Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Izložba i premijera animiranog filma "Jedan od mnogih" autorice Petre Zlonoge u Galeriji SC i MM centru!

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 23.10.2018. / Autor: Moj Film Izložba i premijera animiranog filma "Jedan od mnogih" autorice Petre Zlonoge u Galeriji SC i MM centru!

Otvorenje izložbe Jedan od mnogih autorice Petre Zlonoge održat će se u srijedu, 24. listopada u Galeriji SC u 20 sati. Otvorenju izložbe prethodit će premijera animiranog filma Jedan od mnogih u 19:30 sati u MM centru. Nakon projekcije filma uslijedit će kratki razgovor s autoricom i njezinim suradnicima na filmu. Izložba je otvorena do 31. listopada.

Riječ je o prvoj samostalnoj izložbi umjetnice, animatorice Petre Zlonoge koja je svojim dosadašnjim radom postigla zapažen status u animaciji u Hrvatskoj i inozemstvu. Ovom prilikom autorica će predstaviti kreativan proces nastanka i svojevrsno „proširenje“ svijeta istoimenog animiranog filma.

Kako na filmu, tako i u galerijskom prostoru, riječ, crtež i zvuk provode nas kroz međusobnu igru. Predočavajući svijet jednog lika, uvode nas u njegovu osobnu ali istovremeno i vrlo univerzalnu ljudsku potragu za smislom.

„Ja sam jedan. Jedan od mnogih.

Jedan od svih, a ipak jedini.

Što je to što tražim, a vječno mi izmiče?“

Prepuštajući se kreativnim impulsima, autorica izvodi različite idejne i tehničke kombinacije. Prevodi riječi u crteže, crteže u zvukove, zvukove u riječi i obrnuto, višestruko mijenjajući formu onoga na čemu radi.

Rad Petre Zlonoge predstavlja odmicanje od klasičnog procesa stvaranja animiranog filma. Umjetnica svoj proces ne bazira na unaprijed definiranoj narativnoj i vizualnoj kompoziciji, već idejni impuls prepušta slobodnom kretanju u svim produkcijskim fazama.

Ovaj slobodan proces kreativnog promišljanja u potpunosti može izmijeniti i preokrenuti početni idejni koncept te stvoriti umjetničko djelo u kojemu se iščitava autoričina intimna igra. Transformacijom segmentnih jedinica, koji sami sebe spontano organiziraju i pokreću, Petra stvara prepoznatljive cikluse koji se odvijaju na filmu i u galeriji.

Svijet u svom sveukupnom sadržaju, satkan od bogatstva prirode, bića, duhovnosti i beskraja, svijet je koji nismo u stanju cjelovito pojmiti i predočiti. Uprizoriti oku nedokučivo, veliko i moćno, iziskuje simultano širenje perspektive promatranja, vizualizaciju onoga što je iza samog fenomena, što znači i odstupanje od zakona fizike i društva. Tu autorica pronalazi polazišnu točku za promišljanje i vizualizaciju naše stvarnosti. ( iz predgovora, Iva Gašparović)

Izložbu organizira i predstavlja udruga AM centar audiovizualne kulture i multimedije u suradnji s programom Kulture SC-a te uz financijsku pomoć Gradskog ureda za kulturu grada Zagreba i Ministarstvo kulture RH.

Sve novosti vezane uz izložbu ”Jedan od mnogih” pratite i na web stranicama AM centra, dok novosti vezane uz film možete pratiti na web stranicama Bonobostudia. Facebook event.

animirani film mm centar jedan od mnogih


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?