Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Danas počinje "Venecija u Zagrebu"

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 27.03.2014. / Razgovarao: Mladen Šagovac Danas počinje "Venecija u Zagrebu"

Projekcijom filma 'Ruke nad gradom' Francesca Rosija večeras se otvara program "Venecija u Zagrebu", specijalizirani filmski program kina Europa u sklopu kojega zagrebačka publika dobiva priliku pogledat izbor filmova jednog od najrespektabilnijih i najdugovječnijih filmskih festivala u svijetu - Venecijanskog filmskog bijenala Mostra. Značaj izbora Mostrinih filmova koji će biti prikazani u Zagrebu na današnjoj konferenciji za medije u dvorani Muller osobno je iznio direktor Mostre, Luigi Cuciniello.

Program pod nazivom ‘Venecija u Zagrebu’, održat će se od 27. do 30. ožujka u kinu Europa i donosi izbor talijanskih filmova prikazanih na prošlogodišnjem Venecijanskom filmskom festivalu (Mostri). Ovime se Zagreb pridružuje krugu gradova u kojima je predstavljen ovaj čuveni filmski festival, a kojeg čine Moskva, Sankt Peterburg, Bejrut i Singapur. Program je realiziran u suradnji Zagreb Film Festivala, Venecijanskog filmskog festivala i Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu.

- istaknuo je direktor ZFF-a Boris T. Matić.

Osim što se ovim programom nastoje promovirati filmovi iz službene festivalske konkurencije, kao i talijanska kinematografija uopće, njegova je namjera i uspostavljanje odnosa između međunarodnih festivala koji nadilaze uski izbor predstavljenog programa. Suradnja s Mostrom tek je jedna od inicijativa kojom se Zagreb Film Festival pozicionira na europskoj filmskoj karti.

- komentirala je Maria Sica, direktorica Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu.

Zadovoljan ostvarenom suradnjom ovih dvaju festivala, Luigi Cuciniello istaknuo je specifičnosti filmova koji će biti prikazani u sklopu programa u kinu Europa:

Program otvara film prikazan i na otvaranju prošlogodišnje Mostre - restaurirana verzija Zlatnim lavom ovjenčanog filma ‘Ruke nad gradom’ Francesca Rosija iz 1963. godine. Uz taj film, gledatelji će imati prilike vidjeti još šest filmskih naslova: od dugometražnih produkcija prikazat će se filmovi ‘Prvi snijeg’ Andree Segrea, čiji je debitantski film ‘Shun Li i pjesnik’ dobitnik nagrade LUX 2012., te ‘Neustrašivi‘ Giannija Amelia. Dokumentarni program predstavljen je s četiri filma: dokumentarcima o Bernardu Bertolucciju (‘Bertolucci o Bertolucciju’), Pier Paolu Pasoliniju (‘Proročanstvo. Pasolinijeva Afrika’) i najpoznatijem talijanskom filmskom pokretu - neorealizmu (‘Nismo bili samo... kradljivci bicikla. Neorealizam’) te filmom ‘Sacro Gra’ Gianfranca Rosija, prvim dokumentarcem koji je osvojio Zlatnog lava za najbolji film.

- pojasnio je g. Cuciniello.

Iako je jak festival s dugom tradicijom, Mostra je u novi milenij ušla s padom medijskog interesa. Posljednjih nekoliko godina Venecijanski filmski bijenale otvarajući još više prostora svježim filmskim autorima nanovo pronašao svoju festivalsku poziciju između Berlinalea i Cannesa.  

Upitali smo gospodina Cucinielloa koliko je zadovoljan novim Mostrinim smjerom.

Točno je, Venecija nema poput Berlina i Cannesa razvijene jake distribucijske kanale, te na taj način nastojimo razviti nove tendencije i nove smjerove u filmskoj umjetnosti. Rezultati u posljednjih nekoliko godina nam govore da radimo kvalitetno, a primjer tome su film "Sacro Gra" koji je ove godine dobio Zlatnog lava, te Andrea Segre koji je prije dvije godine debitirao na Veneciji, a sada se opet pojavljuje s jakim djelom - "Prvi snijeg/La prima neve".

Mostra je dodijelivši Zlatnog lava dokumentarnom filmu "Sacro Gra" pokrenula potpuno novu eru za dokumentarne filmove, pozicionirajući ih u ravninu s igranima što predstavlja jedan ozbiljan preokret.

Da, dosita se radi o revoluciji, odnosno o preokretu iako Mostra od svojih početaka kroz neorealizam ima veliku povezanost sa stvarnošću. "Sacro Gra" kao dokumentarni film na tom je tragu, a najboljim ga je proglasio jaki međunarodni žiri, čime je odaslan snažan signal, ne samo publici, nego i filmskoj struci baš s toga jer takav film teško dolazi do velikih distributivnih kino dvorana.

S obzirom na jaku povezanost kroz fokus na svježe autore kao i narativni neorealizam filmova, "Venecija u Zagrebu" izvrstan je povod da se najavi nadolazeće dvanaesto izdanje Zagreb Film Festivala, koje će se održati od 19. do 26. listopada 2014. na nekoliko lokacija: kino Europa, kino Tuškanac, Muzej suvremene umjetnosti, Zagrebačko kazalište lutaka i Zagrebački plesni centar. Osim glavnog natjecateljskog programa s debitantskim filmovima podijeljenima u tri kategorije (dugometražni, kratkometražni i dokumentarni) te natjecateljski program novih hrvatskih autorica i autora, Kockice, bit će predstavljeno nekoliko programskih noviteta. Programom posvećenim filmovima s tematikom o Prvom svjetskom ratu komemorirat će se stota godišnjica ovog povijesnog događaja, a selekor programa je povjesničar filma Daniel Rafaelić. Tom će prilikom biti predstavljeni filmovi poput austro-ugarskog propagandnog filma ‘Mit Herz und Hand fürs Vaterland’ iz 1915. (uz klavirsku pratnju u izvedbi austrijskog glazbenika i skladatelja Gerharda Grubera) te ‘La grande illusion’ Jeana Renoira iz 1937. U fokusu ovogodišnjeg izdanja programa ‘Moj prvi film’ bit će Švedska, dok će dječji filmski program Bibijada biti ostvaren u suradnji s Veleposlanstvom Republike Danske te će po prvi put biti proširen za još pet filmskih naslova namijenjenih tinejdžerskom uzrastu.

Kino Europa Berlinale intervju cannes Mladen Šagovac zff zagreb film festival interview razgovor Mostra Boris T Matić venecija u zagrebu Luigi Cuciniello


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?