Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Hrvatski filmovi i filmaši na 19. Sarajevo Film Festivalu

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 14.08.2013. / Izvor: HAVC Hrvatski filmovi i filmaši na 19. Sarajevo Film Festivalu

19. izdanje Sarajevo Film Festivala, koje će se održati od 16. do 24. kolovoza, u svojim će programima predstaviti niz intrigantnih hrvatskih filmova, filmaša i projekata. Šest naslova nalazi se u službenom programu dokumentarnog filma, po jedan u natjecateljskim programima dugometražnog i kratkometražnog filma, a još će ih se nekoliko predstaviti u ostalim programima festivala, kao i u programima namijenjenima filmskoj industriji i profesionalcima: na Docu Rough Cut Boutiqueu, CineLink+, Sarajevo grad filma te na Sarajevo Talent Campusu.

Apsolutni pobjednik Festivala igranog filma u Puli - Obrana i zaštita redatelja Bobe Jelčića (Spiritus Movens) otvorit će natjecateljski program igranog filma Sarajevo Film Festivala. Priča o jednom danu u životu sredovječnog muškarca kojem odlazak na sprovod dugogodišnjeg prijatelja može prouzročiti probleme sa susjedima ili s lokalnim političkim moćnikom premijerno je prikazana u programu Forum ovogodišnjeg Berlinalea, a na Festivalu igranog filma u Puli osvojio je čak sedam Zlatnih Arena, uključujući one za najbolji film, redatelja, scenarij te glavnog glumca (Bogdan Diklić) i glumicu (Nada Đurevska).

Obrana i zaštita: Trailer

U službenoj selekciji dokumentarnog filma bit će prikazano šest hrvatskih naslova - pet u natjecateljskom programu i jedan izvan konkurencije. Radi se o raznolikoj selekciji filmova od kojih svaki na specifičan i originalan način progovara o različitim elemetima hrvatske stvarnosti: žrtvama kredita u švicarskim francima u (U braku sa švicarcem Arsena Oremovića u produkciji Interfilma), suočavanju s ratnom prošlošću (Presuda Đure Gavrana u produkciji Pipsera), pitanju schengenskih granica (Mama Evropa Petre Seliškar u hrv.  koprodukciji Restarta), o neobičnom ponašanju turista blizu jedne srednjovjekovne crkve (Autofokus Borisa Poljaka u produkciji MILVA film i videa) te o osebujnom bračnom posredniku iz ruralnih predjela Hrvatske (Gangster te voli Nebojše Slijepčevića u koprodukciji Restarta i Fade Ina). Izvan konkurencije bit će prikazan Okupacija, 27. slika redatelja Pave Marinkovića (hrv. kop. Mitropa), dokumentarni film o jednom od najkontroverznijih hrvatskih filmova svih vremena - Okupaciji u 26 slika Lordana Zafranovića.

U natjecateljskom programu kratkometražnog filma bit će prikazan Sin redatelja Ivana Sikavice. Film govori o odnosu oca i sina, a pokušava odgovoriti na pitanje može li ih jedan trening ponovo povezati. Film je prikazan kao dio omnibusa Zagrebačke priče vol. 2 u produkciji Propeler Filma.

Gangster te voli: Trailer

Hrvatski film prisutan je i u ostalim programima Sarajevo Film Festivala. Za sudjelovanje na Docu Rough Cut Boutiqueu odabran je Mia, ja i kromosom viška u produkciji Hulahopa. Radi se o intimnom dokumentarnom projektu redateljice Eve Kraljević u kojem govori o odnosu sa svojom sestrom Mijom kojoj je dijagnosticirana mentalna retardacija. Za predstavljanje unutar CineLink+, programa industrijskog dijela festivala namijenjenom razvoju projekata s koprodukcijskim potencijalom, odabran je Što da se radi Gorana Devića, projekt dugometražnog dokumentarnog filma koji prateći sindikalne aktivnosti tijekom zatvaranja željezničke tvornice Gredelj postavlja pitanje mogućnosti suprotstavljanja radnika kapitalizmu.

U okviru programa Sarajevo grad filma, zaduženom za promoviranje i umrežavanje mlađih autora na regionalnoj filmskoj sceni, bit će prikazana Moja! Moja! Moja sobica!, kratkometražni igrani film Barbare Vekarić koji govori o svađi mlađeg brata i sestre koji pokušavaju dobiti sobu starije sestre, koja se seli na studij u inozemstvo. Mali debeli rakun, još jedan kratkometražni film Barbare Vekarić, uvršten je u Dječji program, gdje će se također prikazati i novi kinohit iz Kinoramine franšize o pustolovinama dječaka Koka - Zagonetni dječak u režiji Dražena Žarkovića.

Kao poseban gostujući program bit će prikazane Kockice, natjecateljski program Zagreb Film Festivala posvećen hrvatskom kratkometražnom filmu. U programu će se prikazati neki od najuspješnijih naslova predstavljenih u ovome programu: Terarij Hane Jušić, Babysitter Ivana Sikavice, Komba Tina Žanića i Onda vidim Tanju Juraja Lerotića.

Na Sarajevo Talent Campusu, sedmodnevnoj networking platformi za mlade filmske profesionalce, sudjelovat će glumice Sanja Drakulić i Sara Stanić, redatelji Ana Opačić i Mate Ugrin, producenti Tibor Keser i Ivana Marinić Kragić, filmska kritičarka Karla Lončar te scenaristica Mia Bucević. 

hrvatski film sarajevo film festival havc


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?