Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Dolazi Zagreb Indie Revija filmova

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 28.10.2014. / Autor: Moj Film Dolazi Zagreb Indie Revija filmova

Zagreb Indie Revija filmova uvod je u drugi hrvatski filmski festival koji će se odvijati u multipleks kino dvoranama. Svojedobno je Zagrebdox selidbom svojih festivalskih projekcija u kino dvorane Cineplexxa, smještenog u Kaptol Centru, uspio dodatno omasoviti publiku probranih dokumentarnih filmova. Discovery (kontroverzni ogranizator Vukovar Film Festivala) odlučio je na sličan način omasoviti publiku zainteresiranu za filmove nezavisne produkcije pa su, u suradnji s najvećim kinoprikazivačem u Hrvatskoj, pokrenuli reviju nezavisnih filmova a koju, to čak niti ne kriju, planiraju dogodine pretvoriti u filmski festival. Koliko je ovo ambiciozno? Vrlo, ali ne i nemoguće izvedivo.

Zagrebdox je najbolji pokazatelj da je inače strogo definiranu, dakle izbirljivu, filmsku publiku moguće proširiti smještanjem filmskih zbivanja u komercijalnim kino dvoranama. Iako je većina filmova koji će se prikazivati na ovoj reviji već obišla neke filmske festivale u Hrvatskoj, mogućnost ponovnog gledanja filmskih specijaliteta kao što je "MamaXaviera Dolana, "Karta do zvijezdaDavida Cronenberga ili pak mađarskog kandidata za strani Oscar "Bijeli BogKornela Mundruczoa siguran je mamac za istančane filmofile, tako da ova revija stvarno ima potencijal ispunjavanja svrhe. S obzriom da se revija pokreće u partnerstvu sa CineStarom, te će kompletan filmski raspored biti prikazivan u svim najvećim gradovima u kojima ovaj kinoprikazivač ima svoja filmska platna, Zagreb Indie ima tendenciju postati najveći festival u Hrvatskoj. Je li tako nešto izvedivo?

Trailer - Karta do zvijezda

Igor Rakonić, direktor Discoveryja, ni po ovom pitanju ne skriva svoje karte pa sasvim otvoreno priznaje da su to ionako filmovi na koje ovaj distributer već ima otkupljena prava prikazivanja a glavni adut im je, kaže, to što će svi nezavisni filmovi iz svijeta dobiti jednak tretman. Nadodaje i da su festival već prijavili meritornim adresama, tako da su šanse da se Zagreb Indie Revija već iduće godine vrati kao filmski festival.

Na konferenciji za medije koja je dana održana u multipleksu CineStar Zagreb (Branimir centar) prikazani su trailer glavnih filmskih aduta revije. Film kojim će Revija 30. listopada službeno biti otvorena je "Karta do zvijezdaDavida Cronenberga. Riječ je o satiričnoj drami s  Julianne MooreMiom WasikowskavomJohnnom CusackomRobertom PattinsonomOliviom WilliamsSarah Gadon i Evanom Birdom u glavnim ulogama. Julianne Moore se s ovim filmom na Cannesu okitila Zlatnom palmom, a glumi poznatu glumicu Havanu Sergand kojoj slava rapidno opada, a lik je skrojila kao amalgam filmskih zvijezda koje je tijekom svoje karijere susretala. Iako kroz cijeli film znate što vas očekuje, ništa vas ne može pripremiti na ono što će se ustvari dogoditi.

Također jedan od atraktivnih naslova koji obećava je "Noćne kronike" s Jakeom Gyllengaalom u ulozi medijskog freelancera a koji koracima prema slavi kroči kroz šokantne, brutalne događaje. Film nudi mračno i provokativno viđenje modernih medija koje prezentira kao bešćutne tvornice jeftinog uzbuđenja stvorenog praćenjem brutalnih zločina. Da ne ispadne da smo odabrali same mračne naslove, zgodan film koji bi se mogao dopasti publici ove nove filmske revije je "Rudderless" u režiji Williama H. Macyja kojemu je ovo cjelovečernji debi. Duboko potresen gubitkom sina, shrvani otac (Billy Crudup) pronalazi kutiju s njegovim demo snimkama. Oduševljen skrivenim talentom svoga djeteta, on osniva band u nadi da će tako lakše prebroditi najteže trenutke u životu. Vjerojatno najbolji dio filma i jeste glazba, odnosno njena emocija snažno vezana uz samu dubinu priče.

Trailer - Noćne kronike

Zagreb Indie Revija kreće u četvrtak 30. listopada i traje do 6. studeni, paralelno u ZagrebuSplituOsijekuRijeci i Mostaru što je čini jednim od prostorno najvećih filmskih događaja ove godine, a ako se najave obistine dogodine i najprostranijim filmskim festivalom u Hrvatskoj. I susjedstvu…

Program Zagreb Indie Revije možete pronaći ovdje, cijene ulaznica su festivalskih 25kn a vjerojatno će se do četvrtka pojaviti i mogućnost kupovine paketa ulaznica po nešto povoljnijoj cijeni.

Ako je ovo način da se omasovi publika koja voli filmove iz nezavisne produkcije, ne samo one pod pokroviteljstvom MEDIA programa, nego iz cijelog svijeta mi je pozdravljamo kao dobrodošao potez kontroverznog distributera.

John Cusack Julianne Moore David Cronenberg zlatna palma Cinestar Rijeka Cinestar Zagreb discovery film Igor Rakonić cinestar osijek Discovery film i Video cinestar mostar Xavier Dolan kornel mundruczo bijeli bog zagreb indie revija zagreb indie revija filmova zagreb indie


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?