Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Kino Europa za najmlađe - besplatno

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 09.06.2014. / Piše: Mladen Šagovac Kino Europa za najmlađe  - besplatno

Cijelo ljeto, počevši s 15. lipnja pa do 31. kolovoza, srijedom i nedjeljom s početkom u 17h Kino Europa zagrebačkim će mališanima i njihovim roditeljima kroz program "Kino Bibijada" omogućiti besplatno uživanje u filmovima za djecu i mlade. S obzirom na kronični deficit raznovrsnih filmskih sadržaja namijenjenih djeci i mladima u multipleks kinima ovo je više nego dobra vijest. U tom periodu biti će prikazano 10 filmskih naslova u ukupno 23 projekcije i isto toliko prilika da kino Europa postane vaš ljetni dnevni boravak.

'Kino Bibijada', filmski program namijenjen djeci i mladima, održavat će se tijekom cijele godine u kinu Europa, a nasljednik je vrlo popularnog istoimenog filmskog programa Zagreb Film Festivala, koji najmlađoj publici već godinama donosi odabrane kvalitetne naslove recentne europske i svjetske nezavisne kinematografije. Početak ovog cjelogodišnjeg kino programa iz direkcije kina Europa odlučili su obilježiti besplatnim ljetnim filmskim projekcijama za djecu i mlade.

Namijenjene dobnim skupinama od 5+, 8+, 9+ i 10+ (iako će nesumnjivo biti zanimljive svim generacijama), ove tople, poticajne ljudske priče, te lepeza zanimljivih igranih i animiranih likova opustit će vas, nasmijati, razdragati, motivirati, raspiriti vam maštu; uz njih ćete zajedno plakati, za njih ćete navijati, a naposljetku će, ukoliko im to dopustite, promijeniti - i vas i vaše mališane. Teško je strogo odabrati koji od ponuđenih naslova eksplicite ponuditi jer stvarno su se pobrinuli da izbor bude raznovrstan.

Filmu "Usvajanje odobreno" sigurno je najbolja preporuka Grand Prix i Nagrada publike na prošlogodišnjem Animafestu. Autobiografska priča južnokorejskog animatora Junga Henina, jednog od 200 tisuća djece posvojene nakon Korejskog rata. Junga, kojemu je sada 47 godina, policija je pronašla na ulicama Seula kada je imao 5 godina, nakon čega ga je usvojila belgijska obitelj. Nakon mnogo godina odlučio se prvi put vratiti u Seul kako bi još jednom udahnuo zrak svoje zemlje i pokušao pronaći biološku majku. Pratimo njegovo putovanje pomirenja sa svojim korijenima koje ga tjera da se ponovno, u animaciji, prisjeti djeteta kakvo je nekada bio.

"Usvajanje odobreno" ostvaruje emocijsku složenost kojoj teži, no svakako najbolji element filma su animacije. Crtež je upečatljiv, lijep i detaljan. Redatelji ovog vizualno i narativno snažnog filma su Leurent Boileau i Jung Henin.

"Ledeni zmaj" je film o pustolovini 11-ogodišnjeg dječaka Mika i o njegovoj potrazi za novim domom. Mik bježi na ledenom zmaju, sprijateljuje se s braćom Bengtom i Bertilom, zaljubljuje se po prvi put i naposljetku nalazi pod do kuće. Film odlikuju fantastično razvijeni likovi. Mik je prikazan kao otkačeni klinac, krajnje dopadljiv što se može zahvaliti i izvedbi glumca Philipa Olsena. Dodatni bonus ovog filma je ingeniozna uporaba zvuka, zvučnih efekata i glazbe. Posrijedi je film koji će klinci itekako znati cijeniti i u njemu dobrano uživati.

Martin Högdahl je režirao više od 40 kratkih filmova i dvije epizode dramske serije za javnu televiziju SVT. Filmografija: Ledeni zmaj (2012.), Odabir (2005.), Orka! Orka! (2004.), Tillträde förbjudet (2003.), Pojken som kunde prata med stenar (2000.).

