Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Avvantura Film Festival Zadar goes Podgorica

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 11.09.2014. / Autor: Moj Film Avvantura Film Festival Zadar goes Podgorica

Nakon sedmodnevne filmske fešte u Zadru, gdje je na nekoliko gradskih lokacija prikazano više od stotinu filmova, dio programa Avvantura film festivala Zadar prikazuje se u crnogorskoj Podgorici. Riječ je o prvoj suradnji zadarskog festivala s Crnogorskom kinotekom i Fakultetom vizuelnih umjetnosti, a od 11. - 14. rujna publika iz susjedne nam države moći će pogledati neke od filmova koji su prikazani posljednjeg tjedna kolovoza u Zadru.

Među njima je "Love Steaks" iz sekcije "Prvi i drugi film", mladog njemačkog redatelja Jakoba Lassa koji je dobitnik nagrade "Srebrna Maraška". U nagrađene spada i film "Just the wind", točnije mađarski redatelj Benedek Fliegauf koji u mađarsko-njemačko-francuskoj koprodukciji progovara o predrasudama i rasizmu. Podgorica će gledati i "Ningen" Cagle Zencirci i Guillauma Giovanettija, nagrađen kao najbolji Eye on Films projekt , riječ je o priči baziranoj na opkladi Lisice i Rakuna koji preuzimaju ljudski oblik... Sasvim drugu temu obrađuje najbolji "zadarski" kratki film "Auschwitz on my mind" Izraelca Assafa Machnesa, a raznolike priče obrađuju i kratki filmovi iz selekcije Europske filmske akademije.

Ovogodišnje zemlje partneri zadrskog filmskog festivala bile su Slovačka i Island, pa neki od predstavnika tih kinematografija sada putuju i u Crnu Goru, a Slovačka ambasada iz Podgorice partner je ovoga zadarskog gostovanja u glavnom crnogorskom gradu.

Podsjetimo i na laureta ovogodišnje Avvanture, dobitnika "Zlatne Maraške" koja je otišla u ruke poljskoga redatelja Pawela Pawlikowskog za poljsko-dansku koprodukciju "Ida". Nagradu je u Zadru, za prijatelja i kolegu, primio povjesničar filma i predavač s renomiranog Sveučilišta u Lodzu, Lukasz Macijewski koji će u Podgorici održati predavanje otvorenoga tipa. U edukativnom dijelu programa sudjeluju i redateljj Veljko Bulajić, te direktor Avvanture Zadar Sergej Stanojkovski.

Avvantura Film Festival Zadar
Avvantura Film Festival Zadar

U Zadru je još jedan veliki poljski filmaš dobio nagradu za poseban doprinos filmskoj umjetnosti. Statua akademske kiparice Jasne Bogdanović koja nosi ime velikog hrvatskog snimatelja "Tomislava Pintera" dodijeljena mu je na prepunom zadarskom Forumu, a Allan Starski duhovito ju je usporedio s Oscarom koji je zaslužio kao scenograf "Schindlerove liste", rekavši da je "Pinter" sa svojih osm kilograma puno teži... Istu je nagradu prije nekoliko godina primio i španjolski producent Luis Minarro (Zlatna palma za Uncle Bonmee...) koji se 2014. u Zadru, a sada i Podgorici predstavlja s redateljskim prvijencem"Stella Cadente".

Avvantura film festival Zadar 2014. proslavio je svoj peti rođendan, a ove se godine svrstao i među četiri domaća filmska festivala koji potporu imaju od europskog filmskog fonda MEDIA.

U svom industrijskom dijelu FILM FORUM ZADAR ugostio je dva važna programa: prvi hrvatski kongres nezavisnih kinoprikazivača KIN-KONG i renomiranu scenarističku radionicu TORINO FILM LAB.

crna gora zadar avvantura film festival avvantura podgorica sergej stanojkovski love steaks prvi i drugi film zlatna maraška


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?