Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Gledali smo: Na rubu sna

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 05.03.2010. / Autor: Moj Film Gledali smo: Na rubu sna

Autor: Ines Ignjačić
Ocjena: 10/10

Film škotske redateljice Amy Hardie svojim bi naslovom mogao privući pozornost širih masa, no nije uvjet. Međutim, usuđujem se reći da je njegova kvaliteta iznimno visoka na mnogim razinama, pa je tako prilagođen i znanstvenicima i laicima iz područja psihologije, medicine, filozofije, religije, pa čak i znanstvene fantastike.

Film je kvalitetan, kako rekoh, višeslojno. Prvo, s tehničke strane. Autorica je redateljica, pa je jasno da je na filmu radila vrlo stručna ekipa, od snimatelja do montažera. Hardie je također producentica na ovom filmu – koji govori upravo o njoj, a poznato je da su informacije iz prve ruke najpouzdanije.

Nadalje, sama tematika je bliska svakom gledatelju, jer obrađuje teme sna, straha, obitelji, borbe – drugim riječima, teme s kojima se svatko susreće svaki dan.

Zahvaljujući znanstvenoj komponenti ovaj film podsjeća na BBC-eve setove dokumentaraca Brain Story ili pak Superhuman. Kako neuroni funkcioniraju u ljudskom mozgu? Zašto sanjamo? Koja je znanstvena podloga naših snova? I – ono najzanimljivije – je li san prediktor onoga što će nam se dogoditi u stvarnom životu?

Amy je majka troje djece, u sretnom braku. Živi u kući u kojoj su stoljećima živjele generacije njezine obitelji. Radi kao redateljica i sretna je. Jedne noći usne da je njihov konj umro. Sljedećeg dana uistinu ga pronađu mrtvog. No, Amy to pripiše slučajnosti. Međutim, kada nakon nekog vremena sanja da joj pokojni bivši muž (i otac njezinog najstarijeg djeteta) poruči da će umrijeti na svoj 49. rođendan, Amy ne može prestati razmišljati o tome.

U trenutku radnje ima 48 godina. Nalazi se u situaciji kada ne zna čemu može vjerovati i kako se treba postaviti. Treba li svaki dan odbrojavati dane do svoje smrti, ili zanemariti san i živjeti svaki dan kao da će živjeti vječno?

U međuvremenu oboli od fibroze pluća. Potraži savjete liječnika, psihoanalitičara, svjetskih stručnjaka za područje snova. Naposljetku potraži i pomoć šamana. Ipak, pita se je li sve to dovoljno i ima li uopće pomoći. Ako ima, je li ona u rukama nekog drugog, ili nje same?

Riječ je o obrazovanoj i inteligentnoj ženi koja nije praznovjerna i ne prihvaća stvari olako. No, katkad su znakovi koji dolaze iznutra jači od „opipljivih“ znakova. Amy je u nezavidnoj situaciji i traži izlaz iz nje. Bori se protiv prirode, intuicije, fizičkog oboljenja pluća, možda čak i protiv sudbine - a pritom nastoji ostati dobra majka i, konačno, vjerna sebi, u nadi da borba nije uzaludna

smrt zagrebdox Na rubu sna san Škotska život praznovjerje psihologija Amy Hardie


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?