Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Deset godina eksperimenta na Festivalu 25 FPS

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 29.08.2014. / Autor: Moj Film Deset godina eksperimenta na Festivalu 25 FPS

Posljednji vikend u rujnu u znaku je eksperimentalnog, inovativnog i umjetničkog filma, odnosno Festivala 25 FPS. Zagrebačko Kino SC već deset godina domaćin je ovoj filmskoj manifestaciji i svi ovogodišnji festivalski programi održavat će se u najvećoj gradskoj, a najmanje aktivnoj kinodvorani. Desetogodišnjica Festivala skrenut će pozornost na lokaciju kojoj je u digitaliziranoj kinoprikazivačkoj sadašnjosti ostalo samo sjećanje na blistavu prošlost, te će zasjati u slavljeničkom sjaju s filmovima, autorima, projekcionistima, gledateljima i festivalskim gostima. Od četvrtka 25. do nedjelje 28. rujna Festival slavi u Zagrebu, a potom se seli u Rijeku gdje se u Art-kinu Croatia prikazuje dio zagrebačkog programa. 

Međunarodni alternativni i eksperimentalni filmovi nastali u posljednje dvije godine radovi su koji istražuju mogućnosti filmskog medija, balansiraju između rodova, žanrova i tehnika te proširuju ideju filma i kina kakve poznajemo, a čine okosnicu natjecateljskog programa Festivala 25 FPS. Sanja Grbin, Mario Kozina i Marina Kožul, izbornici natjecateljskog programa, od 1494 prijavljena filma izabrali su 27, koji su već međunarodno zapaženi, ali i filmove koji će svoje svjetske premijere imati upravo u Zagrebu. Među njima su i dva hrvatska predstavnika - Kino Crvena zvijezda Silvestra Kolbasa i Wash Your Hands First Josipa Žuvana. Ovogodišnji izbor obuhvaća znanstvene, poetske, postmedijske, materijalne, konceptualne, kontroverzne, obiteljske, političke, animirane, dijaloške vrste i žanrove, a selektori se nadaju da će takav široki izbor potaknuti gledateljsku radoznalost, maštu te obogatiti znanje i ljubav prema filmu.

U međunarodnom žiriju 10. Festivala 25 FPS su Andréa Picard - kanadska filmska kritičarka i trenutno najtraženija filmska kustosica, članica Međunarodnog filmskoga festivala u Torontu; Ana Hušman - uspješna hrvatska filmska autorica čiji su brojni radoviprikazani na prethodnim izdanjima 25 FPS-a, te Johann Lurf - austrijski filmaš mlađe generacije, višestruko nagrađivani autor, čiji su tehnološko-perceptivni eksperimenti izazivali i impresionirali zagrebačku publiku. Svaki će član žirija dodijeliti vlastiti Grand Prix, a za hrvatsku publiku pripremili su programe kojima predstavljaju ono što ih inspirira u filmskoj i medijskoj umjetnosti. Nagradu kritike dodijelit će tročlani Žiri kritičara filmu iz natjecateljskog programa. Svi hrvatski filmovi kandidiraju se za nagradu Green DCP kojom organizatori potiču daljnju cirkulaciju djela profesionalnom izradom DCP prikazivačkog formata.

U tjednima koji slijede Festival 25 FPS upoznavat će javnost s detaljima svojeg rođendanskog programa, koji osim natjecanja uključuje i stalne programske cjeline Ode filmu, Expanded Cinema, Kino 23, Žiri predstavlja, Refleksi, radionice i razgovore s autorima.

U tijeku je i formiranje dragocjene volonterske ekipe - ako ste otvoreni, organizirani, odgovorni, govorite bar jedan strani jezik i spremni ste izdvojiti nekoliko sati dnevno tijekom priprema i četiri festivalska dana te iznad svega volite film, ispunite upitnik za prijavu i pošaljite ga e-poštom na production@25fps.hr  do 10. rujna.

Ulaz na sve programe je slobodan.

25 fps festival eksperimentalnog filma


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?