Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Ištvančićevo Recikliranje u programu Save the Earth u Japanu

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 16.05.2013. / Autor: Moj Film Ištvančićevo Recikliranje u programu Save the Earth u Japanu

Kratki igrani film "Recikliranje" redatelja Branka Ištvančića uvršten je u službenu selekciju filmskog festivala Short Shorts koji će se održati od 23. svibnja do 16. lipnja ove godine u Japanu. Film "Recikliranje" je nominiran u natjecateljski program "Save the Earth" u koji je odabrano sedam kratkih filmova od prijavljenih 155 radova iz cijeloga svijeta, a natjecat će se za nagradu J-WAVE koju će birati pet slušatelja programa glavnog tokijskog radija. Prijašnji program pod nazivom "STOP! Global Warming Competition" (Stop globalnom zatopljenju!) koji je osnovan u okviru kampanje "Challenge 25" sada mijenja naziv i postaje "Save the Earth" kao apel za spas zemlje. Stoga je našem filmu pripala posebna čast u okviru ovako značajne nominacije!

Festival Short Shorts prvi put je otvoren 1999. godine u okrugu Harajuku japanskog glavnog grada Tokija, a 2004. godine postaje službeno akreditiran od strane Oscara, pobjedničkom nagradom Grand Prix postaje prihvatljiv u nominaciji za kategoriju kratkog filma u dodjeli godišnjih nagrada Oscar. Ove godine, festival je primio više od 5000 prijava iz cijeloga svijeta a za službeni program je odabran 81 film iz 38 zemalja. U povodu obilježavanja 20. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Japana i Hrvatske i ulaska Hrvatske u Europsku uniju u popratnom dijelu festivala će biti predstavljen program "Focus on Croatia" usmjeren na program hrvatskih kratkih i eksperimentalnih filmova.

Recikliranje: Trailer

Recikliranje je priča o romskoj obitelji s ruba Zagreba (otac Šaban, majka Šerifa, sin Ivan i još troje djece), koja u rano jutro odlazi na gradski deponij sakupljati robu. Pronađu gotovo nove košulju, odijelo i kravatu. Odjenu najstarijeg sina Safeta i svi skupa, zajedno sa susjedima, otiđu do najsuvremenijeg pogona za recikliranje. Safetu je prvi radni dan. Ideja priče je kroz recikliranje pokazati ciklus promjena koje zahvaća suvremeno društvo i jednu europsku metropolu. Romska obitelj skuplja, (reciklira), odjeću koja je ionako trebala završiti u tvornici za reciklažu, da bi uredila sina za posao u toj istoj tvornici.

Pored glavnih glumaca Slavena Knezovića, Ane Maras i Asima Ugljena zapažene uloge su ostvarili i Romi naturščici, a značajnu pomoć filmu i prilagodbu dijaloga na romski jezik pružio je Kasum Cana. Scenarist filma je Edi Mužina, direktorica fotografije Bojana Burnać, montažer Veljko Segarić a autor glazbe je Semir Sammy Hasić.

Film je bio prikazan na više svjetskih festivala, a u kino distribuciji je prikazan u okviru omnibusa "Zagrebačke priče" u produkciji Propeler filma.

festival branko ištvančić zagrebačke priče Asim Ugljen Recikliranje Slaven Knezović Short Shorts Ana Maras Save the Earth


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?