Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Animafest slavi 100 godina norveške animacije i predstavlja članove žirija

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 09.05.2013. / Autor: Moj Film  Animafest slavi 100 godina norveške animacije i predstavlja članove žirija

Ove godine Norveška slavi 100 godina animacije, a Animafest joj kao rođendanski poklon daruje cijelu programsku cjelinu u kojoj ćemo vidjeti filmove od 1913. do danas. I to s razlogom, jer norveška je animacija zadnjih 15 godina u pravom usponu. Ovaj jedinstveni pregled norveške animacije, nazvan Slike sa sjevera - Norveška 1913-2013, jedan je od najopsežnijih takvih programa ikada prikazanih u Hrvatskoj.

Oslobodite Jimmyja
Prizor iz filma "Oslobodite Jimmyja"

Programske cjeline Klasici i Suvremenici prikazat će najbolje od norveške kratkometražne produkcije od 1913. do danas, dok će u dugometražnom programu biti prikazana tri filma koji su, svaki na svoj način, postali ključni momenti povijesti norveške animacije. Jedan je Oslobodite Jimmyja Christophera Nielsena, 3D-priča o četiri narkomana, tri mafijaša, pet vegana, četiri lovca i jednom slonu proglašena 2007. najboljim dugometražnim filmom u Annecyju. Danas se smatra ključnim filmom za razvoj kompjutorski animiranih dugometražnih filmova i široku uporabu kompjutorske obrade.

Velika nagrada Pinchcliffea
Prizor iz filma "Velika nagrada Pinchcliffea"

Drugi dugometražni film koji ćemo vidjeti jest Kurt postaje zao iz 2008. godine. Film je rad studija Qvisten, koji je počeo kao tradicionalni animacijski studio, a danas se uglavnom bavi kompjutorskom animacijom. Trokut dugog norveškog metra na Animafestu zatvara Velika nagrada Pinchcliffea, film iz 1975. godine rađen stop-animacijom po knjigama Kjella Aukrusta. Radi se o filmu koji je gledalo najviše Norvežana: njih je 5 milijuna, a ulaznice za film kupilo je 5.5 milijuna Norvežana. Film je remek-djelo autora Iva Caprina, čiji su radovi dugo bili jedini znak postojanja norveške animacije na svjetskoj sceni.

Kurt postaje zao
Prizor iz filma "Kurt postaje zao"

Prije 100 godina strip-crtač Sverre Halvorsen napravio je prve filmske karikature, a prava poslastica u programu bit će njegov kratki film Roald Amundsen na Južnom polu, ujedno najstariji postojeći norveški animirani film. Ponovno ćemo gledati i dobitnika nagrade za originalnu videoprodukciju na Animafestu 1996, kratki film Procesor, eksperimentalnu animaciju papira i kolaža autora Jana Otta Ertesvåga te dobitnika Oscara za najbolji kratki animirani film Danski pjesnik.

Žiri

Norvešku će u Zagrebu, osim filmova, predstaviti i jedan od tri člana ovogodišnjeg žirija - Gunnar Strøm, izvanredni profesor na Sveučilištu Volda, gdje predaje animaciju i dokumentarni film, te stari prijatelj Animafesta. U odluci kome će iz ovogodišnjeg programa Velikog natjecanja pripasti glavna nagrada, Grand prix, sudjelovat će i Kanađanin Chris Robinson, umjetnički direktor Međunarodnog festivala animiranog filma u Ottawi te cijenjena ličnost u svijetu animacije. Brz je na jeziku i odrješit za različitim govornicama te poznat po ispadima i netrpeljivosti spram isprazne retorike. Piše kolumnu The Animation Pimp na internetskoj stranici Animation World Magazine. Od 2003. do 2011. objavio je trinaest knjiga. Trenutačno s umjetnikom Theodoreom Ushevom radi na crtanom romanu My Balls are Killing Me o vlastitom iskustvu s rakom testisa. Treći je član žirija Darko Bakliža iz Hrvatske, profesor na Akademiji likovnih umjetnosti (Odsjek za animirani film i nove medije) i Studiju dizajna u Zagrebu te autor animiranih i eksperimentalnih filmova koji su višestruko nagrađivani i uspješno predstavljeni na mnogim svjetskim festivalima i filmskim smotrama. Najpoznatiji su među njima: Priča prva (2002), Spoj (2004), Teorija odraza (2006), Homo volans (2008), Format (2009), a trenutačno priprema i svoj prvi cjelovečernji 3D-film.

Autobiografija lažljivca: Neistinita priča o montipajtonovcu Grahamu Chapmanu

U Velikom natjecanju Animafesta devet je dugometražnih animiranih filmova, koji se natječu za glavnu festivalsku nagradu - Grand prix. Krunu najpopularnijeg naslova nosi Autobiografija lažljivca: Neistinita priča o montipajtonovcu Grahamu Chapmanu, o životu preminulog člana i osnivača slavnih Monty Pythona, Grahama Chapmana.

Djeca vukovi: Trailer

Gledat ćemo jedan od najuspješnijih japanskih animiranih filmova, anime Djeca-vukovi, francusko-belgijsku animiranu čaroliju, priču o nemogućem prijateljstvu miša i medvjeda te miljenicu festivalskih žirija Ernest i Celestina, ponešto drugačiju priču namijenjenu odraslijoj publici - Tatsumi, o istoimenom crtaču mangi za odrasle, španjolski film Bore o prijateljstvu u starijim godinama snimljen prema nagrađivanom stripu Paca Roce koji je nakon objavljivanja osvojio publiku i kritiku te je prodan u 350 tisuća primjeraka.

Ernest i Celestine: Trailer

Europsku animaciju predstavit će i talijanska vizualno raskošna adaptacija Collodijeve priče Pinocchio, najnoviji film slavnog francuskog autora Jean-Françoisa Laguionieja, Slika, te francusko-belgijski film i autobiografska priča južnokorejskog animatora Junga Usvajanje odobreno. Crni biser Velike konkurencije Animafesta film je Snažni duhovi, hvaljena i nagrađivana distopijska priča debitantskog autora Chrisa Sullivana o životima Earla Graya, Gentiana Violeta i Victora Bluea, stanovnika jezivog industrijskog gradića.

Službena stranica festivala

festival animirani festival animiranog filma animafest crtići


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?