Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Gledamo hrvatsko na 10. Liburnia Film Festivalu

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 17.08.2012. / Autor: Moj Film Gledamo hrvatsko na 10. Liburnia Film Festivalu

Liburnia Film Festival već je 10 godina jedini hrvatski festival koji prikazuje isključivo domaće dokumentarne filmove i jedino je mjesto gdje na jednom mjestu možete pogledati izbor najnovije hrvatske produkcije. Festival se održava potkraj ljeta na otvorenom, u lučici u Ičićima pored Opatije i obavezno je mjesto susreta hrvatskih dokumentarista i njihove publike. Ovogodišnje, 10. Izdanje Liburnia Film Festivala održati će se od 29. kolovoza do 1. rujna 2012.

Program Liburnia Film Festivala

Ove godine publika u Ičićima će gledati film Posljednja ambulantna kola Sofije redatelja Iliana Meteva, nastao u koprodukciji Bugarske, Hrvatske i Njemačke, koji je nedavno na DokuFestu, međunarodnom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma u Prizrenu, proglašen najboljim filmom Balkana. Film je već na svojoj međunarodnoj premijeri u sklopu Tjedna kritike 65. međunarodnog filmskog festivala u Cannesu osvojio France 4 Visionary Award, a u međuvremenu je osvojio i Grand Prix za najbolji dokumentarni film trajanja iznad 30 minuta na 47. međunarodnome filmskom festivalu u Karlovym Varyma.

Posljednja Ambulantna kola Sofije: Trailer

Publika LFF-a gledat će i u posljednjih godinu dana najnagrađivaniji hrvatski dokumentarac, film Marijine riječke redateljice Željke Sukove koji je nagrađen na 46. međunarodnom filmskom festivalu u Karlovym Varyma gdje je u konkurenciji "East of the West" dobio nagradu "Fedora". Film je svjetsku premijeru imao na festivalu Hot Docs u Torontu, a pored ostalog je prikazan i na CPH:DOX-u u Kopenhagenu te na MoMA's Documentary Fortnight-u u New Yorku.

Marijine: Trailer

Već je nagrađivan i film Nije ti život pjesma Havaja redateljice Dane Budisavljević koja je nedavno na prizrenskom DokuFestu dobila nagradu "Best Balkan Newcomer", dok je na ovogodišnjem ZagrebDoxu film dobio nagradu publike i posebno priznanje žirija. U natjecateljskom je programu i "riječki" film  Bosanoga (sasvim slučajna smrt) redateljice Morane Komljenović koji donosi priču o riječkom hipiju Nenadu Vižinu koji je, bježeći od tadašnje milicije, tragično preminuo padom s prozora riječkog hotela Continental. "Bosanoga" je nagrađena na ovogodišnjim Danima hrvatskog filma nagradom za najbolju produkciju, a na ZagrebDoxu posebnim priznanjem žirija. Gledat će se i Veliki dan redatelja Đure Gavrana koji je osvojio Grand Prix na ovogodišnjim Danima hrvatskog filma. Za film o tome koliko je danas zahtjevno pripremiti tradicionalno vjenčanje i na što su sve mladi spremni pristati kada je riječ o "velikom danu", Gavran je osvojio i nagradu za najbolju režiju ocjenjivačkog suda.

Deseti LFF donosi i priču Gospođa Vladlena redateljice Nede Radić, u kojem gospođa Vladlena pripovijeda u kameru svoj život, od rođenja u jeku Drugoga svjetskog rata, pogibije roditelja i odrastanja u Zagrebu do kasnijih događaja koji pomalo "sve kompliciraju". Film Oblak redatelja Miroslava Sikavice donosi emotivnu priču o Luki Ritzu, mladiću koji je umro na zagrebačkim ulicama, dok se film Nasljeđa Tonćija Gaćine bavi problemom oboljelih od azbestoze, a nagrađivani redatelj Goran Trbuljak predstavlja svoj novi film pod nazivom L.E.F.

Oblak: Trailer

Publika u Ičićima gledat će i priču o Darku Kralju, čovjeku koji je osvojio zlatnu medalju na Paraolimpijskim igrama u Pekingu,u filmu Kralj redatelja Dejana Aćimovića. Zatim je tu i Krasotica večeri redatelja Davora Borića, kao i 25. SAT redatelja Tomislava Mršića koji govori o onom jednom satu "više" u prijelazu s ljetnog na zimsko računanje vremena.

U off-programu LFF-a, posljednjeg će dana festivala izvan konkurencije biti prikazani i regionalni filmovi nastali na području Primorsko-goranske i Istarske županije - Drug Ferlin redatelja Elvisa Lenića koji govori o životu, radu i djelu istaknutog vodnjanskog antifašista Antona Ferlina, zatim Jalova zemlja redatelja Željka Sarića koji donosi priču o prosvjedima zbog tvornice kamene vune Rockwool u industrijskoj zoni u Pićanu, te izbor dvaju kratkih filmova iz omnibusa Crossover riječkih autora Romana Perića i Ane Šegrt, nastalih u sklopu projekta hrvatsko-srpske filmske suradnje. Također će biti prikazana i tri filma nastala u produkciji organizatorske udruge Restart, Noćna redateljice Lucije Bušić, I'm nobody Barbare Matejčić i Nine Urumov, te Blokada Igora Bezinovića.

Blokada: Trailer

Sudeći po svemu navedenom, jubilarno izdanje LFF-a će obilježiti nikad jača selekcija hrvatskih dokumentaraca koji doživljavaju svoju renesansu. Liburnia Film Festival kao i svih prethodnih godina puše u jedra hrvatskom dokumentarnom filmu za kojeg vlada sve veći interes kako publike i djelatnika u kulturi tako i medija. Pitoreskna lučica u Ičićima tako više nije samo prekrasna kulisa za prikazivanje dokumentaraca nego i sigurna luka za domaći dokumentarni film iz koje plovi dalje u svijet.

O festivalu

Od svog nastanka 2003. godine na festivalu je prikazano ukupno 175 filmova, a do sad su bili zastupljeni filmovi gotovo svih važnijih hrvatskih produkcija koje se bave dokumentarcima, kao što su: Fade In, Factum, Hula hop, Hrvatski filmski savez, Nukleus Film, Maxima Film, Pulska filmska tvornica, Olimp, 4film, HRT, pa i nekoliko zanimljivijih amaterskih radova. Od samog početka Liburnia FF je natjecateljskog karaktera. Tročlani žiri izabire glavnu nagradu, te opcionalno posebno priznanje, a svog favorita bira i publika.

Program se sastoji od osam programskih slotova u četiri dana, šest ih je natjecateljskih, a dva su posebni program u kojemu ugošćavamo partnerske festivale.

Mnogim filmašima LFF je bio premijerno hrvatsko festivalsko prikazivanje, poput filma "Mila traži Senidu" Roberta Zubera, "Povratak u grad", Hrvoja Juvančića, "PM" Irene Škorić, "Naša tvornica" Željka Sarića, "Larissa – Mirna žena", Mladena Ćapina, i drugih.

Liburnia Film Festival nastao je kao potreba tih godina da se na jednom mjestu prikaže sve zanimljivija hrvatska dokumentarna produkcija, a do danas je ostao jedini festival domaćeg dokumentarnog filma u Hrvatskoj.

Oblak

festival dokumentarni film liburnia film festival lff program marijine Kralj Oblak Blokada posljednja ambulantna kola sofije


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?