Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Baltazar u Varaždinu nadzire Sinki - festival sinkronizacije

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 12.03.2014. / Autor: Moj Film Baltazar u Varaždinu nadzire Sinki - festival sinkronizacije

Hrvatskoj postoji niz festivala i nagrada, ali još nikad nikome nije dodijeljena nagrada za sinkronizaciju. Ova će nepravda biti ispravljena ovog lipnja u Varaždinu. Sinki - festival sinkronizacije održat će se od 12. do 15. lipnja, a nagrade najboljim sinkronizatorima dodijelit će se za dugometražni animirani film. O svemu će brinuti i naš najdraži i najmiliji profesor - Baltazar, najavili su danas u varaždinskom Kinu Galerija organizatori Sinki festivala.

Ideja o festivalu posvećenom upravo sinkronizaciji, nepravedno zapostavljenoj grani dramske umjetnosti, već dugo se mota po glavi poznatog hrvatskog glumca sa desetgodišnjim iskustvom u sinkronizaciji Roberta Ugrine.

Najdraži Kliještić

Već dugo razmišljam o festivalu na kojem bi se odalo priznanje ljudima koji rade ovaj zahtjevan posao. Sinkronizacija nije nigdje, pa ni među nagradama hrvatskog glumišta.  Za sve živo se dijeli nagrada, ali za to ne. O sinkronizaciji se malo priča, malo koji profesionalac se time želi baviti jer je posao zahtjevan, a honorari niski. U zadnje vrijeme ima sve više amatera koji su spremni i za 100 kuna odraditi posao, a trpi kvaliteta i na kraju naša djeca. Sinki treba poslužiti da vratimo dignitet sinkronizaciji, prezentiramo je i potaknemo nove generacije da se njome bave

- rekao je Ugrina.

Svoj glas Ugrina je posudio u nizu animiranih filmova poput Lilo i Stitch, Vrlo zapetljana priča, Princeza i žabac, ali jedan drugi mu je najdraži - Gospodin Kliještić iz svima dragog Spužva Boba Skockanog.

Djeca žiri i stručan žiri

Na festivalu u Varaždinu u tri dana bit će prikazani dugometražni animirani filmovi sinkronizirani u Hrvatskoj u Kinu Galerija i na otvorenom pored Starog grada. O tri lika koja su najbolje sinkronizirana odlučivat će publika i to samo oni mlađi do 15 godina pa će se i na taj način potaknuti da razmišljaju o sinkronizaciji.  Sedam stručnih nagrada dodijelit će pak tročlani stručni žiri na čelu kojeg je redateljica sinkronizacije Ivana Vlkov Wagner.

Nadam se da će biti dobra konkurencija i da će biti teško ocijeniti sve te filmove. Mi koji smo dugo u tom poslu svjedočimo da ima sve više amatera koji sinkroniziraju u nekim sklepanim studijima. Uz nelojalnu konkurenciju sve su jači i pritisci filmske industrije da sve bude brzo gotovo. Nažalost zbog toga svega  gubi se na kvaliteti.

 - rekla je Vlkov Wagner koja je radila na brojnim projektima poput Malih letećih medvjedića, te klasika poput Kralj lavova, Shreka i Madagaskara.

Sinki Tim

Za kraj školske godine

Sinkije nekako našao svoj put do Varaždina i do Filmsko-kreativnog studija VANIMA koji se uhvatio produkcije festivala.

Našli smo zajednički jezik s Robertom i nastavljamo put stvaranja dječjeg centra animiranog filma upravo u Varaždinu. Sinki će u svom programu obuhvatiti najnovije dugometražne animirane filmove čije će projekcije biti u Kinu Galerija i na Starom gradu, a na nekoliko atraktivnih lokacija u centru održavat će se  popratni program i radionice. To će biti i svojevrstan poklon svim klincima za kraj školske godine.

- najavila je producentica festivala Sandra Malenica.

Natječaj za maskotu

Na festivalu se očekuju mnoge poznate face iz animiranih filmova koje će šetati Varaždinom, a uz Baltazara očekujemo i Sinkija. Maskota Sinki se još nije stvorila, a za njen izgled raspisan je natječaj.

Pozivamo sve dizajnere i ostale kreativce da daju svoju viziju kako bi Sinki trebao izgledati. Uz natječaj za maskotu raspisat ćemo i natječaj za idejno rješenje vizualnog  identiteta Sinki festivala. Autor najboljeg rješenja za maskotu dobit će prvu novčanu nagradu - 2500 kuna, a isto toliko iznosi nagrada koju će osvojiti autor vizualnog identiteta. Nagrade će dodijeliti Organizacijski odbor. Prijave mogu poslati svi na adresu promocija@sinki.hr

- sve je pozvala koordinatorica projekta Maja Bilušić.

Sinki je još jedan festival koji je prepoznao Grad Varaždin te ga podržao u sklopu razvijanja audiovizualne djelatnosti  kao pokrovitelj.

Više informacija pronađite na www.sinki.hr.

festival baltazar varaždin Sandra Malenica Sinki Festival sinkronizacije


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?