Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Animafest: Grand prix i Nagrada publike filmu "Usvajanje odobreno", posebno priznanje "Slici"

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 09.06.2013. / Autor: Moj Film Animafest: Grand prix i Nagrada publike filmu "Usvajanje odobreno", posebno priznanje "Slici"

Trijumf europske animacije na Animafestu

Gunnar Strøm, profesor s norveškog Sveučilišta Volda, Kanađanin Chris Robinson, umjetnički direktor Međunarodnog festivala animiranog filma u Ottawi, te Darko Bakliža iz Hrvatske, profesor i autor animiranih i eksperimentalnih filmova, članovi su ovogodišnjeg Animafestova žirija, koji je glavnu nagradu festivala - Grand prix - dodijelio belgijsko-francuskom filmu Usvajanje odobreno autora Laurenta Boileaua i Junga. Posebno priznanje žiri je dodijelio francuskom filmu Slika autora Jean-Françoisa Laguionieja.

Za inovativnu upotrebu animacije kako bi ispunio stranice svoje osobne povijesti i napravio snažnu, autentičnu i ljupku autobiografiju, Grand prixom nagrađujemo film Usvajanje odobreno.

- objasnio je žiri svoju odluku o dobitniku glavne nagrade Svjetskog festivala animiranog filma - Animafest Zagreb 2013.

Usvajanje odobreno
Prizor iz filma "Usvajanje odobreno"

Usvajanje odobreno autobiografska je priča južnokorejskog animatora Junga, jednog od 200 tisuća djece posvojene nakon Korejskog rata. Junga, kojem su 42 godine, policija je pronašla na ulicama Seula kada mu je bilo 5 godina, nakon čega ga je usvojila belgijska obitelj. Nakon mnogo godina Jung se odlučio prvi put vratiti u Seul kako bi još jednom udahnuo zrak svoje zemlje i možda uspio naći biološku majku. Pratimo njegovo putovanje pomirenja sa svojim korijenima koje ga tjera da se ponovno, u animaciji, prisjeti djeteta kakvo je nekada bio. Usvajanje odobreno krasi vrlo originalna animacija, sve crteže potpisuje Jung, dok je za režiju zaslužan Laurent Boileau.

Usvajanje odobreno
Prizor iz filma "Usvajanje odobreno"

Među devet filmova Velikog natjecanja sakrio se još jedan biser koji je oduševio članove žirija. Film Slika francuskog autora Jean-Françoisa Laguionieja dobitnik je posebnog priznanja žirija, koji ga je nagradio zbog 'upotrebe animacije kako bi se objasnile i istražile mogućnosti i bogatstvo vizualne umjetnosti'.

Slika
Prizor iz filma "Slika"

Slika slavnog francuskog autora Jean-Françoisa Laguionieja njegov je četvrti dugometražni animirani film. Laguionie je najpoznatiji po svom kratkometražnom filmu, sada već klasiku, The Maid and the Cellist, koji je osvojio Grand Prix u Annecyju 1965. godine, dok je Rowing Across the Atlantic nagrađen Zlatnom palmom filmskog festivala u Cannesu 1979. godine. Slika je divna i inovativna animirana bajka u kojoj je radnja smještena u nedovršenu sliku koja visi u napuštenom ateljeu, a protagonisti su - likovi sa slike.

Nagrada publike

Animafestova publika još je jednom pokazala da voli i poznaje suvremenu animaciju. Naime, i ove godine i žiri i publika odlučili su nagraditi isti film. Usvajanje odobreno nagrađeno je Grand prixom i Nagradom publikeChriss The Swiss Anje Kofmel osvojio je nagradu Zlatni Zagreb za najbolji projekt u razvoju. Pobjednički će se film još jednom moći pogledati u nedjelju u 20.00 sati u kinu Europa, nakon čega će se u 22 sata prikazati i dobitnik Nagrade publike.

festival animiranog filma animirani film animafest nagrade animafest zagreb zlatni zagreb usvajanje odobreno slika Gunnar Strom Chris Robinson Darko Bakliža


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?