Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Glazbeni dokumentarac “Berislav Š. Proces” Irene Škorić premijerno na Starigrad Paklenica film festivalu

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 10.08.2011. / Piše: Iva Cikojević Glazbeni dokumentarac “Berislav Š. Proces” Irene Škorić premijerno na Starigrad Paklenica film festivalu

Nakon što je svojim dugometražnim prvijencem 7 seX 7, premijerno prikazanim na Pulskom filmskom festivalu, uskovitlala medijsku prašinu, svestrana je i uspješna redateljica I scenaristica, iz zavodljivog svijeta erotike napravila žanrovski skok i zaplivala glazbenim vodama pa upravo pakira kofere za netom otvoreno drugo izdanje Starigrad Paklenica film festivala, gdje će festivalsku premijeru doživjeti njen glazbeni dokumentarac "Berislav Š. Proces", jedan od dva filma koji brane domaće boje u konkurenciji ( od prijavljena 124 sa svih strana svijeta izabrano je 20) za prestižne nagrade.

Na jedinom međunarodnom festivalu glazbenog dokumentarnog filma u ovom dijelu Europe, prepunom pravih filmskih poslastica, poput dugo očekivanog dokumentarca Pjera Žalice o Plavom orkestru upravo pristiglom sa Sarajevskog festivala, filma o Bijelog dugmetu kroz kameru Igora Stoimenova, hrvatske premijere filma o White Stripesima Emmeta Malloya, te impresivnog uratka Music by Prudance Oscarovca Rogera Ross Williamsa koji će u društvu prošlogodišnjeg pobjednika Phila Grabskyja uveličati festival, filmski će sladokusci u nesvakidašnjem portretnom dokumentarcu "Berislav Š. Proces" koji prati privatne i poslovne trijumfe i padove vrsnog umjetnika na vrhuncu, a ne kako to obično biva, na zalasku karijere, moći uživati u srijedu 10. kolovoza.

Berislav Šipuš Proces - Irena Škorić

Nit vodilja 70-minutne priče o osebujnoj umjetničkoj osobnosti i profesionalnom putu glazbenog maestra Berislava Šipuša, jedinog Hrvata koji je držao dirigentsku palicu u čuvenoj milanskoj Scali i jednog od najizvođenijih hrvatskih autora uopće, su jedinstveni trenutci koje doživljava tijekom skladanja novog djela, baleta Proces, koji je nastao prema motivima Franza Kafke, a praizvedbu je imao na 25. Muzičkom biennalu u zagrebačkom HNK, kao i odškrinuta vrata njegovog intimnog života gdje se taj neoromantik koji glazbu smatra istinom i igrom, autorici emotivno „razgolitio“ do kraja i tako cjelokupnom dokumentarcu utisnuo završni pečat i posebnu draž.

Berislav Šipuš Proces - Irena Škorić

U filmu, nastalom u produkciji HRT-a, pojavljuje se i hrvatski predsjednik Ivo Josipović, i to još dok nije ni krenuo u utrku za šefa države, a kako je poznato da on ima mnogo glazbenih gena, tako ga je s Berislavom upravo povezala glazba. Što su jedan drugome imali za reći, ostaje iznenađenje za gledatelje, no osim glazbeno-prijateljske veze, zajednički im je svakako i prenatrpani raspored ispunjen brojnim obavezama, u kojem je Berislav Šipuš ipak ( koji vodi i zagrebački Muzički biennale, i Osorske večeri, i Hrvatsku glazbenu mladež i ansambl Cantus ) pronašao dragocjeno vrijeme i iznjedrio glazbenu kulisu za erotsku humornu dramu 7 seX 7 koju je, budući da je sklopljena od sedam priča snimljenih u sedam kadrova, zamislio kao suitu od sedam stavaka, oplemenivši je popularnom glazbom na tragu jazza te baroknim štihom gdje glavnu „glazbenu ulogu“ imaju čembalo i gudački korpus. 

Berislav Šipuš Proces - Irena Škorić

Dok se festivalska atmosfera zahuktava i očekuje se konačan sud o nagradama žirija u sastavu  Deborah Young, Edina Karamazova i Danila Šerbedžije, glazbenom dokumentarcu „Berislav Š. ProcesIrene Škorić stigla je pozivnica za festival u Opuzenu, kamo putuje krajem kolovoza.

dokumentarac premijera Irena Škorić festival Glazbeni Starigrad Paklenica Film Festival Berislav Š Proces


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?