Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Ištvančićev film "Od zrna do slike" u selekciji Fingal Film Festivala

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 10.05.2013. / Autor: Moj Film Ištvančićev film "Od zrna do slike" u selekciji Fingal Film Festivala

Dugometražni dokumentarni film Od zrna do slike scenariste i redatelja Branka Ištvančića koji je nastao u koprodukciji između Hrvatske i Srbije uvršten je u službenu selekciju i natjecat će se za nagrade u konkurenciji programa dokumentarnog filma u okviru Fingal Film Festivala koji će se održati od 8. do 10. svibnja ove godine u Dublinu u Irskoj.

Dokumentarni film Od zrna do slike istražuje kulturu i umjetnički izričaj hrvatske nacionalne manjine u Vojvodini. Fokus filma je na slamarkama, bačkim narodnim umjetnicama koje su svoj idealni medij pronašle u slami iz koje su stvarale slike, skulpture i različite predmete. Film oslikava povezanost njihove svakodnevice i umjetničkog izričaja, njihov specifični socijalni i nacionalni položaj, a protagonosti filma su istaknute slamarke Ana Milodanović i Jozefa Skenderović, povjesničar umjetnosti Bela Duranci, svećenik Andrija Kopilović te publicist Naco Zelić.

Kroz niz razgovora i autentičnih snimki, film ukazuje na osamljenost pripadnika hrvatske zajednice u Vojvodini i potiče potrebu obnavljanja ove vještine i kulturne baštine koja postupno nestaje. Jedan od protagonista Ištvančićeva filma je i Ivo Škrabalo, hrvatski filmski kritičar, povjesničar i redatelj, koji je 1971. godine na istu temu snimio istaknuti dokumentarac "Slamarke divojke", po nekima i jedan od najboljih i antologijskih hrvatskih dokumentarnih filmova.

Autor filma Branko Ištvančić, redatelj igranih i nagrađivanih dokumentarnih filmova koji je inače i sam rodom iz Subotice i Tavankuta gdje se odvija značajan dio filma, veliku je pozornost usmjerio na poetsku atmosferu i vizualno. Poseban naglasak stavljen je na kompoziciju kadra, njegovu puninu sadržajem i značenjem, kolorističku autentičnost i likovnost, baš kao i na same "divojačke" slike. Poruka je jasna: život i umjetnost ovdje nisu odijeljeni već čine jedan život.

Film je premijerno prikazan u regionalnoj konkurenciji na festivalu Zagrebdox, potom je bio predstavnik HRT-a na prestižnom festivalu Prix Italy i više drugih filmskih festivala diljem svijeta tijekom 2012. godine, a u Hrvatskoj je dobitnik nagrade publike na festivalu Fibula u Sisku.

dokumentarni branko ištvančić Od zrna do slike


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?