Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Dobar posao u Cannesu

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 25.05.2011. / Autor: Moj Film Dobar posao u Cannesu

Dobra kob snašla je hrvatske filmske lovce u Cannesu gdje je Hrvatska konačno upala u oko stranim producentima i predstavnicima raznih tvrtki za produkciju filmova. Prema najnovijem HAVC-ovom izvješću, već bi slijedeća godina mogla biti plodonosna za hrvatske filmaše kojima se smiješi sijaset izdašnih poslova koje bi mogli donijeti strani filmaši na ove vizualno bogate i raznolike krajeve Lijepe naše. Kako se dalo naslutiti prije filmskog festivala u Cannesu, HAVC je na krilima paketa zakonskih mjera kojima bi trebao biti financijski olakšan dolazak stranih produkcija u našu zemlju, agresivno nastupio ne bi li privukao pažnju željene strane „lovine“ koja bi već u narednoj godini mogla izdašno sudjelovati u podizanju posrnulog nacionalnog BDP-a. 

U Hrvatskoj možda nije moguće snimati pustinjske pejzaže – ali je zato moguće snimiti bilo što drugo.

Ovaj tako mali teritorijalni prostor obiluje nevjerojatnim prirodnim raznolikostima kao da je veličine Italije i Francuske. Da, i u Francuskoj ćete pronaći prekrasnu morsku obalu, nepregledne padine vinograda, močvarne pustopoljine i planinske klance, srednjovjekovne utvrde ili barokne kurije, kompletan set prirodne scenografije za snimanje filmova, ali... Ali ćete u Francuskoj morati potrošiti cijele dane kako bi pospajali sve te silne setove snimanja dok bi u Hrvatskoj glumci sa filmskog seta smještenog na nekom otoku za svega dva-tri sata mogli stići u neki veliki studio u Zagrebu i još isti dan prebaciti se na treći set smješten, primjerice, u Jelenovom klancu kod Plitvičkih jezera. Drugim riječima, da je kojim slučajem reklama za čuveni Taft snimana u Hrvatskoj bila bi zaista napravljena za svega jedan dan i što je najbolje – frizura bi i dalje bila postojana.

Mjere za poticanje ulaganja i snimanja u Hrvatskoj još nisu pravski ni zaživjele a već se mogu naslutiti mogući rekordni rezultati. I to ne bilo kakvi rezultati! Čini se da bi projekti koji su za sad ponuđeni Hrvatskoj, odnosno našim predstavnicima u Cannesu (HAVC), mogli financijski dvostruko premašiti godišnja novčana davanja za filmske djelatnosti u našoj zemlji. Pored, očito, uspješnog predstavljanja poticajnih mjera za ulaganje u Hrvatsku filmsku industriju sa francuskim predstavnicima je dogovoren prijedlog međudržavnog sporazuma o koprodukcijama Hrvatske i Francuske a poseban interes stranih kupaca izazvali su filmovi 'Lea i Darija' Branka Ivande te 'Koko i duhovi' Daniela Kušana.

Dobar posao u Cannesu

O najavljenim Mjerama poticaja u domaćoj audiovizualnoj proizvodnji kojima se međunarodnim projektima može priznati olakšica u visini do 20% od ukupnog iznosa sredstava uloženih u filmsku proizvodnju na području Republike Hrvatske i koje bi na snagu trebale stupiti krajem tekuće godine, početkom svibnja izvijestio je prestižni glasnik filmske industrije Variety, a vijest je odjeknula u brojnim domaćim i svjetskim medijima. Predstavnici HAVC-a predvođeni ravnateljem Hrvojem Hribarom iskoristili su stimulativnu buku koja se stvorila oko jednog od najvažnijih europskih i svjetskih filmskih događaja - 64. međunarodnog filmskog festivala u Cannesu (održanog od 11. do 22. svibnja 2011.) kako bi fokusiranom i žestokom kampanjom nastavili rutu zacrtanu Nacionalnim programom promicanja audiovizualnog stvaralaštva 2010.- 2014.

Najava spomenutih Mjera poticaja rezultirala je velikim brojem sastanaka s producentima, organizacijama i voditeljima filmskih i televizijskih projekata, izravno zainteresiranih za snimanje u Republici Hrvatskoj, a predloženi model je predstavljen vodećim europskim financijskim stručnjacima s ovog područja.

Misija hrvatske delegacije u Cannesu tako se pretvorila u neku vrstu šestodnevnog pitching foruma tijekom kojeg je HAVC-u ponuđeno nekoliko filmskih projekata spremnih za realizaciju. Ti projekti kreću se u financijskom rasponu od europskih filmova (2-3 milijuna eura), do velikih koprodukcija i serija (8-15 milijuna eura) velikih internacionalnih produkcija sa sjedištem u SAD. Neke od najvažnijih institucija i imena s kojima je dogovarana suradnja su produkcijske tvrtke Lakeshore, Reunion Pictures Canada, te producenti poput Bena Barenholtza (producent ranih filmova braće Cohen), Carole Scotta (producentica dobitnika Zlatne palme 'Razreda' Laurent Canteta) i dr. Važan pozitivan ishod su sastanci i veliki interes koji su pokazali financijski savjetnici međunarodnih producenata kao i predstavnici odvjetničkih tvrtki, poput Ernst & Young, Olsberg i dr.

