Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Deseto izdanje ZFF-a posjetit će stotinjak filmaša iz svijeta i regije!

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 13.10.2012. / Izvor: ZFF Deseto izdanje ZFF-a posjetit će stotinjak filmaša iz svijeta i regije!

Jubilarno, deseto izdanje Zagreb Film Festivala otvara se u nedjelju, 14. listopada u 20 sati u kinu Europa projekcijom argentinskog filma Posljednji Elvis, debitantskog uratka Armanda Boa, autora koji je u svijetu filma dosad najpoznatiji po radu na scenariju za film Biutiful Alejandra Gonzáleza Iñárritua. Posljednji Elvis priča je o neobičnom argentinskom imitatoru Elvisu Presleyju koji na putu glazbe i ludila mora birati između sna da bude Elvis i svoje obitelji.

U osam festivalskih dana u sklopu ovogodišnjeg festivala na šest različitih lokacija zavrtjet će se stotinjak filmova iz deset filmskih programa. Tim povodom, u Zagreb za nekoliko dana pristiže stotinjak redatelja i redateljica, glumaca, producenata i filmskih profesionalaca iz raznih krajeva svijeta.

Runar Runarsson
Runar Runarsson

U sklopu glavnog dugometražnog programa dolazi islandski redatelj Rúnar Rúnarsson, autor filma Vulkan koji je dosad osvojio 14 nagrada na festivalima diljem svijeta, uključujući one u Chicagu, Denveru, Montrealu i Reykjaviku. Iz regije u goste dolaze pak ekipe dvaju izuzetno uspješnih filmova, Djeca i Klip. Svoj će novi uradak tako osobno predstaviti bosanskohercegovačka redateljica Aida Begić. Nakon prvijenca Snijeg iz 2008., ove godine prikazuje se njezin drugi film koji je dosad osvojio pohvalu kanskog žirija u programu Izvjestan pogled te je nedavno odabran kao bosanskohercegovački kandidat za nagradu Oscar. Pored redateljice, film će na festivalu predstaviti i glumac Ismir Gagula te direktor fotografije Erol Zubčević. Film Klip predstavit će Maja Miloš, autorica koja je beskompromisno prikazala današnje odrastanje u srpskoj provinciji, a u Zagrebu će joj se pridružiti i mlada glumica koja je u spomenutom filmu odigrala iznimno hrabru ulogu naslovne junakinje, Dora Isidora Simijonović. Novi omnibus Zagrebačke priče vol. 2 donosi šest kratkih priča na temu ljubavi i obitelji, a predstavit će ih autori Hana Veček, Sara Hribar, Aldo Tardozzi, Ivan Sikavica, Josip Visković te Radislav Jovanov Gonzo.

Iz dokumentarnog programa stiže američki redatelj Matthew Akers, autor filma Marina Abramović: Umjetnica je prisutna u kojem je portretirao slavnu srpsku umjetnicu prateći je za vrijeme pripreme za njezin dosad najznačajniji perfomans u Muzeju moderne umjetnosti (MOMA) u New Yorku u sklopu kojeg je umjetnica provela 700 sati sjedeći i gledajući se s posjetiteljima oči u oči. Na ZFF stižu i autori dokumentarca Jahači ledenjaka, Ap Verheggen i Svebor Kranjc, kao i snimatelj Taco Zwaanswijk. Domaću dokumentaristiku zastupat će Nikola Strašek i Darko Bavoljak, čiji će filmovi Čedo i Goli otok, biti premijerno prikazani na festivalu.

Kratkometražne uratke predstavit će autori Francois Xavier Goby i Matthieu Landour (Tajanstveni nestanak Roberta Ebba), Sascha Quade i Robert Dost (Meyer), Branislav Milatović i Ivan Đurović (Sve to) te Jons Vukorep, autor filma Kratki film za Vernesu B.

Markus Schleinzer
Markus Schleinzer

U funkciji člana žirija pridružiti će se lanjski dobitnik Zlatnih kolica, redatelj filma Michael, Markus Schleinzer. Schleinzer je važno ime austrijske kinematografije – kao direktor castinga radio je na više od 60 dugometražnih filmova, uključujući  filmove Jessice Hausner, Ulricha Seidla i Michaela Hanekea. Uz njega, u Zagrebu će o najboljim igranim filmovima odlučivati i Maurizio Braucci, talijanski pisac i višestruko nagrađivani scenarist, autor scenarija filmova redatelja Mattea Garronea – uspješne Gomore te filma Reality koji ove godine prikazujemo u sklopu programa Velikih 5. A nakon prošlogodišnje kratke posjete festivalu, vraća se  renomirani austrijski filmaš Michael Glawogger, najpoznatiji po svojoj nagrađivanoj trilogiji o globalizaciji (Smrt radnika, Megagradovi, Slava kurvi). Glawogger će na festivalu odlučiti o najboljem dokumentarcu, za sve zainteresirane održat će i Masterclass, a uz sve to svim smo posjetiteljima omogućili da u sklopu njegove retrospektive pogledaju njegov opus. Kao član žirija za program Kockice pak stiže jedna od zapaženijih mladih glumica u Srbiji, Hristina Popović, dok će Masterclass održati još dva zvučna imena svjetskog filma: britanski snimatelj Peter Suschitzky koji je dosad kao direktor fotografije radio na čak 50 dugometražnih igranih filmova s autorima poput Kena Russella, Tima Burtona, Johna Boormana i Davida Cronenberga (prošle godine na ZFF-u je bio u funkciji člana žirija) te danski montažer Niels Pagh Andersen koji je od 1979. godine do danas montirao više od 250 filmova različitih vrsta i žanrova.

Maurizio Braucci
Maurizio Braucci

Festival će posjetiti i Martin Schweighofer, umjetnički savjetnik ZFF-a te ujedno i selektor retrospektive Michaela Glawoggera, potom jedan od najuspješnijih redatelja iz Slovenije, Jan Cvitkovič, čiji se novi film Arheo prikazuje u sklopu novog ovogodišnjeg programa Moj 3. film, kao i Oliver Baumgarten, selektor programa Špijunski film: Celulodina zavjesa – europski Hladni rat na filmu.

U sklopu edukativnog modula Industrija Mladost!, a u suradnji s British Councilom, organizator dovodi stručan tim iz organizacije Film London Microvawe koji će polaznicima radionice Microschool International  pokušati prenijeti svoje veliko iskustvo kako film u nastajanju pravilno pripremiti, producirati i na kraju plasirati: urednicu i producenticu Maggie Ellis, producenta Mikea Kellyja, redatelja Julesa Bishopa, producenta Oliviera Kaempfera, i mnoge druge.

Kompletnu listu gostiju možete pronaći na našim službenim festivalskim stranicama www.zagrebfilmfestival.com

festival zff zagreb film festival gosti


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?