"Pozdrav od Mikea!" film je koji se nakupio nagrada uzduž i poprijeko planete. Mike, dječak koji je mjesecima bio hospitaliziran, otpušten je iz bolnice. Ali kada njegova majka ne dođe po njega, ljubazna medicinska sestra se zabrine i kontaktira Centar za socijalnu skrb. Čini se da će Mike biti smješten u udomiteljsku obitelj. Mike smatra da je to smiješno. Svjestan je da njegova majka nekad previše pije, ali smatra da je sposoban brinuti se sam za sebe. Uz pomoć svog cimera Vincenta smišlja načine kako zaobići planove Centra za socijalnu skrb. Hoće li se Mike uspjeti vratiti u svoj dom?

Za Nizozemce se može reći da su velemajstori kinematografije za djecu i mlade. A i redateljica Maria Peters odlično se snalazi u tom tipu kinematografije. I u ovome filmu najbolja karika je mladenački glumački talent. Maas Bronkhuyzen je izvrstan u ulozi nestaška Mikea kojeg odlikuje čvrst stav i nepomirljivo avanturistički duh. Njegove ekspresije lica donose realizam u priču i tjeraju vas da suosjećate s njime zbog nesreće koja ga prati, ali jednako uspješno i nasmijava te pozitivira optimističnim duhom Mikea kojeg dočarava. Film koji će podjednako zabaviti odrasle i mališane koje prate.

Pozdrav od Mikea!: Trailer

Za one koji žele ziherašku zabavu za svoje klince ovog će ljeta Kino Europa u sklopu Bibijade prikazati oba, do sad snimljena, filma o Koku. "Koko i duhovi" u svakom je pogledu najbolji film za djecu nastao u samostalnoj Hrvatskoj. Kada stariji glumački kolege ni na koji način ne zasjenjuju mlade snage koje nose film, sigurni ste u dvije stvari: da su mladi glumci u filmu izuzetno talentirani i da je redatelj svjestan činjenice da snima film za djecu, odnosno da zna što radi i kako to treba napraviti.

Koko je dvanaestogodišnji dječak koji sa svojim roditeljima dolazi živjeti u veliki grad. Tamo, uz pomoć svojih novih prijatelja i susjeda, istražuje misteriozni slučaj smrti starca koji je nedavno doselio u obližnji stan. Starac se, naime, počne pojavljivati kao duh, no nitko ne zna zašto. Prvi film trilogije režirao je Daniel Kušan, sin pisca Ivana Kušana, literarnog oca Koka pa stoga ni ne čudi što je film oduševio svim svojim elementima.

Koko i Duhovi: Trailer

Odličan nastavak filma "Koko i duhovi" Daniel Kušan je samo producirao, ali se redatelj Dražen Živković s filmom "Zagonetni dječak" fenomenalno snašao na Kušanovoj ranijoj poziciji. "Zagonetni dječak" je logičan nastavak ranije snimljene uspješnice koja je poharala hrvatske kino dvorane. Tu smo već sigurni i da odabir Antonija Paraća za ulogu Koka nije bio slučajan.

'Zagonetni dječak' priča je o domišljatom i spretnom četrnaestogodišnjaku Koku koji, uz pomoć prijatelja, rješava novi misterij. Kokov prijatelj Tomo nedavno se doselio u grad i čezne za pustolovinama. Njihovu pažnju privuče novi učenik koji se neobično ponaša. Zajedno s prijateljicom iz škole, Marijanom, kreću u avanturu na kraju koje će se otkriti pomno čuvana tajna novog učenika. Jesu li Koko i prijatelji dorasli ovom zadatku? 

Detalje o ovim i ostalim filmskim naslovima kina Bibijada možete pronaći ovdje, a raspored projekcija pratite na ovom linku.

Kino Europa Mladen Šagovac animafest koko i duhovi ivan kušan daniel kušan zagonetni dječak Bibijada usvajanje odobreno kino bibijada ledeni zmaj


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?