'Iz navedenog je očit interes i posve je izvjesno da je potražnja izvanredna, a trenutak koji je RH odabrala - jedinstveno povoljan', izjavio je ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar. Od implementacije Mjera poticaja očekuje se, prije svega, lukrativan utjecaj na zaposlenost, domaća ulaganja i zaradu od filmske djelatnosti.

Također, na sjednici predstavnika HAVC-a s Frédéricom Bereyziatom, ravnateljem međunarodnih poslova Francuskog nacionalnog filmskog centra - CNC (Centre National de la Cinematographie), i njegovom zamjenicom, Jacqueline Ada, dogovoren je prijedlog Međudržavnog sporazuma o koprodukcijama Republike Hrvatske i Republike Francuske koji će biti proslijeđen nadležnim ministarstvima obiju zemalja te se po njegovu dovršenju očekuje potpisivanje od strane ministara Frédérica Mitterranda i mr. Jasena Mesića.

Ravnatelj HAVC-a sastao se i s europskom povjerenicom za obrazovanje, kulturu i medije Androullom Vassiliou te izvršnom ravnateljicom programa MEDIA, Avivom Silver, pri čemu je dogovarana suradnja iz tri važna područja. To su moguće pokretanje strukturnih regionalnih fondova za potporu digitalizaciji nezavisne mreže kao gorućem pitanju hrvatskog prikazivalaštva, zatim poticaj Hrvatskoj za uključivanje u europski program Media Mundus (kojim bi Hrvatska ojačala svoju ulogu u regiji, ali i ulogu zemlje posrednika prema trećim zemljama) te jačanje suradnje na polju televizijskih koprodukcija.

U sklopu konferencije Europa Cinemas i rasprave o filmskoj distribuciji u Hrvatskoj održan je sastanak hrvatskoga izaslanstva s predsjednicom Odbora Europskog parlamenta za obrazovanje i kulturu Doris Pack, koja je pokazala osobit interes za implementaciju Nacionalnog programa poticanja audiovizualnog stvaralaštva, koji joj je predočen za vrijeme filmskog festivala u Berlinu. Hrvatska delegacija sastala se, na prijedlog francuske strane, i s programskim ravnateljem Francuske kinoteke Jean - Francoisom Raugerom, koji je predložio posjet njihove delegacije Hrvatskoj, gdje će se sastati ravnatelji dviju kinoteka, te razmijeniti iskustva o načinu rada kinoteka i skrbi o audiovizualnoj baštini.

U Cannesu su ostvarena još tri susreta od iznimne važnosti za upisivanje Hrvatske i hrvatskih profesionalaca na kartu filmske Europe. Ravnateljica Europske filmske akademije Marion Doring najavila je održavanje sastanka Upravnog odbora EFA-e u listopadu u Zagrebu, s ciljem uključivanja dodatnog broja hrvatskih filmskih umjetnika u članstvo EFA. Izvršna ravnateljica Federacije europskih filmskih redatelja (FERA) Elisabeth O. Sjaastad izvijestila je predstavnike HAVC-a o FERA-inom planu da godišnju skupštinu organizacije pod predsjedanjem Istvana Szaba održi u Puli, u rujnu ove godine. Konačno, na sastanku s predstavnicima Europskih audiovizualnih poduzetnika EAVE već su počele pripreme za radionicu koja će se održati u Hrvatskoj u proljeće 2012.

Iako je dominantna hrvatska priča u Cannesu glasila Poticaji strateškog plana razvoja audiovizualne industrije, niti na konkretne filmove nije se zaboravilo. Market projekcije filmova Koko i duhovi, Lea i Darija, Jesam li sretna i Marijine bile su dobro posjećene, baš kao i sedamnaest kratkih filmova predstavljenih putem Short Film Cornera. Također, predstavnici gotovo pedeset svjetskih filmskih festivala napustili su Cannes s DVD screenerima naših najnovijih filmova, a igrani filmovi Lea i Darija i Koko i Duhovi pobudili su velik interes kupaca i festivala. Promidžbene aktivnosti Hrvatskog audiovizualnog centra nastavljaju se i nakon Cannesa. Sljedeći filmski festivali na kojima će se predstavljati hrvatski filmovi ali i projekt poticajnih mjera su Karlovy Vary, Venecija i San Sebastian, a već se radi na kampanji za American Film Market koji će se održati početkom studenog u Santa Monici.

'Dovršavamo čvrstu strukturu uzajamnih veza, promotivnih mjera i djelatnu mrežu podrške središnjih europskih ustanova i profesionalaca. Ovaj temelj će olakšati artistički i komercijalni uspjeh onih kvalitetnih filmova koji će se u predstojećem razdoblju predstavljati potencijal za festivalske ili tržišne uspjehe. To je budućnost za koju je hrvatska audiovizualna djelatnost sve spremnija', zaključio je Hrvoje Hribar.

(MF/HAVC)

produkcija cannes hrvatska francuska havc koko i duhovi europska filmska akademija venecija Hrvoje Hribar hrvatski audiovizualni centar jesam li sretna Variety kinoteka Marche du Film Lea i Darija mjere poticaja filmski sajam Reunion Pictures Canada Carole Scott Androulla Vassiliou Doris Pack Jean - Francois Rauger Karlovy Vary San Sebastian BDP filmska industrija koprodukcija


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?