnik ovogodišnje nagrade 50 godina, pripadnik zlatne kaskaderske generacije, čuveni kaskader Ivo Štritof, slovački redatelj Dušan Trančik, zagrebačka glumica Nataša Dorčić, finalisti nagrade Bauer Antonio Nuić, Zvonimir Jurić i Aleksa Gajić, Krešimir Mikić i Mile Kekin, protagonisti već spomenutog spota Motovun pleše, Dean Aćimović i mnogi drugi.

(motovunfilmfestival.com)

Srđan Spasojević Motovun film festival Motovun mff nagrada Bauer Terry Jones Julien Temple Razvan Radulescu Rajko Grlić


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?