Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Čeka nas prava filmska fešta - slavi se jubilarnih 40 godina Animafesta

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 17.05.2012. / Autor: Moj Film Čeka nas prava filmska fešta - slavi se jubilarnih 40 godina Animafesta

Kratkometražna animirana forma - prema mišljenju mnogih kreativnija i uspješnija sestra dugometražnih animiranih filmova - u fokusu je ovogodišnjeg Svjetskog festivala animiranog filma Animafest Zagreb koji će se održati od 29. svibnja do 3. lipnja u zagrebačkim kinima Europa, Tuškanac i Cineplexx Centru Kaptol. Međunarodne selekcijske komisije pregledavale su tijekom veljače prijavljene filmove za natjecateljske programe festivala i odabrale najbolje i najzanimljivije radove nastale u posljednje dvije godine, osiguravši tako gledateljima uvid u vrh svježe animirane produkcije.

Prijavljeno je impresivnih 1.715 filmova iz čak 72 zemlje, među kojima su odabrana 32 naslova u Veliko natjecanje, 26 u Veliku panoramu, 33 filma u Studentsko natjecanje, 21 film u Studentsku panoramu, 26 radova u Natjecanje namjenskih filmova te 33 filma u Natjecanje dječjih filmova.

Cvijet bitke
Prizor iz filma "Cvijet bitke"

Među 138 autora filmova iz programa konkurencije našlo i sedam domaćih autorica i autora: Simon Bogojević Narath ("Cvijet bitke"), Marko Meštrović ("Zašto slonovi?"), Dalibor Barić ("Nova hipi budućnost"), Petra Zlonoga ("Lisica"), Alen Vuković ("Koko i duhovi'', trailer) i hrvatske autorice Ivana Bošnjak i Lea Vidaković koje na Animafestu gostuju s norveškim filmom "Prekrižene haringe". Mnogi će se domaći autori svojim radovima predstaviti u programu dječjih filmova ili Hrvatskoj panorami.

Među filmovima u natjecateljskim kategorijama ističemo možda i najkontroverzniji film festivala: ''Bobby Yeah'' Roberta Morgana te naslove poput ''Some Actions Which Haven't Been Defined Yet in the Revolution'' kineskog autora Xun Suna, ''Get Real!''- film inovativne animacije i naracije nizozemskog autora Everta de Beijera, mračnu bajku ''The Monster of Nix'' kultnog nizozemskog autora Rostoa. Mlađe animatorske snage predstaviti će, među ostalima, Joni Männistö s filmom ''Swarming'' nastalim na cijenjenoj akademiji Turku, najnoviji film braće Quai ''Maska'', te film ''Belly'' mlade britanske ilustratorice i animatorice Julie Pott koja je do sada surađivala s MTV-jem bendovima poput Bat For Lashes i The Decemberists. Osim u natjecateljskim programima, odlične naslove rađene specifičnim animacijskim tehnikama koji se na poseban način bave aktualnim temama i koji nam daju širi uvid u najnoviju animiranu produkciju gledati ćemo i u programima Panorama. Među njima se posebno ističu posljednji rad dobitnika Animafestovog Grand Prixa 2010 godine Kojija Yamamure ''Muybridge's Strings'' te novi film oskarovki Amande Forbis i Wendy Tilby ''Wild Life''.

Zašto slonovi
Prizor iz filma "Zašto slonovi"

Posebnost je ovogodišnjeg Animafesta, uz posvećenost kratkometražnoj formi, proslava njegovih četrdeset godina postojanja. Hvalevrijedan jubilej bit će obilježen feštom animiranih filmova koje ćemo, uz natjecanja, gledati i u ostalim programima, koji su ove godine složeni po principu nešto staro za nešto novo. U stalnim programima majstora animacije posebno mjesto zauzimaju filmovi pionira nezavisnog animiranog filma i jednog od prvih japanskih animatora koji se proslavio i na Zapadu Yojia Kuria, dobitnika ovogodišnje Animafestove nagrade za životno djelo. Njega možemo nazvati i kumom festivala jer je bio na sastanku ASIFA-e kada je Zagrebu dodijeljena licencija za osnivanje Animafesta. Prikazat će se i svi dosadašnji dobitnici Animafestovih glavnih nagrada, a taj će program pratiti i posebno izdanje DVD-a s nagrađenim filmovima.

Među već sada poznatim dobitnicima nagrada ovogodišnjeg festivala nalazi se Zagrebačka škola animiranog filma, koju je Vijeće Animafesta nagradilo posebnim priznanjem jer su direktno odgovorni za osnivanje i afirmaciju Animafesta u svijetu i dobitnik nagrade Vijeća za poseban doprinos proučavanju animiranog filma - publicist, pisac, autora stripova i filmova Olivier Cotta.

Od programa koji će nam približiti recentnu animaciju i njene novitete posebno se izdvajaju programi 3D stereoskopskih umjetničkih filmskih produkcija i nove talijanske animacije te programi radova europskih škola animacije: nagrađene umjetničke škole Turku i filmskih akademija u Baden-Wuerttembergu i Zagrebu. Program Čudno voće predstavit će vrhunski izbor filmova izvrnutog i čudnog humora, filmova koji su se pojavili u posljednjih nekoliko godina i zavladali kao pravi stilski val na animacijskoj sceni, a program 3 x 3 predstavit će po tri rada trojice autora filmova iz Velikog natjecanja po izboru umjetničkog direktora festivala Daniela Šuljića.

Uz filmski program pripremljen je i raznovrsni popratni program s izložbama, koncertima, predstavljanjima stručne literature i vrijednim razgovorima s autorima filmova iz programa.

Službena stranica animafesta

festival zagreb svjetski festival animiranog filma animafesti


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?