Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Arena CineStar IMAX

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 17.04.2010. / Piše: Mladen Šagovac Arena CineStar IMAX

Nije više tajna da će se u Hrvatskoj graditi dvorana ultimativnog filmskog užitka, svojevrsna katedrala 3D filmske umjetnosti, dvorana IMAX. Da budemo precizniji, Blitz u sklopu Arena centra planira još jedan CineStar multipleks koji će posjetiteljima nuditi i ovu 3D dimenziju doživljaja pokretnih slika, IMAX dvoranu.  I već smo pisali o tome...

Još jedno 3D kino?

Ono što je nekako uspjelo promaći ostalim medijima u Hrvatskoj jest činjenica da IMAX dvorane u svijetu imaju status kulturnih objekata muzejske kategorije zbog iznimnih edukativnih mogućnosti i kao takve, financiraju se državnim novcem. Da, dobro ste pročitali, preko 400 IMAX kino dvorana u više od 40 zemalja svijeta financirano je putem ministarstava kulture i gradskih uprava. I, biti ćemo otvoreni, žalosno je da se nitko od gradskih, pa i državnih glavešina nije pojavio na predstavljanju ovog projekta kada je već osuđen na privatno investiranje.

IMAX dvorana CineStar Arena, a to je potvrdio i izvršni predsjednik za kino razvoj IMAX-a Larry O'Reilly, biti će jedna od najljepših novijih IMAX dvorana a kao takva i vizualni biljeg grada Zagreba. Dok će za O'Reillya i IMAX te Blitz-CineStar ista predstavljati uspjeh, za gradske oce i naše Ministarstvo kulture IMAX dvorana će predstavljati masnu mrlju količine državnog novca koji se u Hrvatskoj (ne)ulaže u filmsku umjetnost i kulturu. Za primjer, dva tjedna prije nego je objavljena vijest da Blitz-CineStar planira gradnju IMAX dvorane u Zagrebu, gradsko vijeće grada Wichite(USA) odobrilo je ukupno 16 miliona dolara za gradnju IMAX dvorane sa 600 sjedala u tom gradu (izvor).


VIDEO: DARKO HLUŠIČKA, HDTELEVIZIJA.COM

Arena CineStar - IMAX

U 502 sjedala zagrebačke IMAX dvorane, gledatelji će moći u gotovo opipljivoj 3D slici doslovno doživjeti kretanje kroz Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), praktički se kretati dubokim podmorjem ili pak trodimenzionalno doživjeti interstelarne prizore snimljene Hubble teleskopom smještenim u Zemljinoj orbiti.  No, no to je samo sićušni dio dokumentarističkog programa koji će se nuditi na jednom od najvećih kino platna u Europi dimenzija 24,3 x 13,7 metara (333m2) na kojem će se slike kretati brzinom od 48 sličica po sekundi.

IMAX SCHEMA

Aktualna renesansa koju proživljava filmska umjetnost aktualiziranjem i novim razvojem 3D tehnologija, u IMAX dvorani donosi gledateljima gotovo svako veliko filmsko ostvarenje u 3D verziji koja je nemoguća u sada već konvencionalnim digitalnim 3D dvoranama.

Prema O'Reillyevim riječima, digitalni 3D je odličan, fenomenalan, u kina je vratio publiku uspavanu DVD playerima i kućnim foteljama. Ali, IMAX 3D je iskustvo koje zaista ostaje u dubokom sjećanju.
Osim što se slika projicira iz dva projektora, dvorana je opremljena i posebnim sustavom koji cijelo vrijeme prati sliku i zvuk koje dobivaju gledatelji te na taj način dodatno u stvarnom vremenu vrši korekcije kako bi gledatelji cijelo vrijeme imali vrhunski doživljaj. Drugim riječima, IMAX dvorana je jedno ogromno računalo unutar kojeg se nalazi monstruozno veliki zaobljeni ekran koji vam pruža zastrašujuće stvaran doživljaj 3D projekcija.

IMAX

Iako se nekako čini da 502 sjedala nije puno kada u tradicionalnu kino dvoranu stane oko 350 gledatelja o dimenzijama IMAX dvorane najbolje svjedoči slika na kojoj se jasno vidi koliku površinu će zauzimati 10 dvorana Arena CineStara a koliku površinu zauzima sama IMAX dvorana.

IMAX CINESTAR

To je nešto skupo, sigurno će cijene biti urnebesne...

