Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Dvije filmske i jedna europska premijera na 11. Tabor Film Festivalu

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 06.06.2013. / Autor: Moj Film Dvije filmske i jedna europska premijera na 11. Tabor Film Festivalu

Dvor Veliki Tabor  u Desiniću ponovo otvara svoja vrata od 13.-16. lipnja jedanaestom Tabor film festivalu, na kojem posjetitelje čekaju filmovi u domaćoj i međunarodnoj konkurenciji, filmske premijere, gostujući filmski programi, filmske radionice, izložba te popratni glazbeni program.

Svjetsku premijeru na 11. Tabor film festivalu imat će njemački film Ti si međutim luka (Du aber bist der Hafen ) scenaristice Fabienne Elaine Hollwege u režiji Astrid Köhler. Ovaj igrani film, inspiriran pjesmom Masche Kaléko, intrigantne i aktualne tematike, govori o ženi u rascjepu između želje da se smiri i žudnje da bude gdje i s kim god želi, te postavlja pitanja o smislu ljubavi, o neostvarenim strastima, majčinstvu i potrebi da se pronađe sreća.

Ti si međutim luka
Ti si međutim luka

Posve drugačije tematike hrvatski je film koji će također svoje premijerno prikazivanje doživjeti na ovogodišnjem Taboru. Dokumentarac Tomislava Jelinčića govori o posljednjem danu pred odlazak u mirovinu, postavljajući pitanja što se doista događa na taj dan koji mnogi u svome radnom vijeku često zazivaju i priželjkuju. No, uz to, ovdje se ne radi o bilo čijem posljednjem radnom danu - glavni akter ovoga dokumentarca je ni manje ni više Luka Bebić, nekadašnji predsjednik Hrvatskog sabora, u nas poznat i kao dragi barba Luka. Odlazak barba predsjednika još je jedan u nizu izuzetno uspješnih dokumentaraca ovog mladog redatelja koji je nedavno svojim filmovima osvojio nagrade i na Danima hrvatskog filma i Zagrebdoxu, široj javnosti poznatog kao voditelja RTL-ova dnevnika.

Odlazak barba predsjednika
Odlazak barba predsjednika

Europsku premijeru na 11. TFF-u imat će čileanski dokumentarac Sretan rođendan, Emily (Feliz Cumpleanos Emily), redatelja Marcela Kiwija, koji nam prikazuje što se događa ostarjelome bračnom paru kad ljubav prema raseljenoj djeci nadomještaju ljubavlju prema kućnome ljubimcu.

Sretan rođendan, Emily
Sretan rođendan, Emily

Tabor na svom programu s ponosom ugošćuje i filmove koji su nagrađivani na relevantnim svjetskim festivalima. Film Poljaka Grzegorza Zaricznyja Zviždaljka (Gwizdek) osvojio je prestižnu  Short Film Grand Jury nagradu na slavnom Sundance festivalu. Ovaj dokumentarac prati mladog Marcina promatrajući ga iz tri perspektive - privatnog života, posla i hobija - nogometa. U svakom od tih područja Marcin se doima nespretnim, a i, ruku na srce, baš mu se i ne žuri odrasti. Taborska publika moći će pogledati kako na to sve gledaju njegova majka i okruženje.

Sa Sundancea kao najbolji animirani film dolazi i Irski narodni namještaj (Irisk folk furniture) Tonyija Donoghuea, animirani dokumentarac o popravljanju i recikliranju u ruralnoj Irskoj, višestruko nagrađivan na mnogim festivalima.

Pobjednici s Tampere film festivala  također će biti prikazani taborskoj publici, a riječ je o filmovima: Vrata života (Häivähdys elämää) finskog dvojca Hannesa Vartiainena i Pekke Veikkolainena koji je na Tamperi proglašen najboljim dokumentarcem,  Ubojstvo u Junínu (Asesinato en Junín) Argentinca Andrewa Sale - najboljim igranim filmom, te dobitniku Grand Prixa Tampere, britanskome filmu Gomila muškaraca (The Mass of Men) Gabriela Gaucheta, koji govori o nezaposlenom pedesetpetogodišnjem Richardu koji kasni tri minute na sastanak u centar za zapošljavanje, te pokazuje kako rigidnost sistema navodi na očajničke poteze.

Norveški film Prenagljen (Premature, r: Gunhild Enger) također na Tabor film festival dolazi kao dobitnik Grand Prixa na britanskom festivalu Encounters , te dobitnik posebne pohvale na festivalu u Uppsali, a donosi priču o norveško-španjolskom ljubavnom paru, Martinu i Luciji. Popis filmskih poslastica sa svjetskih festivala ovime nije zaključen, jer će se u programu naći i filmovi iz konkurencije filmskih festivala poput Cannesa i Berlinarea, čime organizatori festivala jamče zanimljivost i izvrsnost, ali i žestoku konkurenciju ovogodišnjeg filmskog programa.

Balavica
Balavica

U utrci za najbolji domaći film među dvadeset i devet kandidata između ostalih naći će se i autori poput Igora Mirkovića s filmom Balavica, Predraga Ličine s filmom Teleport Zovko, tu su i Aldo Tardozzi s Mucicom, Hana Jušić s nagrađivanim filmom Terarij, Damir Žeželj s animiranim filmom Fibonaccijev kruh, Natko Stipaničev s Finili su Mare bali, Sara Hribar s igranim filmom Od danas do sutra, a Đuro Gavran na Tabor se vraća s filmom Presuda. To je tek dio domaćih autora u čijim ćemo filmovima uživati na ovogodišnjem Taboru.

Teleport Zovko
Teleport Zovko

Sedamdeset i četiri filma u međunarodnoj i domaćoj konkurenciji natječu se za nagrade čiji ukupan fond iznosi 2.500 eura.  Filmovi u konkurenciji moći će se pogledati u Kinu Rustica, Kinu Salon i Kinu Tabor Varoš, na programu će biti u večernjim satima, a osim stručnih žirija svoj glas za najbolji film dat će i publika.

Službena stranica festivala

festival tff tabor film festival program


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?