Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Kino unutar kina: Otvorena dvorana Müller u kinu Europa!

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 14.03.2013. / Autor: Moj Film Kino unutar kina: Otvorena dvorana Müller u kinu Europa!

Unutar kina Europa predstavljen je novi višenamjenski prostor koji će od danas zaživjeti i kao kino dvorana - dvorana Müller svim će posjetiteljima u ugodnom ambijentu i u visokoj rezoluciji nuditi filmove s redovnog kino programa! U prostoru će se i dalje održavati izložbe, promocije knjiga, predavanja i slična događanja.

Dvorana je dobila ime u čast obitelji Müller, a posebno njenom članu, Adolfu Mülleru, koji je još 1913. sagradio Helios kino, današnje kazalište Gavella. Godine 1924. naručio je nacrt za izgradnju kina i trgovačke stambene zgrade i cijeli posao prepustio sinu Alfredu koji je dalje, sve do njegove prodaje, upravljao kinom. Kino Europa svečano je otvoreno 8. travnja 1925. projekcijom filma 'Nibelunzi' Fritza Langa te domaćeg filma 'Dalmacija, zemlja sunca'. Kino je tada imalo 1100 sjedala.

Dvorana Müller

Dvoranu Müller predstavili su direktor Zagreb Film Festivala i kina Europa Boris T. Matić te izvršni direktor i voditelj Hrvoje Laurenta, a tim su se povodom osvrnuli i na proteklih pet godina koliko je prošlo otkako su preuzeli vođenje ovog kina u centru Zagreba.

Prošlo je gotovo sedam godina od kada su Zagreb Film Festival i Hrvatski filmski savez pokrenuli akciju DAJ MI KINO. Kao što znate, ta je akcija urodila plodom i Grad Zagreb je od Kinematografa otkupio dvoranu te je 2008. dao na upravljanje Umjetničkoj organizaciji Zagreb Film Festival, da bi godinu dana nakon toga na Javnom natječaju istoj organizaciji i tvrtci Propeler Film dao u najam i upravljanje kino Europu na 10 godina. U posljednjih nekoliko godina puno smo uložili u renovaciju prostora, a realizirali smo i vrlo zavidne programske rezultate.

- izjavio je Boris T. Matić.

Od dana kada smo održali prvu projekciju u kinu Europa - 25. siječnja 2008. pa do danas - napravili smo u ovoj zgradi više nego većina kulturnih institucija u gradu Zagrebu zajedno. Više od 2.5 milijuna kuna sredstava Zagreb Fim Festivala i Propeler Filma uložili smo u uređenje i opremanje zgrade čime smo oplemenili i tehnološki približili kino Europa vodećim svjetskim prikazivačkim institucijama nezavisnog filma. U spomenutom periodu napravili smo sljedeće: uredili i opremili sanitarne prostorije, djelomično popravili kanalizaciju, prilagodili prostor te izgradili WC za osobe s invaliditetom, uredili podove i zidove, popravili i obnovili sustav za grijanje, sustav za ventilaciju i klimatizaciju dvorane, kao i gotovo sve električne i telekomunikacijske instalacije, zamijenili kino platno i središnji razglasni sustav dvorane te sustav audio pojačala, restaurirali 35mm projekcijsku opremu, kupili gotovo svu suvremenu projekcijsku i audio opremu te uredili projekcijsku kabinu i moderni studio za montažu filmova...

- izjavio je Hrvoje Laurenta.

Dvorana Müller

O programu kina Hrvoje Laurenta kaže:

Programski smo se pak dokazali kao vodeća regionalna prikazivačka institucija nezavisnog suvremenog filma: u redovnom programu tijekom godine prikažemo četrdesetak naslova iz svih krajeva svijeta, ugostili smo čak 17 hrvatskih filmskih festivala i manifestacija, a godišnje održimo i tridesetak filmskih premijera svih žanrova te brojne izložbe, promocije knjiga, edukacijske i dječje programe. Posebno smo ponosni na raznolikost programa.

- dodao je Laurenta. Trećina sredstava za uređenje dvorane Müller osigurana je iz programa Poduzetništvo u kulturi pri Ministarstvu kulture RH.

Boris T. Matić pojasnio je otkud ideja za imenovanje nove dvorane.

Kao što neki od vas znaju, ovo kino je mijenjalo imena tijekom svoje povijesti. Prvo je bilo kino Balkan, pa u vrijeme NDH - Europa Palace - kada je 1944. održana premijera prvog hrvatskog zvučnog cjelovečernjeg igranog filma 'Lisinski' u režiji Oktavijana Miletića. Zatim se ponovno od kraja 2. svjetskog rata pa do 90-ih zvalo kino Balkan, pa ponovno kino Europa, kako ga i danas zovemo. Kada smo se odlučili otvoriti novu dvoranu, dugo smo razmišljali kako je nazvati. Usuglasili smo se da bi najbolje bilo da odamo počast čovjeku i obitelji koja je sagradila ovo kino.

Dvorana Müller ima 35 udobnih fotelja, a kino je opremljeno suvremenom opremom te se filmovi prikazuju u visokoj rezoluciji. Posjetiteljima je omogućeno naručivati iz caffea kina Europa.

Dvorana Müller

Program započinje u četvrtak, 14. ožujka, uz projekcije u 19 i 21 sat. U dvorani Müller bit će prikazivani manji, ali značajni i kvalitetni nezavisni naslovi, što će pored redovnog programa u velikoj dvorani otvoriti mjesta za još više filmova i još raznovrsniji i bogatiji repertoar. Uz to, kvalitetni umjetnički hrvatski filmovi prikazivat će se u dužem vremenskom razdoblju. U pripremi su i brojni posebni programi, među kojima će se naći i projekcije slapstick komedija uz klavirsku pratnju. Dvorana Müller idealan je prostor za projekcije filmova praćene predavanjima stručnjaka, koje su također u pripremi.

Prateći ove programske ideje, dvoranu Müller otvaraju filmovi ‘VadždaHaifee Al Mansour iAi Weiwei: Never SorryAlison Klayman, prvi film ikad snimljen u Saudijskoj Arabiji te dokumentarni film o najznačajnijem kineskom umjetniku čije djelovanje nadilazi granice Kine i nadahnjuje svjetsku publiku. S druge strane, cjelokupni filmski program kina Europa od 14. ožujka posvećen je ženama s fokusom na redateljice i protagonistice te će uz navedene naslove biti prikazani i filmovi Klip Maje Miloš i Djeca Aide Begić u velikoj dvorani kina Europa.

kino Kino Europa Hrvoje Laurenta Boris T Matić Dvorana Muller


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?