Neće, prema riječima člana uprave Blitz-CineStar Hrvoja Krstulovića, cijena kino karte za IMAX 3D projekcije u Arena CineStaru kretat će se od 40 do 50 kuna po sjedalici. Već smo na početku teksta spomenuli kako IMAX dvorane u svijetu imaju status kulturnih objekata muzejske kategorije što jasno pokazuje kako IMAX kina nisu zamišljena kao nešto luksuzno i dostupno uskom krugu ljudi. Jasno da će pojedine premjerne projekcije biti skuplje, kao što je bio i do sad slučaj, ipak vjerujemo neće biti paprene. Ako ste pak očekivali nešto papreno, Blitz-Cinestar ima konja i za takvu trku, točnije dva. Dvije od 10 CineStar dvorana u sklopu Arena Centra, biti će Glod Class dvorane.

GOLD CLASS


VIDEO: DARKO HLUŠIČKA, HDTELEVIZIJA.COM

Radi se o ekskluzivnim kino dvoranama kakve na ovom području Europe do sada nikada nisu postojale – to je potpuno novi standard kojeg Blitz-CineStar uvodi u svoju ponudu kako bi razinu svojih usluga podigao na najvišu moguću razinu. Ukupni kapacitet dviju Gold Class dvorana je 80 sjedala (po 40 sjedala u svakoj dvorani).  Zamislite veličinu tradicionalne dvorane u koju stane oko 350 sjedala i u nju smjestite svega 40 sjedala.

Upravo zahvaljujući ograničenom broju sjedala, Gold Class dvorane iznimno su udobne, posebno opremljene i izgrađene prema specijalnim standardima. To su dvorane koje su posebno odvojene od ostatka kina – s vlastitom blagajnom za prodaju ulaznica i lobbyjem. Za kupnju kino ulaznica za filmove koji se prikazuju u Gold Class dvoranama nema čekanja u redovima – posjetitelj svoje ulaznice može rezervirati i kupiti preko Interneta iz vlastite kuće ili direktno na već spomenutoj posebnoj blagajni za Gold Class dvorane.  

Već samo ovo zvuči papreno a gdje su još sjedala poput podesivih fotelja, poslužitelj hrane i pića, wall to wall filmska platna, zasebni ulaz u lobby odvojen od ostatka CineStara. E tu je cjenovni razred već drugačiji, cijene karata za Gold Class dvorane će se kretati oko 90 kuna po "fotelji" dok će se piće i hrana te ostale pogodnosti zasebno plaćati.

IMAX, Gold Class, Arena Cinestar - kada?

CINESTAR ARENA

Točan datum otvorenja, prema najavi Hrvoja Krstulovića, trebao bi biti 1. prosinca još ove, 2010. godine. I iskreno, nadamo se da će se ova najava i obistiniti. Bilo bi lijepo što prije pripadati klubu zemalja koje već imaju IMAX teatre. Nadamo se da će i cijene karata za IMAX kino dvoranu biti u onom rangu koji je spomenut na predstavljanju projekta u Zagrebu, upravo jer se za razliku od ostatka svijeta radi o prvom takvom projektu baziranom na privatnoj investiciji. IMAX kino dvorane u gradove privlače daleku publiku a posebno one gledatelje koji radije čekaju da neki film izađe u DVD izdanju jer žive više od 100 kilometara udaljeni od nekog kvalitetnijeg kina. Korak dalje, i tu je i svojevrstan ekskluzivitet nesvojstven kompletnoj regiji Centralne Europe, Gold Class dvorane koje će privući pak onu drugu sortu gledatelja željnih luksuznog doživljaja filma na velikom platnu.

Što god mislili o kinematografima, pa makar i nešto negativno, Blitz-CineStar za ovo zaslužuje duboki naklon i pokoju kupljenu porciju kokica više no inače.

Kokice? Kakve sad veze imaju kokice sa spomenutom temom?

Možda nikakve, iako su kokice tradicionalni asesoar svakog ozbiljnijeg kina. No, članak ćemo zaokružiti količinom kokica koje su Hrvati pojeli samo u Blitz-CineStar kinima tokom prošle godine.
Uz natočenih 6.400 hektolitara pića pojedeno je 76 tona kokica što iako zvuči impresivno, nije zastrašujuće.

Ne brinite, nećete se udebljati odlaskom u kino jer po tome ispada da je svaki Hrvat koji je tokom prošle godine u filmskim hitovima uživao pred velikim ekranima pojeo tek nešto više od 20 dkg kokica.

3D film imax Arena Centar CineStar Arena kokice turizam Hrvoje Krstulović Larry O'Reilly ministarstvo kulture bandić gradski oci gradsko poglavarstvo zagreb Mladen Šagovac


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (3)

Darco 17.04.2010. u 22:58:01 Odličan članak! Ispravite samo u tekstu umjesto Bliz - Blitz i sve će biti super :)
RoboWarrior 18.04.2010. u 21:46:18 jedav ćekam
marius 19.04.2010. u 00:27:02 ovo će bit strahota kad bude otvoreno :) e to ce onda biti kino!!
Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?