Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Dva Vafija ostaju u Hrvatskoj, jedan putuje u Veliku Britaniju

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 01.05.2011. / Autor: Moj Film Dva Vafija ostaju u Hrvatskoj, jedan putuje u Veliku Britaniju

Dodjelom nagrada u multimedijskom centru Kult i svečanim zatvaranjem završio je 2. internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin – VAFI, koji je organizirao Filmsko-kreativni studio VANIMA pod pokroviteljstvom Grada Varaždina i Hrvatskog audiovizualnog centra.

U tri kategorije za statuu Vafi i četiri ravnopravne druge nagrade po kategoriji natjecalo se 87 animiranih filmova u pet službenih projekcija, a nakon odgledanih 300 minuta žiri u sastavu Dan Bennet, predsjednik te članice Vera Vlajić i Ana-Marija Vidaković odabrao je najbolje. 

U kategoriji MINI – statuu Vafi dobio je animirani film "Ludara" (Nuts House)  devetogodišnje djevojčice-animatorice Sonje Pongračić iz Kreativno-filmskog studija VANIMA iz Varaždina. 

U kategoriji MIDI – statuu Vafi dobila je grupa autora iz Velike Britanije za animirani film "Može li se crva naučiti plesati tango?" (Can you teach a worm to tango?) Stogursey Primary School iz Bridgetowna.

U kategoriji MAXI – statua Vafi pripala je animiranom filmu Jane Fantov (17) i Stelle Hartman(14) iz zaprešićkog  FKVK-a – "1000 ždralova"(1000 Cranes).

Predsjednik žirija Dan Bennet istaknuo je kako je na VAFI-ju vidio mnogo prekrasnih i kvalitetnih animiranih filmova  različitih stilova,  te da Festival na najbolji način predstavlja stvaralaštvo djece i mladih, što je izvrsno za budućnost animacije u cijelosti.

Nuts House
Prizor iz filma "Nuts House"

Animatorice iz Tajvana, iznenadile su publiku na zatvaranju izvevši lutkarsku predstavu, koja ih je nagradila velikim pljeskom. U dobroj atmosferi na zatvaranju pri preuzimanju nagrada, vladalo je oduševljenje i razdraganost i publike i nagrađenih, a pojavile su se i suze radosnice. 

Prepuna dvorana Kulta na otvorenju i zatvaranju festivala, ali i svim službenim i off projekcijama animiranih filmova za djecu i odrasle samo je potvrdila dobar izbor filmova i programa te da je VAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin već u svom drugom izdanju zauzeo važno mjesto među takvim festivalima u svijetu. Govori o tome i podatak da je u tri dana festivala Varaždin bio domaćin više od osamdeset gostiju velikih i malih animatora iz SAD-a, Kine, Tajvana, Poljske, Izraela, Srbije, Slovenije, ali i brojnih hrvatskih gradova (Šibenik, Rijeka, Osijek, Zagreb, Zaprešić, Čakovec...)

Can you teach a worm to tango
Prizor iz filma "Can you teach a worm to tango"

Veliko zanimanje studenata, djece i odraslih za radionice koje su na festivalu održali Josh Staub, animator iz Disneya , Dan Bennet, osnivač i producent ovogodišnjeg partnerskog festivala - Los Angeles Children's Film Festival, predstavnici Luminusa, volonterke Iva i Željka Tkalec te Klinfo kutak pokazale su da su i teme – kako napraviti uspješnu reklamnu kampanju, kako do karijere u Disneyu, kako nastaju Disneyevi blockbusteri i pripovjedne tehnike u Disneyevim filmovima, pa i crtanje likova, odnosno izrada origami ždralova - pun pogodak.

Animirani filmovi od oskarom nagrađenog Surogata do prvi puta na VAFI-ju prikazanog "Dobrodošli na planet Zemlju" našeg jedinog Oskarovca Dušana Vukotića, kojem je ovogodišnji Festival bio posvećen uz atraktivnu izložbu u palači Herzer na kojoj su organizatori izložili fotografije koje prikazuju dio njegova života i nagrade koje je dobio, pa slike iz njegovih filmova, te knjigu snimanja u pravoj veličini, u kojoj se vidi koliko su Vukotiću pri stvaranju filmova bili važni detalji također su bili izvrsno posjećeni.  Izložbu je otvorio veteran zagrebačke škole animiranog filma i Vukotićev prijatelj Borivoj Dovniković – Bordo, ujedno i partner prošlogodišnjeg VAFI-ja.

1000 Cranes
Prizor iz filma "1000 Cranes"

Brojni su  gosti jednako oduševljeni Festivalom i baroknim gradom, koji će, kako je istaknula Vesna Dovniković, predsjednica ASIFA-e Hrvatske i glavna tajnica svjetske ASIFA-e, zahvaljujući ovom jedinstvenom festivalu koji njeguje i predstavlja stvaralaštvo djece i mladih, postati centar svjetske animacije.

Obzirom je dio gostiju bio smješten u varaždinskim obiteljima, posebnu pohvalu gosti su uputili i domaćinima – Varaždincima.

Atraktivan program festivala, prekrasan grad i gostoljubivost Varaždinaca pohvalio je i Dan Bennet, osnivač partnerskog festivala iz Los Angelesa.  Razveselio ga je odaziv djece i mladih na radionice i predavanja, ali i na projekcije animiranih filmova s partnerskog  festivala.

Odrasli su se pak u velikom broju odazvali na projekcije odabranih filmova iz arhive Animafesta, koje je odabrala savjetnica Festivala Margit Antauer.

JOSH STAUB i DAN BENNET
Josh Staub (Disney) i Dan Bennet (Los Angeles Children's Film Festival)

I humanitarna akcija  VAFI 4 Japan, koja je organizirana u suradnji s Crvenim križem Varaždinske županije za stradale u katastrofalnom potresu i tsunamiju u Japanu također je izazvala veliki interes i odaziv brojnih donatora, a više od pedeset djece, mladih i odraslih u palači je Herzer na radionici  održanoj tim povodom,  naučilo izraditi origami ždralove te nešto više o samom Japanu.

A iduće godine, 3. VAFI - internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin održat će se od 13. do 15. travnja, a partner će biti  - Japan.

Disney festival moj film animirani film djeca havc vafi varaždin dušan vukotić vanima internacionalni festival mladi asifa surogat krava na mjesecu igre Dobrodošli na planet Zemlju Dan Bennett Josh Staub Childrens Film Festival


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?